Şirket zengini devlet!
Açık ki, Türkiye’de ‘din yolunda kullanacağız’ diyerek para toplamaktan kolayı yok.
Sorgulamak, araştırmak dahi söz konusu olmuyor.
Bu ülkede devlet; dini kurumların, legal yapıların bütçelerini karşıladığı halde, insanlar ne olduğu belirsiz ABD yaşayan bir kaçağın örgütüne milyarlarca lira verebiliyor.
Türkiye’de cemaate destek vermeyen şirket neredeyse kalmamış.
Türk devletinin, hücrelerine sızan FETÖ terör örgütünü temizleyeceğinden kuşkum yok.
Ama ya sonra?
Yine birileri çıkıp, din için çalışıyoruz diyerek başka emeller ortaya atmayacak mı?
Bir başka cemaat palazlanmayacak mı?
Elbette gözaltılar, incelemeler, soruşturmalar sürecek ama yetmez.
Bu ülkeye gereken büyük bir zihin devrimidir.
Senden benden, cemaatten, aşiretten, şu kökenden bu kökenden, şu kadar dindar, şöyle muhafazakar, şu kadar radikal demeden, hak ve liyakat esasına göre taşları yeniden karmak gerekir.
Ülkede belki de köprüler, yollardan önce insanların özüne, eşitliğine, kardeşliğine, demokrasi ve özgürlüğü içselleştirmesine yatırım yapmak gerekir.
Dini yalnızca bir grubun, zümrenin tekelinden çıkararak, tüm bu değerlerin kucalayıcısı olarak yaşatmaktan başka çözüm yok.
Yoksa bir felaketten kurtuluruz, yerine başka bir felaket doğar.
İZMİRLİ FİRMALAR
Yeni kanun hükmünde kararname (KHK) FETÖ ile ilişkisi belirlenen işadamlarının şirketlerine el konulmaya devam ediliyor.
Söz konusu şirketler KHK’da liste halinde yayımlanmakta. Çalışmalar harıl harıl sürüyor, savcılıklar devrede. Kozaİpek ve Kaynak Holding, Boydak Holding TMSF’ye geçenler arasında.
İlk etapta 187 işadamının şirketlerine yönelik gözaltı ve mal varlıklarına tedbir kararı verildi. O şirketlerin de TMSF’ye geçmesi an meselesi.
Devletin kasasına şimdiden 12 milyar TL malvarlığı girdi.
Ege Bölgesi ve İzmir’de de ekonominin lokomotiflerinden sayılan büyük şirketlerin patronları tutuklandı ya da gözaltında.
Ege Bölgesi’nde FETÖ’cü şirketlerin sayısının 1500’ü geçtiği belirtiliyor. Bu şirketlerin toplam büyüklüğü 15 milyar dolar civarında.
Uğur Soğutma, Kaynak Holding, Abalıoğlu Grup, Alfemo, Orkide, Kavuklar , Tuğba Kuruyemiş kayyuma geçmesi beklenenlerden bazıları.
Ekonomik değeri olan, üretim yapan ve istihdam sağlayan şirketlerin “kayyum” aracılığıyla sağlıklı bir yapıya kavuşturulması hedeflenecek.
TMSF’ye geçen şirketlerin ilk etapta mali yapısı incelenecek.
Kurtarılamayacak durumdaki şirketler hızla tasfiye edilecek diğerleri için satış süreci başlatılacak. Hangi şirketin hangi yöntemle satılacağı her birinin özel durumuna bağlı olacak.
TMSF şirketleri uzun süre elinde tutmadan mümkün olan en kısa sürede satacak.
Bu şirketlerde şu anda yatırımlar dahil herşey durmuş durumda. Sürecin çok hızlı işlemesi şart.
Firmaların zarar görmesi belki ekonomiyi doğrudan etkilemez ancak işsizliğin had safhaya vardığı bugünlerde ayrı bir sıkıntı yaratır.
Onbinlerce masum insanın buralarda çalıştığı ve bu markaların kolay yaratılmadığı unutulmadan mutlaka süreçler doğru işletilmeli.
Yoksa herşeye bir kez daha yazık olur.
- Her yer İzmir olsa!6 yıl önce
- Lafı bırak sisteme bak6 yıl önce
- 10 yılda 10 seçim6 yıl önce
- Villa fiyatına 1 oda 1 salon6 yıl önce
- Hakiki demokrat6 yıl önce
- Turistten çok angus geldi6 yıl önce
- Üreticinin 'Aysel Ablası'6 yıl önce
- En sıcak nefes6 yıl önce
- Vildan anne6 yıl önce
- İnce sevgi!6 yıl önce