SBÜ İbn-i Sina’nın doğduğu topraklarda doktor ve sağlık profesyonelleri yetiştiriyor
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, tıbbın babası olarak kabul edilen İbn-i Sina'nın memleketi Buhara'da doktor yetiştiriyor. Tıp Fakültesi bu yaz köyde yapılacak törende ilk mezunlarını verecek. Düzenlenecek mezuniyet töreni, sağlık eğitimine verilen küresel önemin göstergesi olarak heyecanla bekleniyor. Türk akademisyenler Özbekistan'da sadece hekim yetiştirmekle kalmayıp; hemşire, ebe, fizyoterapist, anestezi teknikeri, acil ve ilk yardım teknikeri gibi sağlık profesyonelleri de yetiştiriyor. Habertürk Sağlık Yazarı Ceyda Erenoğlu'nun haberi
ABONE OLSağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ), Osmanlı'nın modern tıp eğitiminin temellerini atan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin mirasını devralarak, Türkiye’nin sağlık temalı ilk devlet üniversitesi olarak faaliyetini sürdürüyor. Üniversite, sağlık profesyonelleri yetiştirme misyonunu günümüzde de devam ettirerek birçok ülkede eğitim yatırımları yapıyor. Bu kapsamda Özbekistan, Somali, Sudan ve Suriye’de eğitim fakülteleri ve yüksekokullar açan SBÜ, yakın gelecekte Bangsamoro ve Bosna Hersek’te de sağlık eğitim kurumları kurmaya hazırlanıyor. Üniversitenin Kudüs ve Doğu Akdeniz Üniversiteleri ile de sağlık eğitimi alanında yakın iş birlikleri bulunuyor. Bu iş birlikleri çerçevesinde, ilerleyen dönemlerde farklı ülkelerde yeni fakülte ve yüksekokulların açılmasının da gündemde olduğu belirtiliyor.
Üniversitenin uluslararası sağlık eğitim faaliyetleri arasında en dikkat çekici olanı, tıbbın babası olarak kabul edilen İbn-i Sina’nın doğduğu Buhara'da hekim ve sağlık profesyoneli yetiştirmesi. Üniversite, bu yılki mezuniyet törenini bu köyde gerçekleştirecek. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydın konuyla ilgili olarak, “İbn-i Sina’nın izinde yeni nesiller yetiştiriyoruz. Buhara’da açtığımız fakülte ve yüksekokulumuzda yetişen hekim ve sağlık personeli sadece Özbekistan’a değil tüm bölgeye hizmet edecek nitelikte eğitim alıyor. Mezuniyet törenimizi İbn-i Sina’nın doğduğu köyde yapacak olmamız, bu tarihi sürekliliğin en anlamlı göstergesidir” diyor.
Rektör Aydın, Özbekistan’ın ata yurdumuz olduğunu vurgulayarak devam ediyor; “Özbek kardeşlerimizle ortak medeniyeti, ortak tarihi ve ortak inançları paylaşıyoruz. Bizim kardeşliğimiz sadece günümüzden değil, geçmişimizden, tarihin derinliklerinden gelmektedir. Bu nedenle Özbekistan’a başta sağlık eğitimi olmak üzere her türlü desteği sunmaktan onur duyuyoruz. İbn-i Sina’nın mirasını yaşatarak, onun izinde yeni nesil hekimler ve sağlık profesyonelleri yetiştirmeye devam edeceğiz. Aramızdaki kadim bağları daha da güçlendirmek ve sağlık alanında kalıcı bir iş birliği oluşturmak en önemli hedeflerimizden biri. SBÜ olarak bir diğer hedefimiz ise uluslararası iş birliklerini daha da geliştirerek birçok ülkede yeni fakülte ile yüksekokullar açarak sağlık eğitimi alanında küresel çapta bir marka olmaktır.