Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Sosyal Güvenlik Kurumu, 1 Ocak 2012'de başlayan Genel Sağlık Sigortası uygulamasında vatandaşlara 5 ay sonra borç gönderiyor, sağlık yardımı alınmayan geçmiş 5 ayın primini de gecikme zamlı istiyor. Geriye doğru çıkarılan borç için en iyi yol sağlık yardımı verilmeyen sürenin prim borçları ve gecikme zamlarının silinmesi için dava açmak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 1 Ocak itibarıyla Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemini uygulamaya koydu. Bugün elime geçen resmi tebliğ zarfında G1 seviyesinden basamaklandığım belirtildi. Fakat 01.01.2012 tarihinden itibaren başlamak suretiyle GSS prim borcu çıkarılmış, üstüne faiz işlemiş. Hizmetini almadığımız bir uygulamayla ilgili prim borcu nasıl çıkarılır? Resmi olarak tebliğ edilmemiş bir ödeme için nasıl faiz işlenir? Yanı sıra, kanunu bilmemek mazeret değil fakat ağır bürokrasi 5 ay sonra ne kadar prim ödemem gerektiğini belirtmiş ve bu 5 ay içinde ne kadar ödeyeceğini bilmediğim meblağdan vatandaşı sorumlu tutmuştur. Ocak ayında GSS için "35 TL prim ödeyin" denilseydi öderdik. Şimdi işsiz insanlara bir anda toplu prim borcu yükü bindiriliyor ve faiz işletiliyor. Bu konuda herhangi bir itiraz veya dava açma girişiminiz var mıdır?

Salih Metecan Gülşen

Salih Bey, hem uygulamanın kendisi hem de uygulaması kötü. 1 Ocak 2012 günü tüm ülkede GSS uygulaması başlatan hükümet, SGK yasal olarak kendisine ait olan gelir testi işini kaymakamlıklara bırakınca gelir testi işi gecikti. SGK altyapısını da oluşturmadığından gelir testine zamanında gidenler bile işlemlerini 3-5 ay sonra tamamlayabildi. İşlemi 3-5 ay sonra tamamladığı halde geriye doğru 1 Ocak'tan itibaren geçen sürede hem sağlık yardımı vermedi hem de bu süreye borç çıkardığı gibi geriye doğru faiz-gecikme zammı uyguladı. Bu sebeple uygulama hakkaniyetli değil. Bu borcu ödemezseniz de SGK size sağlık yardımı hizmeti vermez. Geriye doğru çıkarılan borç konusunda size iki tavsiyem var. Ülkemizde genelde her 2-3 yılda bir af gelir; ya afları bekleyin -ki borçlarınız birikmiş ve büyümüş olacak, üstüne sağlık hizmeti de alamayacaksınız- ya da SGK'yı iş mahkemesinde geriye doğru sağlık yardımı verilmeyen sürenin prim borçları ile gecikme zamlarının silinmesi için dava edebilirsiniz.

1999'dan sonra işe girenler 3.600 günle emekli olamaz

Ali Bey, 04.10.2000'de Bağ-Kur'lu oldum. 2.658 gün Bağ-Kur primi ödedikten sonra 2008'de SSK'lı işe girdim. SGK'ya ne zaman emekli olacağımı sordum. 10.11.2010'de gönderilen cevapta, Bağ-Kur'dan sonra en az 3.5 yıl (1.260 gün) prim ödediğimde SSK'dan emekli olacağım belirtildi. Ben de bu cevaba güvenerek SSK'ya prim ödemeye devam ettim ve 17.10.2011 günü 1.286 SSK ve 2.658 gün Bağ-Kur süremle emeklilik talebinde bulundum. Bana "15 yıllık sigortalılık süresi ve 4.500 günle SSK'dan emekli olabileceğim, bu sebeple emeklilik talebimin reddedildiği" bildirildi. Ne zaman emekli olabilirim ve SGK'nın bana gönderdiği cevap sebebiyle uğradığım zararı nasıl alırım?

Faize Aydın-İstanbul

Sayın okurum, yaşınızı veya doğum tarihinizi yazmamışsınız ama siz 4.447 Sayılı Yasa'nın Resmi Gazete'de (08.09.1999) yayınlanmasından sonra ilk defa sosyal güvenlik kapsamına girmişsiniz.

SGK'nın ilk cevabı tamamen yanlış, 08.09.1999'dan sonra sosyal güvenlik sistemine girenlerin 3.600 gün ve 15 yılla emekli olma hakları yok. İkinci cevabı da kısmen yanlış; 4.500 gün ile 15 yılda değil 25 yılda emekli olursunuz. Sonuç olarak SSK'dan emekli olmak istiyorsanız, var olan 3.994 günü prim ödeyerek 4.500 güne çıkarırsanız 04.10.2025'te emekli olursunuz. Veya şimdi isteğe bağlı Bağ-Kur'lu olup prim ödeme süresini 15 tam yıla (5400 güne) tamamlarsanız da Bağ-Kur'dan 2025 yılını beklemeden 5400 günü tamamlayınca emekli olursunuz. SGK'nın hatalı cevabı sebebiyle zarara uğradığınızı düşünüyorsanız da genel hukuk kapsamında tazminat davası açabilirsiniz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar