"Ulaşım olmadan ticaret olmaz"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ekonomik büyümenin birincil şartının güçlü bir ulaşım altyapısı olduğunu ifade etti. Bakan Uraloğlu, "Ulaşım olmadan ticaret olmaz. Ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 282 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceğiz" dedi
ABONE OLUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2025 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması programında konuştu. Bakan Uraloğlu, 1993 yılından bu yana dış ticaretin gelişmesini sağlamak ve iş insanlarını en üst düzeyde temsil etmek üzere faaliyetlerini sürdüren TİM’in her zaman alanında lider bir kuruluş olduğunu ifade etti. Uraloğlu, “İhracatçılarımızın sorunlarının çözümüne yönelik çok başarılı çalışmalar gerçekleştirmiş, Türk ekonomisinin büyümesine büyük katkı sağlamıştır.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti Hükümetlerinin tek bir mücadelesi olduğunu vurgulayan Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“O da milletimizin refahını yükseltmek ve küresel bir aktör olan ülkemizin gücüne güç katmaktır. Hiç şüphesiz güçlü liderlik ve siyasi istikrar, ekonomik gelişmenin en önemli unsurudur. Bu noktada güçlü iradesiyle sosyal alandan ekonomiye, hukuktan dış politikaya, eğitimden sağlığa, savunma sanayine, ulaşımdan çevre ve şehirciliğe, üretimden teknolojiye her alanda ülkemize çağ atlatan Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde rekabetçi bir ekonomi inşa ederek Türkiye Yüzyılına; üretim, istihdam, ihracat ve milli gelirde rekorlar kırarak girdik.”
AK Parti Hükümetleri döneminde Türkiye’nin yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüme performansıyla yüzde 3,6 olan dünya ortalamasının üstünde bir büyüme performansı sergilediğine işaret eden Uraloğlu, “2002 yılında kişi başına düşen milli gelirimiz yaklaşık 3 bin 500 dolar iken 2024 yılında 15 bin doları aştı. 2028’de kişi başına gelirimizin 20 bin doların üstüne çıkmasını bekliyoruz. Ülkemizin 2053'te dünyada ilk 10 ekonomi, satın alma gücü paritesine göre ise dünyada ilk 5 ekonomi arasında yer almasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat yoluyla büyüme ilkelerine bağlı kalarak, başarı hikâyeleri yazmayı sürdürdüklerini de kaydetti.
2024 yılında ihracatta rekor tazelediklerinin altını çizen Uraloğlu, “31 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı, 54 ilimizde ihracat arttı. Trabzon’umuz da yaklaşık 1,3 milyar dolar ihracatıyla 2024 yılında ülkemizin en çok ihracat yapan 19. ili oldu. Trabzon ayrıca Doğu Karadeniz’de en fazla ihracat yapan il oldu.” dedi.