Habertürk
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Bir teoriye göre virüslere açık olmak, hastalık geçtikten sonra bile bir süre solunum yollarımızdaki reseptörlerin aşırı hassas olmalarına neden olur.

Son zamanlarda soğuk algınlığı, grip veya COVID atlattınız ama öksürükten kurtulamadınız mı? Yalnız değilsiniz. Vücudumuz bir virüsü temizledikten sonra bu belirti haftalarca devam edebilir.

Hastalık geçiyor, öksürük kalıyor

UT Southwestern Tıp Merkezi'nde bulaşıcı hastalık araştırmaları konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan Michael Shiloh, kendisine öksürük şikayetiyle gelen kişilerin genellikle 8 haftadır hasta olduklarını söylüyor. Bu kişilerde artık virüs tespit edemiyoruz, hastalık geçmiş oluyor ama yine de öksürmeye devam ediyorlar, diyor. Çoğu insan grip ya da COVID'den yaklaşık iki hafta içinde kurtulurken, semptomlar çok daha uzun sürebiliyor.

Bilim insanları, sağlıklı insanların öksürük şikayetinin sebebini hala tam olarak anlayabilmiş değil. Ancak enfeksiyonların solunum yolundaki sinirleri uzun süre etkilediğine dair araştırmalar yeni ipuçları veriyor.

Öksürük nedir?

Öksürük; solunum yolunu zararlı dumanlar, su veya yanlış yutulan yiyecek parçaları gibi tehlikelerden koruyan önemli bir refleks.

Öksürük refleksi, solunum yoluna ulaşan sinirler tarafından tetiklenir. Bu sinirler, soğuk havadan biberi baharatlı hale getiren bir kimyasal olan kapsaisine kadar her şeye tepki veren reseptörlerle bezenmiş durumdadır. Tahriş edici bir madde bu reseptörleri tetiklediğinde, sinirler vagus sinirinden beyne öksürme dürtüsü olarak deneyimlediğimiz sinyaller gönderir. Beyin de öksürmek ya da öksürmemek için solunum yoluna geri komutlar gönderir. Beyne giden bu dolambaçlı yol, öksürük üzerinde bir dereceye kadar bilinçli kontrolün olmasının nedenidir.

İyileştikten sonra öksürüğü ne tetikler?

Bilim insanları öksürüğü tetikleyebilecek pek çok farklı uyaran olduğunu biliyorlar, ancak hastalıktan haftalar geçtikten sonra bile öksürüğü tetikleyen şeyin ne olduğu konusunda hala hemfikir değiller.

Öksürüğün boğazımızdaki mukusu temizlemek için olduğundan eminiz. Ancak virüsler etrafa daha çok yayılmak için bu refleksi tetikliyor da olabilir. Birçok enfeksiyonda hiç balgam üretmeyen kuru öksürükler görülür. Bu bilgi, enfeksiyon olduğunda solunum yolumuzu temizlemek için öksürdüğümüz bilgisiyle çelişir. Yani enfeksiyon sırasında bizi öksürten sinirleri neyin uyardığını açıklamaz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Günün Önemli Manşetleri