Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Grip aşısı ne zaman yaptırılmalı? | Sağlık Haberleri
        1

        Dr. Fevzi Özgönül, grip mevsiminin başladığı ve hastalığın giderek arttığı Sonbahar'da gripten korunmanın yollarını ve grip aşısını kimlerin yaptırması gerektiğini anlattı.

        2

        Gribin virüs kaynaklı bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Fevzi Özgönül, gribe neden olan binlerce virüsün olduğunu ve bu sayıya her yıl yeni virüslerin katıldığını aktardı.

        3

        Gripe karşı en iyi korunma yönteminin bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğunu belirten Özgönül, "Grip aşısı grip virüsüne karşı olan bağışıklığımızı güçlendirerek koruma sağlar. Aşı sayesinde vücudumuz grip virüsüne karşı antikor oluşturur.

        4

        Grip aşısı olduktan 2 hafta sonra vücudumuz yeterli antikora sahip olur. Böylece aşı olduktan 2 hafta sonra gribe karşı savunmamız başlar. Bu nedenle grip aşısı korunmak için yaptırılır fakat grip olduktan sonra tedavi için yaptırılmaz" dedi.

        5

        KRONİK RAHATSIZLIĞINIZ VARSA...

        Uzun süreli kalp damar hastalığı, karaciğer rahatsızlığı, kronik böbrek hastalığı olan, sık sık üst solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanan ve bağışıklık sistemini zayıflatan (kortizon türü veya başka) ilaçlar kullanan kişilerin grip aşısı olmasında yarar gördüğünü söyleyen Özgönül, "Kronik hastalar, ilaç kullananlar, yaşlılar, bunların savunma mekanizmaları güçlü olmadığı için bu tür hastalıklara daha çok yakalanabilir.

        6

        Ayrıca düzensiz beslenenler sigara ve alkol kullananlar, kalabalık ve kapalı ortamda çalışanlar grip hastası olmaya adaydır. Bu kişiler de aşı olarak gripten korunabilir" ifadelerini kullandı.

        7

        SİNDİRİM PROBLEMİ YAŞAYANLAR DİKKAT!

        Sindirim problemi yaşayan kişilerin gribe yakalanma riskinin fazla olduğunu söyleyen Özgönül, "Günde iki defadan çok tuvalete çıkıyorsanız ve iki günden uzun süre kabızlık çekiyorsanız sindirim sisteminiz iyi çalışmıyor demektir.

        8

        Bu durumda sindirim sisteminiz yeterince çalışmadığından besinlerden enerji elde edemezsiniz ve bağışıklık sisteminiz zayıflar, böylece sizin gribe yakalanma riskiniz daha fazla" dedi.

        9

        Dr. Fevzi Özgönül, çok gerekli olmadıkça hamilelerin grip aşısı olmaması gerektiğini belirtti. Hamilelik döneminin tıbbi müdahalelerin en az olması gereken dönemlerden biri olduğuna vurgu yapan Özgönül, "Anne adaylarına kadın doğum uzmanı grip aşısının yapılmasını gerekli görüyorsa aşı yapılabilir, onun haricinde hamilelerde girp aşısı yapılması gereksiz."

        10

        Gribin ilaç ve antibiyotiklerle tedavisi olmadığını söyleyen Özgönül, "Halk arasında da söylendiği gibi grip ilaçla 7 günde ilaçsız 1 haftada geçer.

        11

        Grip olduğunuzda kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durmalı, mutlaka protein tüketilmeli, yağsız yemeklerden kaçınılmalısınız, çünkü yağsız yemekler yağda eriyen vitaminlerin vücuda girmesine engel olur" şeklinde konuştu.

        12

        Özgönül grip olan kişilerin aşırı meyve tüketmesine gerek olmadığını söyledi " Gripken aşırı meyve tüketmeniz için bir neden yok çünkü vitaminlerin belli bir günlük dozu vardır. Siz bunun üstünde vitamin aldığınız zaman vücut ihtiyacı olan kadarını alır geri kalanı atar" dedi.

        13

        Sonbahar ve kış mevsiminde bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve grip gibi hastalıklardan korunmak için mutlaka sabah kahvaltısının atlanmaması gerektiğini ifade eden Özgönül "Gribe karşı güçlü olmak ve bağışıklık kazanmak için sindirimi kuvvetlendirmek lazım, bunda da probiyotik içeren soğan, sarımsak, turşu gibi gıdalara önem verilmeli, zencefilli çaylar da gribe karş oldukça etkildir" değerlendirmesinde bulundu.

        Demet DEMİRKIR / HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ