İşveren kendisini şikâyet edecek uzmana para verecek!
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun önemli unsuru iş sağlığı ve güvenliği uzmanıdır.
Bu uzmanlar kamu adına çalışıp, ücretlerini işverenden alacak. İşyerinde hayati tehlike arz eden durumun düzeltilmesi için önce işvereni uyaracak, düzelmezse işvereni şikâyet edecek
Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nda etken faktör iş sağlığı ve güvenliği uzmanıdır. Bu uzmanların statüsü ise tartışmalıdır. Zira, görevleri kamu (devlet ve halk) adına işyerlerindeki iş kazası oluşturacak, sağlığı tehdit edecek unsurları tespit edip düzeltmesi için işverene bildirmektir. İşveren kendisine bildirilen ve hayati tehlike arz eden hususları düzeltmezse de uzman, parasını ödeyen işvereni Çalışma Bakanlığı'na şikâyet etmek zorundadır.
PARA ÖDEYEN İŞVERENİ ŞİKÂYET EDECEK UZMANI İŞVEREN İSTER Mİ?
6331 sayılı Kanun'un 8. maddesine göre;
1- "İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının hak ve yetkileri, görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle kısıtlanamaz. Bu kişiler, görevlerini mesleğin gerektirdiği etik ilkeler ve mesleki bağımsızlık içerisinde yürütür.
2- İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları; görevlendirildikleri işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirir; bildirilen hususlardan hayati tehlike arz edenlerin işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde, bu hususu Bakanlığın yetkili birimine bildirir..."
KAFA KARIŞTIRAN SORULAR
İşverenler, elinde yetki belgesi olan dilediği uzman ile çalışma hakkına sahip; ama işveren olarak parasını ödediği uzmanın kendisini Bakanlığa şikâyet etmesi halinde, o uzman artık o işyerinde bir daha çalışabilir mi? İşveren yeni bir uzman arayışına girip kendisini şikâyet etmeyecek uzman arayışına girmez mi?
Yine Yasa'nın, aynı (8) maddesinde;
3- "Hizmet sunan kuruluşlar ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur.
4- Çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının yetki belgesi askıya alınır" denilmektedir. Uzman ve işyeri hekimi, eğer görevlerini tam yapmaz, sadece işverenden paramı alayım, işimi yapıyor gibi görüneyim derse ve işyerinde iş kazası veya meslek hastalığı meydana gelirse, bu kez de yetki belgeleri elinden alınma riskiyle karşı karşıya kalacaktır.
OLMASI GEREKEN BU DEĞİL
Normal şartlarda bana göre olması gereken bu değildi. İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı ile işyeri hekiminin ücretleri kamuda oluşturulacak bir fondan ödenseydi o takdirde uzmanlar ve hekimler görevlerini yaparken gerçekten özgür ve bağımsız olabilirlerdi. Şimdi ise ücret ödeyen ve uzman ile hekim seçme yetkisi elinde olan işveren, pahalı ve üretim süreçlerini uzatan, verimliliği azaltacağı kesin olan iş güvenliği tedbirlerini asgari seviyede tutacak uzman ve hekim arayışı içine girecektir.
DÜZELTME
Yazımızdan sonra genel müdür Kasım Özer arayarak az tehlikeli olup da 2014 Temmuz ayında OSGB'ler ile sözleşme imzalaması gereken bakkal-berber-manav ve apartmanların her bir işçisi için 30-70 lira arasında yıllık ödemeleri olacağını ifade etmiştir. Yani, 30-70 lira yıllık ödeme işyeri başına değil işçi başınadır.
- Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil9 yıl önce
- Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli?9 yıl önce
- İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir9 yıl önce
- Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor9 yıl önce
- Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler9 yıl önce
- Madenlerde iki asgari ücret henüz yürürlükte değil9 yıl önce
- Tarım işçisi 3 ay 30 liraya çalışır ama yıl boyu 265 lira prim öder9 yıl önce
- Askerlik süresine de kıdem tazminatı verilir9 yıl önce
- Cenaze ve evlenme yardımı9 yıl önce
- SSK'dan emekli de olsa geçici köy korucusu ayrıca emekli olur9 yıl önce