Habertürk
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Dünya genelinde açıklanan makroekonomik veriler ve ABD'de bugün başkanlık görevini devralacak olan Donald Trump'ın politikalarının küresel ticarete olası etkileri izlenirken, özellikle Orta Doğu'daki jeopolitik risklerin azalmasıyla petrol fiyatlarında bir miktar gevşeme görüldü.

Hafta boyunca yatırımcıların odağında bulunan ABD'deki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Aralık 2024'te aylık bazda yüzde 0,4, yıllık bazda yüzde 2,9 ile beklentilere paralel arttı.

Bu gelişmelerle birlikte, dolar endeksi geçen hafta, 110,2 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından bu seviyelerden gerileyerek 109,7'de dengelendi.

Bu arada Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi. Raporda, küresel büyümenin hem 2025 hem de 2026'da yüzde 3,3 olacağı ve tarihsel (2000-19) ortalama olan yüzde 3,7'nin altında kalacağı öngörüldü.

Çin'de de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilere göre, ülke ekonomisi geçen yıl yüzde 5 ile beklentilerin üzerinde büyürken, bölgenin sanayi üretimi aralıkta yıllık bazda yüzde 6,2 artarak tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Ayrıca ülkenin aralıkta yıllık perakende satışları da yüzde 3,7 ile tahminleri aştı.

ORTA DOĞU'DA JEOPOLİTİK RİSKLER AZALDI

Öte yandan, Orta Doğu'da İsrail ile Filistin arasında gerçekleştirilen ateşkes anlaşmasıyla azalan jeopolitik riskler, piyasalarda risk algısının azalmasında etkili oldu.

Analistler, değerli metallerin fiyatında tahvil getirilerinin de etkili olduğunu belirterek, ABD'de gerileyen tahvil faizlerinin altının ons fiyatındaki yükselişi desteklediğini ifade etti.

Bu gelişmeler ile birlikte ons bazında fiyatlar geçen hafta altında yüzde 0,4 ve paladyumda yüzde 0,6 artarken, platinde yüzde 2,7, gümüşte yüzde 0,1 azaldı.

Baz metallerde ise Çin'de ekonomik hareketliliğin artacağına işaret eden veriler, bölgede talebin yükseleceğine yönelik ihtimalleri güçlendirerek fiyatların yukarı yönlü hareketini destekledi.

Bununla birlikte, Şili'de devlet destekli Bakır Komisyonu Cochilco, dünyanın en büyük bakır üreticisi olan ülkenin 2024'te dünya bakır üretiminin yüzde 23,6'sını karşıladığını duyurarak, bu oranının 2034'te yüzde 27,3'e ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ