SGK Yurtdışı'nın dul kadına eziyeti
Vefat etmiş kocasından yüksek rakamlı dul aylığı almak için yüksek miktarda para ödeyen kadının ödediği yüksek rakamları el ile düşük rakamlar haline çevirmişler...
Ali Bey eşim vefat etti ve ben de yurtdışı borçlanması yaparak eşimin günlerini 900 güne doldurmak istedim. Bu iş için de SGK Yurtdışı Dairesi'yle 2006 yılından beridir uğraşıyorum. Nihayet 6 yıl sonra sonuçlandırdılar. SGK'nın Yurtdışı Dairesi'ndekilere güvenmediğimden, bir sosyal güvenlik uzmanına gidip 'Kaç paradan borçlanmam iyi olur' diye danıştım. En yüksekten borçlanırsam 1800 liradan fazla dul aylığım olacağı söylendi. Ben de dediğini yaptım ve en yüksek rakamdan 757 günlük 65 lira ödeyerek, 50 bin lira ödedim. Emekliliğe müracaat ettim. Beni defalarca Ankara Yurtdışı Dairesi'nden arayıp 'Fazla para ödemişsiniz işlemi iptal edin daha az para ödeyin' dediler. Ben de 'Hayır olmaz yatırdığım para ile emekli aylığı bağlayın' dedim. 'Size göstereceğiz' diye telefonda tehdit ettiler. Şimdi de 979 lira aylık bağlamışlar. Bana tavsiyede bulunan uzman kişiye gittim. 'Verilerinizi bilgisayara bilerek hatalı girip size düşük aylık çıkarmışlar' dedi. Evraklarımı size gönderiyorum inceleyip ne olduğunu bana açıklar mısınız? Bir de ismimi gizli tutar mısınız. Zira ben bu SGK Yurtdışı yetkililerinden korkmaya başladım, bir maraza çıkarıp var olan aylığımı da elimden alırlar. ■ İsmi Saklı
ÖLÜM AYLIKLARI FARKLI HESAPLANIR
Emine Hanım, dosyanızı inceledim gerçekten hem de gerçekten SGK'nın Yurtdışı Dairesi size yasal olarak almanız gereken rakamdan daha düşük emekli aylığı bağlatmış. Hatta, SGK'nın emekli aylığı hesaplayan bilgisayarına da olması gereken, evraklarınızda yazılı rakamları girmeyip daha düşük dul aylığı çıksın diye düşük rakamlar yazmışlar.
Şimdi konuyu düzeltmeleri için dilekçe gönderin, düzeltmezlerse bana gelin onların hakkından ancak mahkemeler geliyor. Sonra da size telefon eden Yurtdışı Dairesi'nin yetkilileri hakkında da Cumhuriyet Savcılığı'nda suç duyurusunda bulunun. Çünkü bu kişiler SGK'yı kendi malları, SGK'nın yasal olarak size vermesi gereken dul aylığınızı da kendi ceplerinden çıkıyor sanıyorlar.
Dul kalan eşler ile çocukların vefat edenlerden aylık alabilmeleri için ya 1800 günleri olması lazım veya en son SSK'lı iseler beş yıldan çok sigortalılık süresi ve bu süre içinde en az 900 günün olması lazım. Normalde 900 günü olduğu halde gerek 506 ve gerekse 5510 sayılı Kanun'lar gereğince de sanki daha çok (7200) günü varmış gibi aylık hesaplanır.
Bu sebeple de 01.01.2008 gününe kadar olan dönem için aylık bağlama oranı yüzde 60-70, 2000 yılı ve sonrasında ise sanki 9000 günü varmış gibi (yüzde 50) aylık bağlama oranı verilir. Siz eşiniz için, 29.04.2004 ile 1.6.2006 arasından 757 günlük tavan rakamdan borçlanma yapmışsınız. O halde size verilecek dul aylığı 2006 yılının tavan kazanç rakamı olan 3451 liranın yüzde 70'inin yüzde 75 oranıyla 1811 lira olması gerekir. Üstelik bu rakam eşinizin 2006 yılı rakamlarına göredir ve o tarihten sonra enflasyon ve büyüme rakamları ile güncellendiğinde alacağınız dul aylığının 2000 liranın üzerinde olması gerekir.
SGK'DA ŞÖVALYELER HÂLÂ VAR!
Eskiden SSK ve Bağ-Kur ile Emekli Sandığı'nda kendilerini şövalye ilan eden bir grup memurlar vardı. Bunlara göre, vatandaş SGK'yı soymaya gelen hırsızlar, bunlar da SGK'yı vatandaştan korumaya çalışan şövalyeler idiler. Bu sebepten vatandaşın beyanlarına asla itibar etmezler, vatandaşın gerek kendisine gerekse geride bıraktığı dul ve yetimlerine yasaların verdiği hakları kullanmasını engellemek için türlü yollar denerlerdi.
Hatta vatandaştan zorla ifade alırlar, vatandaşın demediği ifadeleri tutanağa geçirip, eziyet edip, haksızlığa uğratıp bundan da gurur duyarlardı. İşte onlardan hâlâ SGK'da var. SGK'nın Yurtdışı Dairesi'nde ise en başından itibaren varlar. Bu sebeple Yurtdışı Dairesi'ne giren evraklar bekletilir, uzun yıllar cevaplandırılmaz ki vatandaş bıksın, bezsin hakkından vazgeçsin. Bıkmayanlara da sizin gibi yasal hakkını vermeyerek eziyet etmeye de bayılırlar.
- Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil9 yıl önce
- Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli?9 yıl önce
- İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir9 yıl önce
- Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor9 yıl önce
- Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler9 yıl önce
- Madenlerde iki asgari ücret henüz yürürlükte değil9 yıl önce
- Tarım işçisi 3 ay 30 liraya çalışır ama yıl boyu 265 lira prim öder9 yıl önce
- Askerlik süresine de kıdem tazminatı verilir9 yıl önce
- Cenaze ve evlenme yardımı9 yıl önce
- SSK'dan emekli de olsa geçici köy korucusu ayrıca emekli olur9 yıl önce