Ortak tuvalet bize gider mi?
Meclis tuvaletlerinde "bayan ve bay"ın yerini "kadın ve erkek" aldı. Acıklı bir durum ama yine de seviniyoruz. Cinsiyetten eşitlendik, 'kadın'ın ayıplı olma hali kaldırıldı diye. Malum İsveç eşitliği çoktan halletti; sıra eşitliği de kaldırmaya geldi. Nötr cinsiyet hareketi başladı
ABONE OLCinsiyet vurgusunu yok etmek için tuvaletleri birleştirelim, kız-erkek isimlerini karıştıralım, 3. tekil şahıs da cinsiyetsiz olsun diyorlar.
AYŞE ÖZEK KARASU / HT PAZAR
Kadın ve erkek “cinsiyettenmi, fırsattan mı eşit” tartışmasına geri sarıyoruz ara sıra. Sonra kürtaj kavgası gibi, kadının insan hakkını hiçe sayan tartışmalar başlıyor. İncitici laflar sökün ediyor. Biraz daha geri sarıyoruz. SonraMeclis tuvaletlerine “kadın” ve “erkek” tabelaları asılıyor. “Bayan”a karşı yürütülen savaşta bu ileri adımla küçük birmuharebe kazandık diye seviniyoruz. Eşitsizlik hattında birmehter yürüyüşüdür gidiyor. Eşitsizlik dert,mutlak eşitlik de dert. Cinsler arası huzur ve barış sağlandıktan sonra cinsiyet vurgusu fazla gelmeye başlıyor, lüzumsuz kaçıyor. Hatta eşit olsalar bile kadın ve erkeğe dair her vurgu, ayrımcılık algısı yaratıyor. İsveç de onu fark etti ve cinsiyeti yasaklama süreci başladı. Rahatmı battı diyen de çıkar ama, eşitlikmücadelesinin doğal sonucu İsveç’te yaşanan.
Dünya Ekonomik Forumu’na göre İsveç, cinsiyet eşitliğinin en üst seviyede, kadın istihdamının en yüksek olduğu ülke. Kadın hak ve özgürlükleri açısından bir cennet.
Doğum izni 480 gün. Bunun 60 günü, bebek bezlesin, getir götür yapsın diye babaya ait. İşte bu noktada İsveçlilerin çoğu eşitliğe “Yetmez” diyor. Yetmiyor çünkü, artık nötr cinsiyet safhasına geçmek, kadın ve erkeğe dair her işaret, renk, isim, sıfat ve zamiri kaldırmak istiyorlar. Her tanımlama, kadın ve erkek cinsiyetini ayrı ayrı konumlandırdığı, onlara ayrı ayrı roller biçtiği için. Bu yönde siyasetten sivil topluma her kesimde bir hareketlenme dalgası yaşanıyor. Medyada, TV’lerdeki açık oturumlarda, feminist web sitelerinde, toplumu cinsiyetten arındırmak için yol haritaları tartışılıyor.
Aktivist grupları, kadın ve erkek kimliğinin kaldırılması, anne babaların çocuklarına cinsiyet ayrımı gözetmeden özgürce isimkoyması için kampanya yapıyor. Erkek ve kadın cinsiyet kimliğinden arındığı zaman evliliklerde cinsel kimliğe bakılmayacağı için “eşcinsel evliliği” diye bir kavramda kalmayacak. Hedeflenen bu.