Sanat 3.0: NFT Heykellerin Ay'a Yolculuğu
Jeff Koons dünyadaki en pahalı yaşayan sanatçı. Yakın zamanda, ölçeği, kariyeri ve sanattaki etkisiyle uyumlu yeni bir NFT projesi ile karşımızda olacak: ‘Jeff Koons: Moon Phases’. ABD'nin Apollo 17'yle aya yaptığı son mürettebat gezisinin 50. yıldönümüne denk getirilecek proje, Florida’daki Kennedy Space Center’dan uzaya fırlatılacak bir dizi NFT heykelini temsil ediyor.
Jeff Koons: Moon PhasesKoons’u temsil eden Pace Gallery’nin Web3 platformu Pace Verso, aya giden ilk kadın, Chantelle Baier tarafından kurulan 4SPACE, NFMoon, Houston merkezli Intuitive Machines ve NASA’nın iş birliğiyle gerçekleşen proje, sanat dünyası, Web3 ve uzay araştırmaları arasında köprü kuracak.
Jeff KoonsKoons NFT dünyasına girişinin sinyallerini ilk olarak 2021’de, Gagosian ve David Zwirner ile yollarını ayırıp yalnızca Pace ile çalışmaya başladığında duyurmuştu. Bu kez hayata geçirdiği projede, insanlığın geçmiş ve gelecekteki başarılarından, merak ve kararlılığın sembolü olarak Ay'dan ilham aldığı heykel serisinde, fiziksel heykellerin her birinin, bir NFT karşılığı var. Pace Verso üzerinden satışa sunulacak NFT’lerden elde edilen gelir, Doctors Without Borders/ Sınır Tanımayan Doktorlar'a insani yardım programları için bağışlanacak.
Intuitive MachinesPeki ya uzaya gönderilen heykeller nasıl sergilenecek?
Son birkaç yıldır NASA, Artemis programı aracılığıyla ayda turizm için aktif olarak çalışıyor. Bu programın bir parçası olarak, Ay'ın yüzeyine temas edebilen küçük robotik iniş araçları ve insan taşıyabilen araçlar başta olmak üzere bir filo geliştirmek üzere farklı ticari şirketlerle ortaklıklar yapıyor. Bu ortaklıkların hayata geçirdiği son projelerden biri, Intuitive Machines ile ortak geliştirdiği Nova-C robotik uzay aracı…
Jeff Koons poses with Gazing BallKoons’un heykelleri Nova-C ile Ay’ın ayın kuzey-güney ekseni boyunca 1.600 mili bulan yüzeyi Oceanus Procellarum’a ulaştırılacak. Heykeller, her tarafı 6 inç olan şeffaf, termal kaplanmış bir küpün içine yerleştirilecek. CubeSat adlı bu küp aslında bir minyatür uydu… Koons'un eserlerinin nasıl görüneceği veya kullanacağı materyal hakkında henüz bilgi yok.
Amoako BoafoKoons, proje hakkında yaptığı açıklamada: “Hümanist ve felsefi düşünceye dayanan tarihsel olarak anlamlı bir NFT projesi yaratmak istedim. Uzaydaki başarılarımız, insanlığın sınırsız potansiyelini temsil ediyor” diyor. "Uzay keşifleri bize dünyevi kısıtlamaları aşma yeteneğimize dair bir bakış açısı verdi. Bu fikirler, kendi gezegenimizin içinde ve ötesinde insanlığın arzulanan başarılarının bir devamı ve kutlaması olarak anlaşılabilecek NFT projemin merkezinde yer alıyor.”
Fallen Astronaut / Paul Van HoeydonckSon olarak, Pace Gallery’nin yaptığı resmi açıklamada ve pek çok mecrada dikkatimi çeken bir detay var: Yolculuk planlandığı tarihte gerçekleşirse, heykellerin ay yüzeyine ilk ‘resmi’ olarak yerleştirilen sanat eserleri olacağı ifade ediliyor. Elbette vizyoner bir proje ancak ne uzaya giden, ne de Ay’a yerleştirilen ilk eser...
Sacha JaffriDaha önce uzaya gönderilen eserler arasında, Ağustos 2021'de Jeff Bezos'un Blue Origin roketiyle uçan Ganalı sanatçı Amoako Boafo'ya ait üç tablosu, ve uzay araştırmalarının peşinde ölenleri onurlandırmak üzere Apollo15 ile Ay’a yerleştirilen Belçikalı sanatçı Paul Van Hoeydonck tarafından yapılmış ‘Fallen Astronaut’ alüminyum heykeli var. NASA ile ortak olan rakip uzay şirketi Astrobotic de benzer şekilde bu yıl sona ermeden, Dubai merkezli sanatçı Sacha Jafri'nin eserlerini Ay’a göndermeye hazırlanıyor…
- Sanatın Dönüşü3 ay önce
- Sanatın Dönüşü: 2023 Sonbahar Takvimi1 yıl önce
- 2023'te Sanat Dünyasını Neler Bekliyor?1 yıl önce
- Londra vs. Paris: İki sanat şehrinin yükselen rekabeti1 yıl önce
- Sanat ve sürdürülebilirlik1 yıl önce
- İstanbul'da görülmesi gereken 10 sergi1 yıl önce
- Global Sanat Pazarında Son Durum2 yıl önce
- New York Müzayede Haftası'ndan Notlar2 yıl önce
- Venedik Bienali'nden dayanışma çağrısı2 yıl önce
- Uluslararası Sanat Takvimi: Güncel Sergiler, Bienaller ve Fuarlar2 yıl önce