Başımızı yastığa koyduğumuzda zihnimizi neden endişeli düşünceler kaplar?
Gün içindeki koşturmalarımız kaygılı düşüncelerimizi bir süreliğine ertelememize neden olabiliyor. Ancak gece başımızı yastığa koyduğumuzda o düşünceler birden zihnimizde beliriyor. Uykusuzluk kaygıyı, kaygı uykusuzluğu doğuruyor. Peki neden özellikle geceleri bu kaygılı düşünceler zihnimizin kapısını çalıyor?
ABONE OLEkonomik kaygılar, yoğun iş temposu, sosyal hayat, ev işleri derken, birçok düşünceyi bilinçli ya da bilinçsiz şekilde geri plana atarız. Ancak gece olup yastığa başımızı koyduğumuzda, ekonomik kaygılar, gelecek planları ya da günlük sorunlar zihnimizi sarmalar. Merhaba anksiyete!
Aslında, gece saatlerinde kaygının artması oldukça yaygın bir durum. Araştırmalar, gece saatlerinde anksiyete semptomlarının yoğunlaştığını ve ruhsal iyi olma halinin bu saatlerde düşüşe geçtiğini gösteriyor. 2022 yılında yapılan bir çalışma, bu olguyu "gece yarısından sonraki zihin hipotezi" olarak adlandırıyor ve bu saatlerde intihar ve madde kullanımı risklerinin arttığını ortaya koyuyor.
2024'te Psychiatry Research dergisinde yayınlanan bir başka araştırma ise genel anksiyetenin gün boyunca çeşitli zaman dilimlerinde zirve yaptığını belirtiyor. Araştırmaya göre, kaygılı düşünceler sabah 08.00, öğleden sonra 16.00 ve gece 01.00 civarında en yoğun hale geliyor. Ancak birçok kişi için kaygının en şiddetli olduğu zaman gece saatleri oluyor. TIME dergisi, "Neden anksiyete geceleri artar?" başlıklı haberinde bu konuya dikkat çekiyor.
Vücudumuzun, uyanıklık ve uyku dahil olmak üzere birçok sistemi düzenleyen biyolojik bir saati bulunuyor. Washington Üniversitesi Psikoloji ve Beyin Bilimleri Yardımcı Doçenti ve Psychiatry Research çalışmasının ortak yazarı Rebecca Cox, bu ritimlerin beynimizi de etkilediğini söylüyor.
Gün içinde bizi uyanık tutan biyolojik sinyaller, gece saatlerinde azalmaya başlar. Cox'a göre, bu sinyaller düştüğünün farkında olmadığımızda ve "uyku baskısı" oluştuğunda, bilişsel işlevlerimiz zarar görebilir ve bu da beynimizin duyguları düzenleme kapasitesini zayıflatabilir.
Geceleri kaygılı hissetmemizin bir başka nedeni ise gece saatlerinde genellikle yalnız olmamız. "Gündüz kaygılı hissedersem, bir arkadaşım ya da yakınımla konuşabilirim. Ancak gece herkes uykudayken, tüm bu olumsuz duygularla baş başa kalıyorum ve bunları dışarıdan düzenleyebileceğim bir yol bulamıyorum" diyor Cox.