Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika haberi Biden, İran'ın İsrail'e saldırısını takip ediyor | Dış Haberler

        İsrail'in Lübnan'a dün gece kara operasyonu başlatmasının ardından, İran bu akşam saatlerinde İsrail'e yüzlerce füzeyle saldırdı. İran'ın saldırısının ardından gözler ABD'ye çevrildi.

        ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin İsrail'e desteğinin tam olduğunu söyledi ve "ABD İsrail'in kendini savunmasını destekliyor, İran'ın saldırısı etkisiz görünüyor." dedi. Biden "Netanyahu ile konuşacağım" ifadelerini kullandı.

        Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamala Kamala Harris, İsrail ile İran arasında artan gerilimi yakından izliyor.

         İran, İsrail'e doğru füzeleri ateşledi
        İran, İsrail'e doğru füzeleri ateşledi Haberi Görüntüle

        Açıklamaya göre Biden ile Harris, Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda ulusal güvenlik ekibiyle bir araya gelerek İran'ın İsrail'e yönelik son füze saldırılarıyla ilgili gelişmeleri anlık olarak takip ediyor.

        Açıklamada, "Başkan Biden, ABD ordusuna, İsrail'in kendini İran saldırılarına karşı savunmasına yardım etmesi ve İsrail'i hedef alan füzeleri vurması için talimat verdi." ifadesine yer verildi.

        REKLAM

        SULLIVAN: İRAN'IN İSRAİL'E SALDIRISI ETKİSİZ OLDU

        Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran'ın füze saldırıları karşısında İsrail'e askeri anlamda aktif olarak destek verdiklerini kaydederek, "Şu anki mevcut bilgilerimize göre, bu saldırı yenilgiye uğratılmış ve etkisiz kılınmış gözüküyor." dedi.

        Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarına ilişkin son durumu değerlendirdi.

        Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ile Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Durum Odası'nda söz konusu saldırıları anlık olarak takip ettiğini ve bölgedeki ABD birlikleriyle yakın koordinasyon halinde olduklarını kaydetti.

        ABD'nin de yardımıyla İsrail'in bu saldırılardan başarıyla çıktığını savunan Sullivan, "Şu anki mevcut bilgilerimize göre, bu saldırı yenilgiye uğratılmış ve etkisiz kılınmış gözüküyor." dedi.

        Pentagon'dan yapılan açıklamada ise ABD-İsrail savunma bakanlarının bugün ikinci defa telefonda görüştü.

        "ABD TESİSLERİNDE CAN VE MAL KAYBI YOK"

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, gazetecilerin Ortadoğu'da yaşanan sıcak gelişmelerle ilgili sorularını cevapladı.

        İsrail'de herhangi bir sivil kaybına dair bilgilerinin olmadığını söyleyen Miller, "Orada bir Amerikan vatandaşı kaybından bahsetmiyorum bile. Herhangi bir ABD tesisinde de hasar yok." dedi.

        Miller, "Batı Şeria'da ölen bir Filistinliye dair bir rapor var." diye ekledi.

        Bir süredir, İran'ın Orta Doğu'daki grupları silahlandırması ve finanse etmesinin oluşturduğu tehdit konusunda uyarılara bulunduklarını belirten Miller, "Bugün gerçekleşen saldırı bu eylemlerin tehlikesini ortaya koydu." ifadesine yer verdi.

        Miller ayrıca, sıcak gelişmelerin yaşandığı Lübnan'da, enformasyon sistemlerine kayıt yaptıran 6 bin civarında ABD vatandaşına gelişmelerle ilgili düzenli bilgilendirme ve yönlendirmelerde bulunduklarını bildirdi.

        "SALDIRININ İRAN İÇİN SONUÇLARI OLMALI"

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, açıklamasında, "Geçtiğimiz 12 ayda böyle bir yangına varabileceğimizi düşündüğümüz birçok zaman oldu. 13 Nisan bunlardan biriydi." sözlerine yer verdi.

        Miller, İran'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği saldırıya ne gibi bir karşılık verileceği yönündeki soruyu şöyle cevapladı:

        "Elbette, bu saldırının İran için sonuçları olmalı. Sonuçları olması gerektiğini açıkça belirttik. Bugün bunların ne olacağı konusuna girmeyeceğim. Ancak, İsrailli mevkidaşlarımızla koordine edeceğimiz şeyler var."

        ABD'nin caydırıcılık ve diplomasinin karmaşık bir kombinasyonuyla "tam ölçekli bir savaşın patlak vermesini" bugüne kadar önleyebildiğini ifade eden Matthew Miller, ilerleyen günlerde ve haftalarda bu doğrultudaki çabalarının süreceğine değindi.

        Sözcü Miller, Gazze için devam eden barış görüşmelerinde ise Hamas'ın, "Son birkaç haftadır masaya gelip etkileşim kurmak istememesini" İran'ın yönlendirmesine bağladı.

        Miller, "Son haftalarda bu görüşmelerin bozulmasından sorumlu olan Hamas'tır." yorumunu yaptı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ