ECE GÖKSEDEF / HABERTURK.COM
egoksedef@haberturk.com
Geçen hafta cuma akşamı, üç Boğaziçi Üniversitesi öğrencisiyle birlikte yaşadığım evime gittiğimde, yine Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Yüksek Lisans programında okumakta olan arkadaşımız Nejat Ağırnaslı’nın KCK operasyonu çerçevesinde evinin basıldığını ve gözaltına alındığını öğrendim.
Nejat’ın anlattığına göre ‘PKK kamplarında eğitim aldığını ve onlar adına faaliyetlerde bulunacağını ve ortalığı karıştıracağını’ iddia etmişler. 2,5 saat süren aramanın ardından ders programı, ders notları dahil birçok dokümana da el koyarak Nejat’ı Diyarbakır’a götürdüler.
Bu yaşananların bir mesaj niteliğinde olduğunu, keyfi gözaltıların iyiden iyiye arttığını konuştuktan sonra, ertesi sabah işlerimize ve okullarımıza gitmek üzere yattık.
Fakat uykumuz fazla uzun sürmedi. Tabir-i caizse 'cadı avı' bizim eve de uğradı. Sabaha karşı 5 buçukta kapının yumruklanmasıyla uyandık. Odamın kapısını açtığımda, evin içine girmiş 10'dan fazla polisle karşılaştım. Üstelik, sadece gladyatör filmlerinde gördüğüm başlıklarla, bellerinde coplar, ellerinde silahlarla, adeta savaşmaya gelmiş olan bu polisler, fiziksel olarak küçücük bir kadını, ev arkadaşımız A.’yı almaya gelmişlerdi.
A., Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Yüksek Lisans programında okuyor, aynı zamanda üniversitenin akademik kadrosunda, başarılı bir araştırma görevlisi.
Ev arkadaşlarım panik dolu gözlerle bakıyordu, uyku sersemliği ve korkunun verdiği telaşla polise karşı koyamadan mutfağa doluştuk. A., evde yoktu, bahar tatilini fırsat bilerek ailesini görmek için memleketine gitmişti. A.’nın evde olmadığından emin olduklarında, polislerden bir kısmı dışarı çıktı, onların yerine daha ‘kibar’ ve gladyatör gibi giyinmiş olmayan polisler girdi eve. Kimliklerini sorduk ve gördük ki gece yarısı evimizi basan bu adamlar gerçekten polisti. ‘Evinizi arayacağız’ dediklerinde arama iznini istedik. ‘Devletin polisine güvenmiyor musunuz?’ yanıtı, başka bir zaman ve yerde olsa güldürürdü bizi… Arama iznini ayrıntılarıyla okuduktan sonra kenara çekildik ve evimizi dağıtmalarını izledik.