Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Diyabetik retinopati körlüğe neden olabiliyor! | Sağlık Haberleri

        Diyabet, dünyada ve Türkiye’de giderek daha ciddi bir sorun haline gelen çağımızın en önemli sağlık problemlerinden biridir. 2013 yılında Türkiye’de, yaklaşık 7 milyon olan diyabetli hasta sayısının, 2035 yılında 12 milyon kişiye yükseleceği tahmin ediliyor. Bu hastalığın etkilediği organlardan biri de göz.

        Diyabet hastalarında, 50 yaş altında görme kaybı son yıllarda hızla artarken, “diyabetik retinopati’ ismiyle anılan bu hastalık yüzünden 90 dakikada 1 yeni körlük vakası yaşanıyor. Bu nedenle Türk Oftalmoloji Derneği, halk arasında bilinen adı “Şeker Hastalığına Bağlı Görme Kaybı” olan diyabetik retinopati konusunda, Türk Diyabet Vakfı ve Türk Diyabet Cemiyeti ile işbirliği içerisinde bir farkındalık kampanyası başlattı.

        Diyabete bağlı retina (göz dibi) hastalığı olan diyabetik retinopati, herhangi bir belirti göstermeden ilerliyor ve en sonunda şiddetli ve ani görme kaybına neden olan körlüğe yol açabiliyor. Diyabetli her üç hastadan en az birinde diyabetik retinopati gelişebiliyor.

        YILDA EN AZ BİR KEZ GÖZ MUAYENESİ ŞART!

        Türk Oftalmoloji Derneği 50. Ulusal Kongresi’nde düzenlenen basın toplantısında duyurulan kampanyayla, tüm diyabet hastalarında görülme riski bulunan “diyabetik retinopati”ye dikkat çekmek, hasta ve doktorların bu konuda farkındalığını arttırmak amaçlanıyor. Toplantıda söz alan Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Reha Ersöz kampanyayla ilgili, “Şeker hastalığına bağlı görme kayıplarının önüne geçmek için diyabet hastalarının, takip edildikleri hekim tarafından düzenli aralıklarla bir göz hekimine sevk edilmesi büyük önem taşıyor.

        Erken teşhis edildiğinde hastalığın önüne geçmek mümkün. Bu doğrultuda hastaların ve hekimlerin farkındalığının artırılması son derece önemli. Diyabet hastası gören endokrinolog, iç hastalıkları uzmanı, aile hekimleri gibi farklı uzmanlıklardaki hekimlerin, hastalarını yılda en az 1 kez göz muayenesine gitmesi konusunda uyarması ve erken teşhis ve tedavi ile görme kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla Türkiye genelinde bir kampanya başlattık. Bayer’in destek verdiği bu kampanyanın adı 'Diyabeti Tanı Gözünü Koru'"dedi.

        DÜNYADA 415 MİLYON DİYABET HASTASI VAR!

        Bu kampanya kapsamında önümüzdeki dönemde çeşitli faaliyetler planlıyoruz ve bu şekilde, diyabetik retinopati hastalığının farkındalığı için önemli bir adım atmış olmaktan dolayı mutluyuz” dedi. Türk Oftalmoloji Derneği Vitreoretinal Cerrahi Birimi Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, diyabete ilişkin “Dünyada 415 milyon diyabetli vardır ve 2040 yılında bu rakam 600 milyonu aşacaktır. Tüm dünyada kentleşme ve yaşlanmaya paralel olarak artış gösteriyor. Burada genetik faktörler, beslenme şekillerinde değişiklikler ve hareketsiz yaşam tarzı rol oynuyor. Diyabetli hastalarda kan şekerinin düzensiz gitmesi ve diyabet süresinin uzamasına paralel olarak diyabetik retinopati ve makülopati sıklığı ve riski artıyor” diye ekledi.

        Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birimi Başkanı Prof. Dr. Nur Kır diyabete bağlı göz komplikasyonuna ilişkin, “Diyabetik retinopatili hastaların üçte birinde diyabetik maküler ödem görülür ve bu da görme kaybının en önemli nedenlerinden birisidir. Diyabetik retinopatide, zamanla makula bölgesi damarları etkilenince, bu bölgedeki damarların zedelenmesi ile beslenme bozukluğu (iskemi), sıvı sızması (ödem)ve bu bölgeye yerleşen kanama görmeyi etkiler. Diyabetik retinopati, diyabet ne kadar uzun süredir varsa o kadar sık ve ağır seyrediyor. Maküler ödem ne kadar erken tanı ve tedaviye ulaşırsa, o kadar belirgin iyileşmeler ve görme korunması sağlanıyor. Bu hususta son yıllarda göz içine enjekte edilen ilaçların sağladığı başarı, bir devrim niteliğindedir” dedi.

        HASTA SAYISI GİDEREK ARTIYOR!

        Araştırmalar, diyabetik retinopati hastalarının yüzde 60’ının, göz hekimine ancak görme sorunu yaşadığı zaman başvurduğunu gösteriyor. Tanıda gecikme, yetersiz tedavi, komplikasyon ve komplikasyonlarda tedavinin yetersizliği gibi nedenlerle diyabetik retinopati teşhisi konan hasta sayısı ise gün geçtikçe artıyor. Bu noktada ise diyabet hastalarının takip edildiği hekim tarafından, düzenli aralıklarla göz hekimine gitmesi konusunda bilgilendirilmesinin önemi ön plana çıkıyor. Önlenebilir körlüklerin önemli nedenlerinden biri olan diyabetik retinopati ile mücadele etmek için, hastaların bilinçlendirilmesi ve hekimlerin farkındalığının arttırılması son derece büyük önem taşıyor.

        Diyabetik Retinopati Farkındalık Kampanyası hem hasta hem de hekimlerin gereken özeni göstermesi için çalışmalarına Kasım ayı itibari ile başlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ