Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Pilot ve hostes gibi özel sektörde çalışan "uçucu personel" sosyal güvenlik mevzuatımız gereğince erken emekli olmaz ama emekli olduktan sonra SGK bunlara yüzde 25 artırılmış emekli aylığı bağlar

Sayın Ali Tezel, Habertürk Gazetesi'ndeki köşenizi mutlaka okuyor, televizyon programlarında sizi takip ediyorum. Kabin memuru olarak çalışmaktayım. Mesleğimde kariyer yapmak tek hedefim. Size programlardan da ulaşmaya çalıştım ama başaramadım. Hem benim hem meslektaşlarımın (ki bu yaklaşık 15 bin kişi) cevabını bulamadığı sorular var. Birçok konudaki gibi bu konuda da bizleri sizin aydınlatacağınızı umuyoruz.

Türkiye'deki kabin memurlarını temsil eden bir dernek var. Bu dernek yıllardır Meclis'te mesleğimizle ilgili bir yasanın çıkarılmaya çalışıldığını söylüyor. Bu yasa çıkarsa biz de askerler, denizaltında çalışanlar veya maden işçileri gibi ağır işçi statüsüne girecek ve erken emeklilik hakkından yararlanabilecekmişiz. Yani kadınlar 15 yılda, erkekler 20 yılda emekli olacak ve yaş beklemeden emekli maaşımız da bağlanacakmış. Bu haklar ağır işçi statüsüne geçmenin getirdiği avantajlarmış. Aynı zamanda biz maaşlarımızda da sürekli, uçuş tazminatı adı altında bir para almaktayız. Bir başka yorumda ise "Siz zaten her ay maaşınızda tazminat alıyorsunuz; emeklilikte bu gibi bir hakkınız olamaz" deniyor. Tüm söylenenler ışığında insanlar mesleği hakkında kesin bir bilgiye ulaşamıyor ve şu sorulara cevap alamıyor:

Kabin memurlarıyla ilgili bir yasa yok mu ve yoksa bu yasa ne zaman çıkacak?

■ Bizim için erken emeklilik hakkı var mı, varsa yaş beklemeden maaş bağlanabilecek mi?

■ Maaşımızda aldığımız uçuş tazminatları erken emeklilik haklarını almaya engel mi? Yani devlet bunu bize maaşlarımızda peşinen mi ödüyor?

Köşenizde bu sorulara vereceğiniz cevap bize adeta kendimizi savunabileceğimiz bir delil niteliği taşıyacak. İlk defa bu konu hakkında bilgi edineceğiz.

■ Barış Barışçıgil

Sayın okurum, gerek eski 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, gerekse 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sosyal güvenliğiniz sağlanmaktadır. Çalışırken tabi olduğunuz çalışma mevzuatı konusunda ise yasal boşluğunuz var.

Normal çalışanlar için 4857 Sayılı İş Kanunu, deniz çalışanları ile 854 Sayılı Deniz-İş Kanunu ve basın çalışanları için de 5953 Sayılı Basın-İş Kanunu varken, maalesef halen TBMM'den geçmiş Hava-İş Kanunu yoktur. Siz şu an en temel çalışma yasası olan Borçlar Kanunu'nun hizmet akdi hükümlerine göre çalışıyorsunuz. Borçlar Kanunu gereğince, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı vs. haklarınız yok ama 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek"Yeni Borçlar Kanunu" ile kıdem ve ihbar haklarınız gibi yeni düzenlemeler geliyor. Gelecek haklar, geçmiş çalışmalarınız için değil 1 Temmuz 2012'den sonraki çalışmalarınız için uygulanacaktır. Hava-İş Yasası'nın TBMM'den geçirilmesi konusunda dernekleriniz, sendikalarınız çalışma yapmalı, sizler de her gün misafir ettiğiniz bakan ve milletvekillerinden bunu talep etmelisiniz.

SİZE ERKEN EMEKLİLİK YOK

Ne eski 506 Sayılı ne de yeni 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar kanunlarında uçucu personel için erken emeklilik, fiili hizmet zammı veya ilave sigortalılık süresi gibi uygulamalar yok. Bu sebeple erken emeklilik diye bir şey sizler için yok. Ancak, eski SSK'nın bir genelgesi sebebiyle emekli olduktan sonra uçuş personeli olarak çalıştığınızı belirten belgeyle SGK'ya müracaat ettiğinizde emekli aylığınız yüzde 25 artırılarak size ödenmeye başlanıyor.

Doğum borçlanmasıyla hemen emekli olun

Şile Sahilköy'den size ulaştım. Öncelikle başınız sağolsun, Allah sabırlar versin. 25.02.1952 doğumluyum. 1988 yılında sigortalı oldum, 1350 gün prim ödedim. 20.01.2009 tarihinden itibaren Bağ-Kur ödüyorum.

1- Emekli olabilmem için ne kadar prim ödemeliyim?

2- Sigortaya geçsem faydası ne olur?

3- Eğer sigortaya geçersem, eşimin ticari aracında şoför olarak sigortalı olabilir miyim?

■ Ayşe Bilgi Utku

Ayşe Hanım, emekli olabilmeniz için iki şartı tamamlamanız gerekiyor. Birincisi SSK ve Bağ-Kur toplamında 10 tam yılı yani 3600 günü doldurmanız, ikincisi de son 7 yıllık prim ödemelerinde SSK'nın çoğunluğu sağlamasıdır. Verdiğiniz bilgilere göre, halen 38 aydır Bağ-Kur primi ödüyorsunuz; bunu 42 aya tamamlamadan (en çok 41 ayda) bırakın ve eşinizin yanında (bir an önce) sigortalı olarak işe başlayın. Bu arada 1988 yılından sonra doğum yaptıysanız 3600 günü tamamlamak için doğum borçlanması yapın ama bunu mutlaka SSK'lı işe girdikten sonra yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. 1988 yılından sonra doğumunuz yoksa daha 40 ay SSK'lı çalışmanız gerekiyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar