Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sessizlikle gelen içsel huzurun sırrı: İşte yalnız kalmanın insanlar üzerindeki 5 faydası!
        1

        Toplum içinde sürekli etkileşim halinde olmak, zaman zaman zihinsel ve duygusal yorgunluğa yol açabilir. Ancak yalnız kalmak, bu yorgunluğu hafifletmek ve içsel huzuru yeniden kazanmak için iyi bir yöntem olabilir. Yalnız geçirilen zaman dilimlerinde, bireyler kendi düşünceleriyle baş başa kalır, stres seviyelerini düşürür ve duygusal olarak yenilenebilir. Haberimizde yalnız kalmanın insan üzerindeki faydalarını derledik. İşte, detaylar...

        2

        1. VERİMLİLİĞİNİZİ ARTIRABİLİR

        Dikkat dağıtıcı unsurların azalması, işlerin yapılmasını çok daha kolay hale getirebileceği için yalnız kalmak üretkenliği artırabilir.

        3

        Başkalarıyla birlikte olmaya alışkınsanız, tek başınızayken işleri halletmekte zorlanabilirsiniz ancak pratik yapmanın sonucunda üretken olmak için başkalarına bağımlı olmayacaksınız.

        4

        2. KENDİNİZİ KEŞFETMENİZİ SAĞLAYABİLİR

        Kendinizle baş başa kalmak; yeni şeyler denemenin, bilgi edinmenin ve hatta kendini ifade etmenin yeni yöntemlerini uygulamanın bir yolu olabilir. Yalnız olduğunuzda başkalarının empoze edebileceği baskılar ve yargılamalar olmadan kendinizi keşfedebilirsiniz. Yani yalnız kalmak kişisel gelişiminize katkı sağlayabilir.

        5

        3. YARATICILIĞI ARTIRABİLİR

        Yalnız zaman, zihninizin dolaşmasına izin vermek ve yaratıcılığınızı güçlendirmek için bir fırsattır. Kişilik ve Bireysel Farklılıklar dergisinde yayınlanan araştırma, yalnız olmanın beyinde yaratıcı süreci beslemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

        6

        Nature Communications dergisinde 2020 yılında yayınlanan bir çalışmada ise araştırmacılar, beynin sosyal uyarım eksikliğiyle karşı karşıya kaldığında boşluğu doldurmaya yardımcı olmak için yaratıcı ağlarını güçlendirdiğini buldu.

        7

        4. HOBİLERİNİZE VAKİT AYIRMANIZA YARDIMCI OLABİLİR

        Yalnız vakit geçirmeyi seçmek, başkalarının tercihlerini veya fikirlerini dikkate almak zorunda kalmadan sizi mutlu eden şeyleri yapmak için fırsatlar sunabilir. Ayrıca, yalnız olduğunuzda sizi mutlu eden hobilerinize vakit ayırmanız da kolaylaşır.

        8

        5. BAŞKALARIYLA OLAN İLİŞKİNİZİN KALİTESİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

        Yalnız zaman geçirmek kişinin benlik farklılaşmasını veya başkalarıyla birlikteyken kimlik duygusunu koruma yeteneğini geliştirerek uzun vadede kişinin ilişkilerini güçlendirmesine yardımcı olabilir.

        9

        Yani, yalnız zaman aynı zamanda kişinin öz farkındalığını ve duygularıyla uyum içinde olma yeteneğini artırmaya yardımcı olacağı için kişinin empati yeteneğini geliştirir, bu da çevresinde farklı bakmasını sağlar.

        Kaynak: Psychology Today, Personality and Individual Differences, Nature Communications, Cognitive Therapy and Research, Very Well Mind, Choosing Therapy

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ