Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Aşırı sıcaklar kalbi tehdit ediyor | Sağlık Haberleri

        Özellikle kalp rahatsızlığı olanların sağlığını ciddi ölçüde tehdit eden sıcak havalardan böbrek yetmezliği, solunum sorunu, obezite gibi kronik hastalıklara sahip kişilerin de korunması gerektiği bildirildi.

        Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, nemle birleştiğinde çok daha tehlikeli bir hal alan aşırı sıcaklarda kalp sağlığını korumanın yollarını anlattı. Vücudun yapısı gereği en küçük bir sıcaklık artışında bile kendini soğutmaya çalıştığını belirten Prof. Dr. Batur, bu soğutma işleminin en önemli mekanizmasını ise terleme ve kan damarlarının genişlemesinin oluşturduğunu söyledi. Aşırı sıcak ve nemli havaların özellikle kalp-damar, hipertansiyon ve kalp yetersizliği sorunu olan kişiler için riskli olduğunu belirten Prof. Dr. Batur, "Cildin kan dolaşımı vücut ısısını sabit tutan en önemli mekanizmalar arasında yer alıyor. Cildi besleyen damarlar soğukta büzüşürken, sıcakta genişleyerek vücuttaki ısı kaybını azaltmaya veya artırmaya çalışıyor. Bu durumda kalbin daha fazla çalışmasını gerektiriyor. Kalp yetmezliği bulunan hastalarda kan akımının ağırlıklı olarak cilde yönlenmesi, hayati organlara olan kan akımının azalmasına yol açabiliyor" diye konuştu.

        YETERLİ MİKTARDA SIVI TÜKETİLMELİ

        Vücudun sıcağa karşı aldığı diğer bir tedbirin terleme olduğunu söyleyen Prof. Dr. Batur, yeterli sıvı alınmamasının yol açabileceği sağlık sorunlarını şöyle aktardı:

        "Nemli deriden su buharlaşırken cilt de soğumaya başlıyor. Böylelikle sıvı ve elektrolit denilen tuz ve mineraller kaybediliyor. Damarlarda dolaşan sıvı hacminin azalması, kanın akışkanlığının ve böbreklerden geçen kan miktarının azalmasına neden oluyor. Bu durum, yeterli sıvı alınmadığı takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulmaya yol açabiliyor. Bunu dengelemek üzere böbrek ve böbrek üstü bezlerinden salgılanan maddeler damarların büzüşmesine ve ani tansiyon yükselmeleri ile kalp yetersizliği bulgularının artmasına neden olabiliyor."

        Kalp krizlerinin mevsimsel olarak yazın daha da arttığını söyleyen Prof. Dr. Batur, "Buna tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte kanın pıhtılaşma oranında artış olmasının yol açtığını ifade ediyor. Bu sebeple bilinen bir kalp-damar hastalığı olan by-pass ya da kalp kapak değişimi ameliyatı geçirmiş, kalp damarlarına stent takılmış olan kişilerin yaz aylarında bol su tüketmesi gerekiyor" dedi.

        HİPERTANSİYON İLAÇLARI YAZA GÖRE DÜZENLENEBİLİR

        Hipertansiyonu bulunan ve idrar söktürücü ilaçlar kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı almalarının da önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Batur, aksi takdirde ani tansiyon düşmeleri ve böbrek fonksiyonlarında bozulmaların da görülebileceğinin altını çizdi. Hipertansiyon çoğunlukla herhangi bir şikayete yol açmadığından çoğu kişinin kan basıncındaki değişikliklerin farkına varamadığını söyleyen Prof. Dr. Batur, "Özellikle mevsim geçişlerinde kan basıncındaki değişiklikleri daha yakından izlemekte yarar var. Bu nedenle, yüksek tansiyonu bulunan kişilerin yaz aylarında herhangi bir sorun yaşamamak için doktorlarına danışması önem taşıyor. Bu hastaların ilaç kullanımları doktorları tarafından yaz dönemi için yeniden düzenlenebilir" diye konuştu.

        KONTROLLERİN AKSATILMAMASI GEREKİYOR

        Sıcak havalar kalp yetmezliği olan kişiler için de ayrı bir önem arz ediyor. Kalp yetmezliği olan kişilerin büyük bir çoğunluğu idrar söktürücü ilaçlar kullanıyor. Terleme yoluyla kaybedilen sıvı daha fazla olduğu için bu tip ilaçların tüketim sıklığını azaltmak gerekebiliyor. Prof. Dr. Batur, "Bu kişiler tuz dengesinin bozulmasına karşı daha hassas olduğu için kontrollerini kesinlikle ihmal etmemeli" dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ