Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Doğu Anadolu Fay Hattı | Depremde ölü sayısı ve yaralı sayısı yükseliyor! Deprem bölgesinden son durum gelişmeler... 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde kaç kişi vefat etti ve yaralandı?

        Türkiye, 6 Şubat sabahı 9 saat arayla iki büyük felaketi peş peşe yaşadı. Saat: 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi 7.7, saat: 13.24'te ise Elbistan ilçesi 7.6 büyüklüğünde depremlerle sarsıldı.

        DEPREM 10 İLİMİZDE YIKIMA YOL AÇTI

        Yüreklerimize ateş düşüren acıyla binlerce insanımız hayatını kaybetti; on binlerce yurttaşımız ise yaralandı. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı.

        24 BİN 617 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Kahramanmaraş merkezli depremlerde 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

        "10 İLDE 24 BİN 921 BİNA YIKILDI, ACİL YIKILACAK YA DA AĞIR HASARLI"

        Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini, 24 bin 921 binada 120 bin 940 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

        Bakan Kurum, Gaziantep Afet ve Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Gaziantep'teki can kaybının 3 bin 273'e ulaştığını, 13 bin 325 vatandaşın da yaralı kurtarıldığını söyledi. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Bakan Kurum, "Şu an 138. saatteyiz, bize onların uzandığı eller hepimize umut oluyor ve motivasyonumuz giderek daha da artıyor." diye konuştu.

        Hasar tespit çalışmaları

        Bakan Kurum, hasar tespit çalışmalarını 10 ilde 6 bin personelle yoğun bir şekilde yürüttüklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "10 ilde 171 bin 882 bina incelendi. 24 bin 921 binada 120 bin 940 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Hasar tespiti yapılmayan binalarımıza vatandaşımızın girmemesini, kesinlikle bu binalarda oturmamasını, eşya dahi almaması noktasında uyarılarımızı bir kez daha yapmak isterim. 10 ilde incelenen binalardan 122 bin 279 yapıda bulunan 729 bin 435 bağımsız bölümün az hasarlı ve hasarsız olduğu tespit edildi. Tabii hasarsız ve az hasarlı yapılardaki oturan vatandaşlarımız bizim e-devlet sisteminden hasartespit.gov.tr adresinden binalarına ilişkin tespitlerini net bir şekilde öğrenebilirler ve az hasarlı ve hasarsız olan vatandaşlarımız evleri hasarsız olan vatandaşlarımız evlerine bu manada girebilir ve bu süreçte tabii ki barınma ihtiyaçları onların talepleri doğrultusunda ne zamana kadar isterlerse dışarıda sağlanacaktır."

        Yeni afet konutlarına ilişkin çalışmalarını da 10 ilde eş zamanlı olarak sürdürdüklerini bildiren Kurum, şunları kaydetti:

        "Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, nasıl daha önceki afetlerde Elazığ'da, Malatya'da, İzmir'de bir yıl içerisinde konutlarımızı teslim etmeye başladıysak, 1 milyon 180 bin konutu TOKİ'mizle nasıl bitirip, vatandaşlarımıza teslim ettiysek buradaki afet konutlarını da en iyisini, en güzelini, en sağlamını yapacağız. Bugün yaşadığımız bu büyük afette yapılan konutlara baktığınızda, incelediğinizde yıkılan binaların yüzde 95'inin yine 99-2000 öncesi yapılar olduğunu görüyoruz. İşte 2002 sonrasında yapılan yapılara baktığınızda büyük bir kısmının da sağlam olduğunu görüyoruz. Burada yine yapılan düzenlemelerin, mevzuatın ne kadar önemli olduğunu da yine burada ifade etmek isterim."

        1891 ARTÇI DEPREM YAŞANDI

        AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerin ardından 1891 artçı deprem meydana geldi. Depremin ardından 80 bin 104 kişi de yaralandı. Depremden etkilenen illerden 102 bin 388 afetzede tahliye edildi.

        32 BİNE YAKIN KURTARMA PERSONELİ GÖREV YAPIYOR

        Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK'ler ve uluslararası ekiplerden 31 bin 832 arama kurtarma personeli görev yapıyor.

        DİĞER ÜLKELERDEN 8 BİN 294 PERSONEL SAHADA

        Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personelinin sayısı ise 8 bin 294 olarak kayıtlara geçti.

        AFAD, emniyet, jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personeli ile beraber bölgede görev yapan personelin sayısı 166 bin 95'e ulaştı.

        Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör ve benzeri iş makineleri olmak üzere 12 bin 76 araç sevk edildi.

        Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı hava araçlarıyla bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için kurulan "hava köprüsü"yle 3 bin 558 sorti yapıldı.

        BÖLGEYE 26 GEMİ GÖREVLENDİRİLDİ

        Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca 24, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere 26 gemi görevlendirildi.

        171 BİN ÇADIR BÖLGEYE GÖNDERİLDİ

        Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 şehre AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler ile Gençlik ve Spor Bakanlıkları ve Kızılay tarafından 170 bin 902 çadır ve 1 milyon 507 bin 494 battaniye sevk edildi, 102 bin 274 aile yaşam çadırının kurulumu tamamlandı.

        110 BİN KİŞİYE PSİKOSOSYAL DESTEK VERİLDİ

        Afet psikososyal destek grubu kapsamında, 4 mobil sosyal hizmet merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya'da görevlendirildi, bölgeye 1645 personel ve 164 araç sevk edildi. Deprem bölgesinde 99 bin 916, deprem bölgesi dışında 10 bin 734 olmak üzere 110 bin 650 kişiye psikososyal destek verildi.

        FUAT OKTAY'DAN AÇIKLAMA

        Definle ilgili Diyanet İşleri başkanlıklarımız ve kurumlarımız sürecin içinde. Acılarını paylaşmaya çalışıyoruz. Bir ve beraber olmaya çalışıyoruz. Onun için sahada Aile Bakanlığımız başta olmak üzere sosyal çalışanlarımız, psikologlarımız, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın rehber arkadaşlarımız acılı günlerimizde ailelerle olmaya tüm güçleriyle devam ediyorlar.

        Hava ve diğer deniz araçlarını kullanmaya devam ediyoruz. 26 gemi, 70 uçak ve 114 helikopterimiz şu anda kullandığımız filoda. Ve tabii ki 45 İHA ve 9 drone ile tüm çalışmalar devam ediyor. Arzumuz arama kurtarma çalışmalarını titizlikle devam ettirip, ümidimizi son ana kadar sürdürmek. O aşamadan sonra enkaz kaldırma çalışmaları ve defin işlemleri usulüne uygun hem adli süreç hem de manevi boyutuna uygun olarak.

        Enkaz çalışmalarının bir adli boyutu var. Savcılarımızın enkaz bölgesinde gerekli çalışmalar yapacaktır. Çok hızlı bir şekilde enkazı kaldırıp, kalıcı konutların yapımına başlayacağız. Bu süreçte savcıların özellikle yaptıkları çalışmalarda Adalet Bakanlığı tarafından 10 ilde yıkılan binalardan kaynaklı ölümler ve yaralanmalara ilişkin deprem suçları soruşturma büroları kurulmuştur.

        Şu ana kadar afet bölgesinde 131 şüphelinin depremle yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu tespit edilmiş. 1'i tutuklanmış ve 113'ü hakkında gözaltı talimatı verilmiştir. Ölüm ve yaralanmalara sebep olan binalarla ilgili gerekli adli sürecin takibini yapacağız. Bu aşamada sağlık sorunları ön plana çıkarmakta. Salgın hastalıkların önüne geçmek için tedbirleri uyguluyoruz. Sağlık Bakanımız da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Salgın hastalıkları önleyici her türlü tedbir hızlı olarak alınmaktadır.

        Geçici barınma boyutunda çalışmalarımız devam etmektedir. Mevcut stoklar hem de yeni tedarik sürecimiz yurt içi ve yurt dışından tüm hızıyla devam etmektedir. Yurtdışı da dahil yine Uzakdoğu'ya kadar Pakistan'dan Bangladeş'ten Çin'e kadar olan bölgeden hem yardım hem de satın alma boyutunda yoğun çaba sarf ediyoruz. Farklı ülkelerin uçakları, kendi uçaklarımız çadır ve diğer malzemelerin taşınması anlamında yoğun bir destek almaktayız.

        Tahliye operasyonlarımız devam ediyor. Hava yollarının ücretsiz taşımaları ile bölgeden ayrılmalar var. Akrabalarının yanına giden var. Rezerv etmiş olduğumuz alanlara gidenler var. 111 bin 500 tahliye merkezlerinden gidenler ayrı. THY ve diğer hava yolu şirketleri 100 binin üzerinde tahliye var. Buralarda barınma konusunda yurtlarımızı da barınma imkanlarımıza eklemiş durumdayız. Kalıcı konutlarda hasar tespit son derece önemlidir.

        Bu dönemden sonra hızlı şekilde normalleşmeye dönmek ve yaralı sarmak. Hasar tespit çalışmalarının sonucunu bekliyoruz. 6 bin personelle sahada çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Hasarsız, az hasarlı diğer tarafta da yıkılan, yıkılması gereken, ağır hasarlı olanlar, orta hasarlılar son derece önemli bizim için. Görevli arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.

        Ulaşım, enerji boyutunda bir sıkıntımız yok. Isınmayla ilgili olarak yoğun bir odun ve kömür yardımı yapmaya başladık. Tarım Bakanlığımız aracılığı ile odun yardımı, aynı zamanda Enerji Bakanlığımız aracılığı ile kömür yardımına başlamış durumdayız. Akaryakıtta sahada şunu görüyoruz. Elimizdeki veriler günlük tüm afet bölgesinde 6.6 milyon litre olduğunu görüyoruz. Her ihtimale karşı stoklarımızı yüksek tuttuk. 46 milyon litrelik stoğumuz mevcut.

         Deprem bölgesinde sıcaklık düşüyor!
        Deprem bölgesinde sıcaklık düşüyor! Haberi Görüntüle
         Yıkımı kaleden çektiler!
        Yıkımı kaleden çektiler! Haberi Görüntüle
         Ünlü isimlerden nakdi yardım
        Ünlü isimlerden nakdi yardım Haberi Görüntüle
         142. saatte enkazdan kurtarma çalışmaları sürüyor
        142. saatte enkazdan kurtarma çalışmaları sürüyor Haberi Görüntüle
         Gözyaşlarını tutamadılar! İşte en güzel buluşma!
        Gözyaşlarını tutamadılar! İşte en güzel buluşma! Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Alper Uruş
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ