Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Kamu görevlileri sadece tüccar veya esnaflık yapamazlar, şirketlere ortak olabilirler ama şirket müdürü olamazlar. Bu sebeple memur iken şirket kurabilirsiniz. Ayrıca var olan şirketlere ortak olmanız da mümkün

Ali Bey, 9 Kasım 2009 günkü yazınızda memura ek iş izni geleceğinden bahsetmiştiniz. Üzerinden 2.5 yıl geçti ve Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesini okuduğumda hâlâ bir değişiklik olmadığını gördüm. Acaba benim fark etmediğim değişiklik oldu da ek olarak başka bir yerde mi yayınlandı bilemiyorum. Sizden istirhamım, bu konuda bizi net aydınlatmanız. Çünkü bir arkadaşımla ithalat ve ihracat şirketi kurmayı düşünüyoruz. Ben 657'ye tabi kadrolu sağlık memuru olduğum için yanlış bir şey de yapmak istemiyorum.

Harun Fatih Kocaman

Sevgili eski meslektaşım, evet o haberi zamanın memurlardan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı açıklamıştı ama arkası gelmedi. Memura ticaret veya esnaflık yapma izni çıkmadı. Ancak siz şirket kurmayı planlıyormuşsunuz, bu konuda zaten bir yasak yok. İster yeni bir şirket kurup kurucu ortak olabilirsiniz, ister var olan bir şirketten hisse alıp ortak olabilirsiniz.

ŞİRKET ORTAĞI OLMAK YASAK DEĞİL

657 sayılı DMK'nın 28'inci maddesine göre, "Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar". Yani maddeyi açarsak, devlet memurları gerçek gelir vergisi mükellefi olup tüccar veya esnaf olamazlar. Bütün şirketlere ortak olabilirler ama ortak oldukları şirkette görev alamazlar, yani müdür olamazlar.

Şöyle bir düşünün, borsada binlerce şirket var ve siz hisse senedi alıp zaten ortak oluyorsunuz, bu yasal değil. Limitet şirketlerde müdür, anonim şirketlerde de yönetim kurulu üyesi olamazsınız, yasak olan sadece bu.

Bağ-Kur'un şerrinden hayır çıkar

Ali Bey, dul bir kadınım. Vefat eden babamdan SSK'dan, vefat eden annemden ise Bağ-Kur'dan toplam 1000 lira kadar yetim aylığı alıyorum. Bu arada Bağ-Kur'a da isteğe bağlı prim ödüyordum ve 20 yılım dolunca geçen ay emeklilik için dilekçe verdim. Ödediğim süreden 7 yılını sildiler ve "Emekli olamazsın" dediler. 7 yıllık iptal edilen süre için de '8 bin liralık paranı al' diyorlar. Ne yapmalıyım da emekli olmalıyım? İsmi saklı

Sayın okurum, SGK'nın (Bağ-Kur'un) şerri sizi hayırlara vesile etmiş. Aslında Bağ-Kur'dan nasıl emekli olacağınızı yazardım ama buna gerek yok. Çünkü, uğraşıp Bağ-Kur'dan emekli olduğunuzda ana-babanızdan aldığınız her iki yetim aylığı (1000 lira) kesilecek ve size 690 lira Bağ-Kur emekli aylığı vereceklerdi. Bağ-Kur'un şerri sebebiyle "Alın" dedikleri 8 bin lirayı alıp harcayın. Üstüne seneye yaşınız 58 olduğunda da 13 yıllık isteğe bağlı prim ödemeniz olan 28 bin lirayı da dilekçeyle toptan ödeme olarak isteyin, onu da cebinize koyun.

SSK'YA GEÇMENİZİ TAVSİYE EDERİM

SSK girişim 01.06.1985, çıkış tarihim 31.08.1992. SSK gün sayım 2210. 1993'te ilk 1999'da da ikinci doğumumu yaptım. Bağ-Kur başlangıcım 04.10.2000. 11 yıl 6 ay 3 gün Bağ-Kur'luyum ve halen devam etmekte. Şirket ortaklığım sürüyor fakat şirket gayri faal, bu durumda ne yapmalıyım? Her ay Bağ-Kur ödemek beni çok zorluyor, aslında şirket ortaklığım 1993 geriye dönük ödeme yapamıyorum. Gül Doğan Ödemiş

Sayın okurum, verdiğiniz bilgilere göre, Bağ-Kur'a devam ederseniz iki doğumu da borçlanmak şartıyla 7200 günü tamamlayarak 47 yaşında yani 06.06.2014 günü emekli olacaksınız. Doğumları borçlanmazsanız 51 yaşında Bağ-Kur'dan emekli olursunuz. Bundan sonra SSK'ya geçer ve 3.5 yıl daha SSK primi öderseniz bu sefer doğumları borçlanmaya gerek kalmadan SSK'dan emekli olursunuz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar