Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Hamilelikte diş bakımı nasıl yapılmalı? | Sağlık Haberleri

        Hamilelik dönemi güzel olduğu kadar da oldukça da yorucu bir dönemdir. Kişinin kendisine vereceği önemin en az 2 kat fazlasını bu dönemde göstermesi gerekir. Bu önemlerden birisi de ağız ve diş sağlığıdır.

        Ağız ve diş sağlığının devamlılığını sağlamak için ömür boyu etkili ve yeterli ağız bakımı gerekmektedir. Ancak kadınlarda diş bakımı, hamilelik, emzirme, mensturasyon, menapoz gibi dönemlerde daha özenli olmalıdır.

        Hamilelik sırasında bebeğin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu anneden alarak, annenin dişlerinin çabuk çürüyeceği ve dolayısıyla “Her hamilelikte bir diş kaybedilir” düşüncesi tamamen yanlış bir algıdır. Hamilelik sırasında annenin dişinde kalsiyum azaldığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. İyi bir beslenme ve yeterli ağız bakımı sağlandığında, hamilelik döneminde, normal dönemden farklı bir diş rahatsızlığı ile karşılaşılmamaktadır.

        Protez ve İmplantoloji Uzmanı İlker Arslan konu ile ilgili merak edilenleri anlattı.

        REKLAM

        HAMİLELİKTE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

        ● Kurutulmuş meyve ve karamel gibi yapışkan şekerli gıdalardan kaçınılmalı,

        ● A, C, D vitaminleri, fosfor ve kalsiyum bakımından zengin, meyve, sebze, tahıl, süt ve mandıra ürünleri ile et, balık, yumurta dengeli olarak tüketilmelidir.

        ● Mümkün olduğunca yemek aralarında şeker alınmamalıdır.

        HAMİLELİK ESNASINDA EKSTRA BİR BAKIMA İHTİYAÇ DUYULUYOR MU?

        ● Günlük ağız ve diş bakımı rutin olarak devam etmelidir.

        ● Hamilelik öncesinde ağız muayenesine giderek ağız optimum ağız hijyenine kavuşulmalı ve bu durumu korumak alışkanlık haline gelmelidir.

        ● Günde en az iki kere diş ipi ve fırça ile etkili diş bakımı yapılmalı, plak birikmesine engel olunmalı.

        ● Hamilelik sırasında yaşanan hormon artışı, ağız mukozasının dış etkenlere, özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassas olmasına neden olur.

        BEBEĞİN DİŞ SAĞLIĞI İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER NELERDİR?

        Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Diş sağlığı için protein,A vitamini (et, süt, yumurta, sarı sebze ve meyveler) C vitamini (narenciye, domates, çilek), D vitamini (et, süt, yumurta, balık) ve kalsiyum (süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler) dan zengin gıdaların yeterince alınması gerekir. Bunun yanı sıra bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığının yanı sıra genel vücut gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bebeğin diş sağlığı konusunda bilgili olmak,çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasında ilk basamaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ