Uranyum nedir, nerelerde kullanılır? Uranyum kullanım alanları, özellikleri, simgesi ve yeri
Nükleer enerjinin ham maddesi olarak karşımıza çıkan uranyum adını Uranüs gezegeninden almaktadır. Doğada saf formda yer almayan uranyum, çeşitli elementlerde bulunur. Uranyuma talep enerji kaynaklarının azalmasına paralel olarak artmaktadır. Uranyum nedir, nerelerde kullanılır? Uranyum kullanım alanları, özellikleri, periyodik tablodaki simgesi ve yeri nedir? İşte, detaylar.
ABONE OLUranit, brannerit ve karnotit madenlerinden doğal olarak çıkarılır. Dünya genelinde yılda 41 bin ton kadar üretilmektedir. Alman kimyager Martin Heinrich Klaproth tarafından 1789 yılında keşfedilen elementin radyoaktif özelliği ise sonradan keşfedilmiştir. Uranyum nedir? Nerelerde kullanılır? Uranyum simgesi, sembolü ve periyodik tablodaki yeri nedir? Kullanım alanları ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen detaylar.
Uranyum Nedir?
Radyoaktif bir metal olan uranyum, oda sıcaklığında metalik gri renginde ve katıyken cama katıldığında yeşil-sarı bir renk vermektedir. Kurşundan yüzde %70 daha yoğun, tungsten ve altından daha az yoğundur. Doğada bulunan elementlerin en ağırlarından biridir. Uranyum izotoplarının stabil olmaması oldukça radyoaktif olmasının sebeplerinden biridir. Uranyumun yarılanma süresi, izotopuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Neredeyse tüm izotopları uzun bir yarılanma ömrüne sahiptir. Uranyum atomlarının çekirdeklerinde 92 proton bulunmaktadır.