Yabancı çalışanı olanlar (ikamet) affı bekliyor
Ali Bey, halihazırdaki uygulamaya göre kaçak durumda olan yabancılara vize aşımı sebebiyle idari para cezalarını ödeseler bile ikamet izni verilemiyor. Oysa, geçen sene İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlayarak, Türkiye'ye hukuka uygun yollardan girmiş, Türkiye'de bulundukları müddet zarfında herhangi bir suça karışmamış ve 28 Mayıs 2012 tarihinden önce vize/ikamet ihlali yapan yabancı uyruklu kişilere, cezalarını ödedikleri takdirde (6 aylık) oturma izni alabilmeleri için 15 Ağustos 2012 tarihine kadar bir imkân tanımıştı. Hatta o tarihte bu af olarak nitelendirilmişti.
Kaçak istihdamın önüne geçmek için yapılan bu düzenlemeden biz de yararlanmıştık. Zira; o tarihte yanımızda çalışan ve kaçak durumda bulunan yabancı uyruklu çalışanımıza bu şekilde çalışma izni alabilmiştik. Ancak; bilahara bu çalışanın yanımızdan ayrılması sebebiyle yeni bir bakıcı arayışına girdik. Hukuka uygun davranmak için kaçak durumda olmayan bir yabancıyı çok aradık. Ancak; böyle birini bulmak neredeyse imkânsız. Mecburen yine kaçak bir kadın bulduk. Ancak; kaçak durumda
bir çalışana sahip olmak ve bu kişiye çocuk emanet etmek takdir edersiniz ki çok zor. Zira; her an yakalanma riski ile karşı karşıya olduğu gibi, yanında çocuğumuz varken yakalanma ihtimali de uykularımızı kaçırıyor.
Hukuka uygun davranmak için yeniden istisnai bir düzenleme yapılmasını bekleyen benim gibi çok kişi var. Zira; geçen sene çıkan düzenlemeyi çoğu kişi duymadığı için yararlanamamış bile. Bunun toplumsal bir ihtiyaç olduğunu göz önünde bulundurarak bu konuyu gündeme getirmenizi rica ederim. İsmi Saklı
Gerçekten de, ülkemizde yabancı kadın-erkek kaçak çalışma sayısı 1 milyonun üzerinde tahmin ediliyor. Fakat, SGK'ya bildirilen yabancı çalışan sayısı, bu sayının yanına bile yaklaşamamış durumda. Bunda en büyük etken de yabancıların ülkemizde kalış süresi 90 gün olarak belirlenmiş durumda. Yani, 90 günlük turist vizesi ile ülkemize gelen yabancı, 90 günün sonunda 90 gün yurtdışında kalıp sonra tekrar 90 gün daha ülkemize gelebiliyor. Bu kısa vize süresi sebebiyle, Türkiye'de iş bulmuş yabancı, 90 günün sonunda ülkemizden ayrılmıyor. Yani, vizesiz olarak kalmaya devam ediyor.
AF İLE PARA CEZASI ÖDEYENE İKAMET ÇIKMIŞTI
Yabancı kaçak (vizesiz) olarak ülkemizde kalanlar için 6 ay süreli af çıkarılmış ve vize süresi geçen her gün için 20 lira gibi ceza ödetip, kalma süreleri uzatılıp, ikamet verilmişti. Bu aftan yararlananlar, hem ceza ödemişler hem de çalışanlarını SGK'lı yapıp, SGK'ya prim ödemeye başlamışlardı. Şimdi de benzer şekilde ikamet tezkeresi için bir af çıkarılmalı bu hem devletin kasasına ceza ve prim ödemesi olarak gelir demek, hem de bunları çalıştıranlara yasalara uyma hakkı tanımak demektir.
- Bu tedbirler kazaları azaltmak için yeterli değil9 yıl önce
- Emeklilik dilekçesi yılbaşından önce mi sonra mı verilmeli?9 yıl önce
- İşe giriş sağlık raporunu kimler verebilir9 yıl önce
- Üniversite öğrencisi yetim, çalışmaktan hâlâ korkuyor9 yıl önce
- Çalıştıkça emekli aylığı düşer, bunu düzeltmezler9 yıl önce
- Madenlerde iki asgari ücret henüz yürürlükte değil9 yıl önce
- Tarım işçisi 3 ay 30 liraya çalışır ama yıl boyu 265 lira prim öder9 yıl önce
- Askerlik süresine de kıdem tazminatı verilir9 yıl önce
- Cenaze ve evlenme yardımı9 yıl önce
- SSK'dan emekli de olsa geçici köy korucusu ayrıca emekli olur9 yıl önce