Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Ali Bey, 24 Şubat 2012 günü sizinle görüştüğümüzde, part-time çalışmamdan dolayı 2011 yılı için hizmet borçlanması yapabileceğimi söylemiştiniz. Ben de dün SGK'ya giderek borçlanma dilekçemi vermek istedim. Kurumda çalışanların böyle bir uygulamadan haberleri yoktu. Yanımda hazırlıklı gittiğim için, Torba Kanun'da part-time çalışanlarla ilgili kanunu gösterdim. Haberdar oldular. Dilekçemi kabul ettiler. Bugün de SGK'ya uğradığımda borçlanma yapabileceğimi, fakat SGK'nın sisteminde part-time çalışanlar için yazılım sisteminin olmadığını söylediler. Ne yapacağımı sorduğumda, yazılımcıyı aradıklarını, o da programı onaya sunduğunu söylemiş. Söylediklerine göre, bugüne kadar benden başka talepte bulunan da olmamış. Sorunun ne zaman çözüleceği de belli değilmiş. Böyle bir şey olabilir mi? Torba Kanun 01.03.2011'de çıkmıştı. Bugüne kadar bir y ldan fazla geçen sürede Türkiye genelinde bir talep olmamış herhalde. Gelen talebe göre mi yazılım yapılıyor, onu da anlamadım. Yoksa konuyla ilgili, personelin mi bilgi eksiği var. Siz ne dersiniz? ■ İsmi saklı

Sayın okurum, 6111 sayılı Kanun ile değişik 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 41. maddesinin "i" bendine göre, "Bu bendin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki sürelere ilişkin olmak üzere, 4857 sayılı Kanun'a göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri..." borçlanma hakkınız var. Yani, SGK'ya 30 günden eksik olan aylık bildirimleri 30 güne tamamlayacak kadar hizmet borçlanması yaparak emeklilik için gereken prim ödeme gün sayınıza ulaşabilirsiniz.

SGK DAHA BORÇLANMA PROGRAMI YAZMAMIŞ

Yasaya göre borçlanma hakkınız var ama maalesef SGK borçlanmayla ilgili bilgisayar programı yazamadığı veya yazdıramadığı için işleminiz yapılamamış. Ancak bu zor bir iş de değil, ister program olsun ister olmasın, ilgili memur bu hesaplamayı elle de yapabilir. Umarım SGK en kısa sürede programını yazar da siz de parasını ödeyip emekli olursunuz.

Stajdan sonraki doğum borçlanması öne çeker

Bir yazınızda meslek lisesi staj süresini doğum borçlanması yaparak sigorta başlangıcının öne çekilebileceğini söylemiştiniz. Oysa SGK'ya sordum: 11.12.1970 doğumlu kadın sigortalıyım. 27.06.1989 günü SGK girişim ve yaklaşık 7000 gün ödenmiş primim var. 09.07.1997 yılında birinci doğumu, 07.05.2009 yılında ikinci doğumu yaptım. Birinci doğumdan sonraki 2 yıllık süreçte 180 gün çalışmadığım süre var. İkinci doğumdan sonraki 2 yıllık süreçte tamamen çalıştım. 1986 yılı ekim ayında meslek lisesi stajı yaptım. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda doğum borçlanması yapıp sigorta başlangıcımı öne almak istiyorum. Ne kadar süre borçlanabilir, sigorta başlangıcımı ne kadar geri çekebilirim. Bu konuda bilgi gönderirseniz sevinirim. SGK'nın cevabı: "180 gün doğum borçlanması yapabilirsiniz. Ancak bununla sigorta başlangıcını öne çekemiyorsunuz." ■ Nazan Çetinalp

SGK doğru cevap vermiş. Siz doğumu staj yaptığınız 1986 yılı ile sigortalı olduğunuz 1989 yılı arasında yapmamışsınız. Siz doğumu (1989'da) sigortalı olduktan sonra 1997 ve 2009 yıllarında yapmışsınız. Bu sebeple doğum yapıp da işe gidemediğiniz (1997 yılından) 180 günü borçlanıyorsunuz. Bu sebeple başlangıcınız geriye gitmez ve 27.06.1989 başlangıcıyla 46 yaşında, yani 11.12.2016 günü emekli olacaksınız. Size doğum borçlanması tavsiye etmem.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar