Uzun kirpikler 99 yaşında
Kirpiklerimize sürmeden sokağa çıkmadığımız maskaranın 100 yaşına girmesine 1 yıl kala, tarihine ve göz makyajı trendlerinin nasıl değiştiğine bir göz atalım...
AYSUN ÖZ / HT CUMARTESİ
Maskaram olmadan asla diyen kadınların sayısı hiç de az değil. Fondöten ya da rujsuz sokağa çıkılabiliyoruz da kirpikleri uzatıp gözleri belirginleştirmeden olmuyor.
Makyaj çantalarının olmazsa olmazı maskara, 99 yaşında. Maskarayı hayatımıza kazandıran, 2001’de adına New York ekleyecek Maybelline markasının da bir asrı devirmesine 1 yıl kaldı. Hikâye aslında 1915’te Mabel Williams adında gözlerini daha da ortaya çıkarmanın yolunu arayan Chicago’lu genç bir kadınla başlıyor.
Pratik zekâsını ve becerilerini kullanarak kömür tozunu ve vazelini birbirine karıştırıp elde ettiği karışımı kaşlarına ve kirpiklerine uygulayan Mabel, her ne kadar o zamanlar farkında olmasa da bu karışımla ilk maskarayı keşfetti. Mabel’in bu karışımı, genç bir girişimci olan kardeşi Thomas Lyle’a bir şirket kurma ve vazelinle yapılan bu göz ürününü “Kirpik-Kaş- Karışımı” adıyla satma konusunda ilham kaynağı oldu. Şirkete de Mabel’in şerefine Maybell Laboratuvarları adı verildi.
Mabel’in ev yapımı güzellik sırrı yalnızca başarılı kozmetik şirketinin kurulmasına ön ayak olmadı, aynı zamanda bu kişisel başarısı sayesinde elde ettiği güzel bakışlarıyla müstakbel eşi Chet’i de etkiledi.
GÖZ KALEMİYLE NAYLON ÇORAP ETKİSİ
5 yıl sonra Maybell Laboratuvarları kullanımı kolay Kutulu Maskara ile kozmetikte bir devrim yarattı. Yeni ürüne Maybelline adı verildi. Kutulu Maskara küçük bir fırça yardımıyla kullanılıyordu. Kadınlar posta yoluyla da bu maskaraya rahatlıkla ulaşabiliyorlardı.
ABD 2. Dünya Savaşı’na girdiğinde bu ulaşılabilirliğin ne kadar önemli olduğu da ortaya çıktı. Bir de konu güzellik olduğunda kadınların ne kadar yaratıcı olduğu...
Zira ipek ve naylon erişimi savaş sebebiyle çok kısıtlı hale geldiği için, kadınlar çareyi kaş kalemiyle bacaklarının arkasına boydan boya bir çizgi çekerek naylon çorap görünümü yaratmakta buldu.
1950’li, 60’lı ve 70’li yıllarda otomatik maskara ve sahte kirpiklerden kaş pudrasına ve kalem şeklindeki farlara kadar günümüzde kullandığımız pek çok ürünün temelleri atıldı. 1980’li yıllar moda ve makyaja yeni bir çarpıcılık kazandırdı. Büyük vatkalar, cesur renkler ve motifler kadınların kıyafetlerini bambaşka bir boyuta taşıdı.
Açık renk göz farları, iyice ortaya çıkartılmış elmacık kemikleri ve sedefli rujlar moda haline geldi. Kadınlar her türlü aktivitede uzun süre dayanan ve göze çarpan ürünleri talep etmeye başladı. Bugün kullandığımız suya dayanaklı ürünler böylece üretilmeye başladı.
Bugünün maskara ve makyaj ürünlerinin farkıysa, güzelleştirirken bir yandan da bakım yapmaları. Gelecek ise genetik içerikli makyaj malzemelerini işaret ediyor.