Satrançta Türkiye'nin yıldızları parlıyor
İş Bankası ve Türkiye Satranç Federasyonu'nun 20 yıllık iş birliği satrancı önemli noktalara taşıdı. Türkiye'de lisanslı satranç sporcu sayısı 30 binden 1 milyon 631 bin 075'e ulaşırken, büyük usta unvanı sayısı ise 1'den 17'ye çıktı. Çocukların daha donanımlı birer birey haline gelebilmeleri için satrancın yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, "Satranç, çocukların eğitim hayatlarında ve akademik başarılarında farkı yaratabilmelerine imkân sağlayacak alanlardan biri" dedi. 8 yaşındayken ünlü komedyen Cem Yılmaz'ı 10 saniyede mat eden Işık Can, 2025 Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası'na bu kez antrenör ve ülkemizde satrancın 17'nci büyük ustası olarak katılım sağladı. Habertürk'ten Demet Demirkır'ın haberi
ABONE OLSatrancın, çocukların kolayca erişebileceği bir spor dalı olması ve yaygınlaşması, yetenekli çocuklara ulaşılarak uluslararası alanda başarı sağlanması amacıyla İş Bankası ve Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) iş birliği 2005'ten bu yana devam ederek 20 yılı geride bıraktı.
Bu süre zarfında Türkiye’de, lisanslı satranç sporcu sayısı 30 binden 1 milyon 631 bin 075’e, satranç antrenörü sayısı 2 binden 87 bin 300’e, satranç turnuvaları sayısı 400’den 17 bine, satranç kulüplerinin sayısı 600’den 2 bin 692’ye, unvanlı sporcu sayısı 6’dan 283’e ve Türkiye’de Büyük Usta unvanlı kişi sayısı 1'den 17'ye ulaştı. Türkiye'deki son büyük ustaların yaşları, 12-13’e kadar indi.
Antalya'da bu yıl 2 bin 755 sporcunun kıyasıya mücadelesine sahne olan 2025 Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası'na, veliler, antrenörler ve hakemler de dahil olmak üzere 7 bini aşkın kişi katıldı.
Türkiye’de en fazla lisanslı sporcunun satrançta olduğunu belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, yaptığı açıklamada, "30 binle başladığımız lisanslı sporcu sayısı bugün 1 milyon 631 bine ulaştı. Satranç, Türkiye’de en fazla lisanslı sporcuya sahip spor dalı. 20 yılda satrançta 45 dünya şampiyonluğu, 41 dünya ikinciliği, 45 dünya üçüncülüğü alınmış. Farklı zorluk derecesindeki turnuvalarda 108 Avrupa şampiyonluğu, 100 Avrupa ikinciliği, 88 Avrupa üçüncülüğü kazanılmış. Ne kadar çok çocuğa ulaşırsak ülkemizin satrançtaki başarılarının da o denli artacağına, başarılı çocuklarımızın arasından daha çok büyük usta çıkacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Sözen, 20 yıllık sürede milyonlarca çocuğu satrançla buluşturduklarını belirterek, Türkiye'de yaklaşık 42 bin ilkokul ve ortaokulun 40 binine satranç malzemesi gönderdiklerini söyledi.
Çocukların zihinsel ve kişisel gelişiminde, daha donanımlı hale gelmelerinde satrancın büyük katkısı olduğunu dile getiren Sözen, "Öğrencilerin uzun süre bir konuya odaklanamamaları, günümüzde eğitimde çocuklar açısından karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri. Satranç oynayan çocukların konsantrasyon süreleri yaşıtlarına göre daha uzun. Bu sayede derslerinde, akademik yaşamlarında daha başarılı oluyorlar. Ülkemizde LGS, YKS gibi eğitim hayatında önem taşıyan sınavlar var ve bu sınavlarda başarılı olabilmek için fark yaratmak gerekiyor. Herkes o farkı yaratabilmenin yolunu arıyor. Satranç, çocukların eğitim hayatlarında ve akademik başarılarında o farkı yaratabilmelerine imkân sağlayacak alanlardan biri. Satrançta başarılı performans gösteren, yurtdışı turnuvalarda derece alan çocukların aynı zamanda eğitim hayatlarında da başarılı olduğunu görüyoruz" dedi.