Habertürk
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

“Koyu Mavi Memleket Kumaşı”, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bulunan ve 2020 yılında hizmete açılan “Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi’nde”, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ve Sunay Akın’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Adnan Bali, toplantıda yaptığı konuşmada, annesinin, doğduğu ve çocukluğunun geçtiği İslahiye’nin kendi hayatındaki yerini, değerini katılımcılarla paylaştı. Bali, 61 yıl boyunca cezaevi olarak kullanılan binanın kütüphaneye dönüştürülme hikâyesini ise şu sözlerle anlattı:

“Burası sınırlı memur maaşıyla beş çocuğunu okutan bir annenin hatırasını yaşatmak üzere kuruldu. Evimizde bizim kütüphane dediğimiz bir kitaplığımız vardı. İlçenin çocukları ev ödevini yapmak üzere evimizdeki kitaplığa gelirdi. Annem çok okurdu. 1970'li yıllarda duvarda gaz lambası varken annemin Kemal Tahir'in Devlet Anası'nı okuduğu gözümün önündedir. Beş kardeşiz. 2019 Ağustos'unda annemi kaybettiğimizde, hatırasını yaşatmak için ne yaparız diye düşündüğümüzde aklımıza tereddütsüz kitap geldi. İlçede nereyi kütüphane yapabiliriz diye araştırırken sonradan boşaltılan cezaevini dönüştürme imkânı doğdu. Bu kütüphanenin annemin ve babamın aziz hatırasına çok yakıştığını düşünüyorum.”

“BU MEKANIN BU ŞEKİLDE YAŞAMASI, BİR ÇOCUĞUN BİLE HAYATINA DOKUNMA İHTIMALİ HER ŞEYE DEĞER”

Kütüphanede, binanın daha önceden ne olduğunu hatırlatmak için bir koğuşun olduğu gibi korunduğunu ifade eden Bali sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi burada küçük çocukları ders çalışırken gördüğümde kendimi son derece müsterih hissediyorum. Bu mekanın bu şekilde yaşaması, bir çocuğun bile hayatına dokunma, fark yaratma ihtimali her şeye değer. Türk kültür hayatına, çocukların, gençlerin gelişimine ışık tutmak bakımından çok güzel bir örnek oluşturduğumuzu düşünüyorum. Bu yönüyle de son derece huzurluyum. Kütüphanede, binanın daha önceden ne olduğunu hatırlatmak ve ziyaretçileri geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarmak için bir koğuş olduğu gibi korundu. Eskiden koğuş olan yerlerde bugün çocuklar okuma etkinliklerine, gençler ise atölye çalışmalarına katılıyor. Kütüphane bir kitap meselesi değil; bir medeniyet meselesi, dünyaya nasıl baktığınızın meselesidir. Açtığınız her kütüphane kapattığınız bir hapishane anlamına gelebilir" dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ