Sened-i İttifak nedir, hangi padişah zamanında imzalandı? Senedi İttifak tarihi, maddeleri, sonuçları ve özellikleri
2. Mahmud dönemi ıslahatları içinde önemli bir yeri bulunan Sened-i İttifak; Türk hukuk tarihinde anayasa niteliği taşıyan ilk belge olarak öne çıkmaktadır. Osmanlı Devleti'nde zayıflayan merkezi otoriteyi yeniden güçlü bir hale getirmek için imzalanan Sened-i İttifak nedir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Osmanlı padişahının yetkilerini kısıtlayan ve bozulmuş olan idari düzeni yeniden tesis etmeyi amaçlayan Sened-i İttifak özellikleri nelerdir? İlerleyen kısımlarında, Sened-i İttifak maddeleri ve Sened-i İttifak sonuçları gibi konularda da bilgiler edinebileceğiniz yazımızı sizler için hazırladık. İşte, Sened-i İttifak tarihi ile alakalı tüm detaylar…
Sened-i İttifak Hangi Padişah Döneminde İmzalandı?
Önemli bir anayasal belge olarak kabul edilen Sened-i İttifak; Osmanlı hükümdarı 2. Mahmut döneminde imzalanıştır. Merkezi devlet otoritesinin, özellikle taşrada zayıflaması üzerine imzalanan Sened-i İttifak tarihi 29 Eylül 1808’dir.
Sened-i İttifak Kimler Arasında İmzalanmıştır?
1808 yılından imzalanan Sened-i İttifak; 2. Mahmud’un sadrazamı olarak görev yapan Alemdar Mustafa Paşa ile ayanlar arasında imzalanmıştır.
Sened-i İttifak Nedir?
Sened-i İttifak nedir sorusuna cevap aramadan önce, bu anayasal belgenin taraflarından olan ayanların kimler olduğunu öğrenmek yerinde olacaktır. Ayanlar; Osmanlı Devleti’nin eyaletlerinde görev yapan ve devlet için gerek asker gerekse de vergi toplayarak bunları başkente göndermekle görevli olan kişilerdir. Özellikle 18. yüzyıldan itibaren ayanlar, merkezi otoritenin bozulmasını da fırsat bilmişler ve görev yaptıkları bölgede iyice güçlenmişlerdir.
Sened-i İttifak Maddeleri
Toplantıya katılan kişilerin bizzat ağzından kaleme alınan ve 1808 tarihinde imzalan Sened-i İttifak; bir giriş, bir sonuç ve 7 maddeden meydana gelmektedir:
Sened-i İttifak Sonuçları
Sened-i İttifak; gerek ayanların gerekse de 2. Mahmud’un gerçekten benimsediği bir belge olmamıştır. Dönemin şartları sebebiyle, pek de rızası olmadan bu belgeye imza atan 2. Mahmut; Alemdar Mustafa Paşa’nın öldürülmesinin ardından gücü eline geçirmiş ve 1820 tarihinde Sened-i İttifak’ı yürürlükten kaldırmıştır.
Sened-i İttifak Önemi
Türk tarihindeki ilk anayasal belge olarak kabul edilen Sened-i İtiifak ile birlikte ilk kez bir Osmanlı padişahı kendisi dışında var olan bir gücü kabul etmiştir. Ayanlara söz geçiremeyecek kadar zayıf bir pozisyonda olan Osmanlı Devleti, bu güç odağıyla anlaşma yoluna gitmiş ve padişahın yetkilerini kısıtlamıştır.