Habertürk
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan sahte içki satışı ve tüketiminden kaynaklı olarak son dönemde sadece İstanbul’da 70 kişi, Ankara’da ise 59 kişi yaşamını yitirdi. Ankara’da 35 kişi ise yoğun bakımda tedavi görüyor.

Cumhuriyet Başsavcılıkları sahte içki üreten ve ticaretini yapanlarla ilgili soruşturmalarını sürdürürken, Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ekipleri aralıksız denetim halinde. Bütün bu mücadeleye rağmen, ölümlerin önüne geçilemiyor.

Konuyu araştırdım; hükümet kaynaklarına yeni bir adım atılıp atılmayacağını sordum. Yasal olarak herhangi bir eksiklik olmadığı ifade ediliyor. Tütün ve alkolün zararlarıyla mücadele kapsamında birçok dünya ülkesinde olduğu gibi tütün ve alkolden yüksek vergi alınıyor.

Alkol tüketen vatandaşlar ise alkoldeki verginin çok yüksek olduğunu belirtirken, alkollü içki fiyatlarının dünya ülkelerine kıyasla yüksek olduğunu, düşürülmesi gerektiğini savunuyor. Fiyatların düşürülmesi sahte içki sorununu çözer mi? Kritik soru bu…

AĞIR CEZALAR VAR

Sahte içki dosyalarında başsavcılıklar, "kaçakçılık" ve "olası kasıtla ölüme sebebiyet verme" suçlarından soruşturmaları yürütüyor. Bu soruşturmalara sahte içki nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların Adli Tıp Kurumu’ndan gelen metanol zehirlenmesine yönelik otopsi raporları ekleniyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada 28 şüpheli tutuklu yargılanıyor.

Bazı içtihatlara göre; kimi dosyalarda, “olası kasıtla adam öldürme” yerine “bilinçli taksirle adam öldürme” yönünde kararlar da verilebiliyor.

Türk Ceza Kanunu’nun 21’inci maddesinin ikinci fıkrasında, “Kişinin suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşeceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kasıt vardır” deniliyor.

Yine TCK’nın 22’nci maddesinin üçüncü fıkrasında ise bilinçli taksir, “Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi” olarak tanımlanıyor.

Cezai yaptırımlara gelince, TCK 85’inci maddeye göre; “Taksirle insan öldürme suçu işleyen kişi 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suç, birden fazla kişinin ölümüne veya bir kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuşsa, 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilir.”

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ