Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Online alışveriş artık yeni bir sosyalleşme ve yaşam biçimini de doğurdu. E-ticaretin özellikle Diyarbakır ve Bingöl gibi yükselen illeri ve akşam 9’dan sonra yoğunlaşan trafiği bunun en net göstergesi

        E-ticaret siteleri, alışveriş etmek bir yana, özellikle akşam yemekleri sonrasında bir sosyalleşme mecrası oldu. Eve geliyor, yemeğimizi yiyor, aynı anda da elimize telefon ya da tabletimizi alıyoruz. Dizi izliyor, oyuncunun kırmızı elbisesini beğeniyor, sonra elimizdeki mobil cihazda e-ticaret sitesine girerek kırmızı elbise arıyoruz.

        Aslında amaç belki de kırmızı elbise, yeni bir tişört ya da kazak almak değil, bu siteler, eve kapanmanın, kim bilir belki de yalnızlığın ilacı olmuş. Bunu ben söylemiyorum, e-ticaretin en fazla yapıldığı saatler ve artışın en fazla yapıldığı coğrafyalardan bu çıkıyor. Televizyon zaten evdeki muhabbeti bitirmişti, ama televizyonda ailecek aynı şeyi seyrederken yapılacak olası muhabbet bile, eldeki ikinci cihazlar nedeniyle yapılamıyor. Tek televizyonun başında oturup aynı şeyi izlesek bile herkesin ikinci bir gündemi var. Sadece kendine özel bir dünyası var.

        Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitelerinden Morhipo ve Gittigidiyor’un genel müdürleriyle sohbet ettim. Her iki sohbetten de çıkan sonuç şu: Özellikle akşamları sosyal hayatın kısıtlı olduğu, herkesin erkenden evlere kapandığı şehirlerde e-ticaretin gece trafiğindeki artış inanılmaz.

        Morhipo Genel Müdürü Şule Kuban dedi ki, “Müşteriler akşam evde otururken, işyerinde öğle tatilinde masasında yemeğini yerken, ya da iş çıkışında serviste evine giderken tıpkı bir sosyal medya ağına bakar gibi e-ticaret sitelerini geziyor. Müşteri siteye her girdiğinde yeni bir içerik görmek istiyor.”

        Bu işin ticari yanı. Bir de sosyal yanı var ki hepsinden ilginç.

        Morhipo özelinde örneğin, kullanıcılar akşam saatlerinde alışveriş yapmayı tercih ediyor. Alışverişin en fazla yapıldığı saat 22.00. Akşam saatlerinde yapılan alışverişlerin il bazındaki verilerine bakıldığında Diyarbakır’ın ilk sırada yer aldığı görülüyor. Toplam alışverişin yüzde 10’unu yapan Diyarbakırlıları, yüzde 9 oranla Adana, Gaziantep ve Bursa takip ediyor.

        Bir de Gittigidiyor’a bakalım. Orada da çarpıcı veriler var. Gittigidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı şöyle anlatıyor:

        “Akşam 22.00’den sonra satış ve trafik anlamında yoğunluğun en yüksek olduğu illere bakıldığında, üç büyük şehri saymazsak satış yoğunluğunun en yüksek olduğu iller, Bursa, Kocaeli, Antalya olarak sıralanıyor. Trafik sıralamasında ise Bursa ilk sırada. Ancak geceleri gerçekleşen satışın ve trafik artışının son iki yılda en çok yükseldiği iller sıralamasında üç büyük şehrin öne çıkmadığını görüyoruz. 2017’nin aynı dönemiyle kıyasladığımızda, bu yıl geceleri siteye ziyaretleri en çok artıran şehirlerin başında yüzde 252 artışla Bingöl’ün geldiğini görüyoruz.”

        DOĞU E-TİCARETİ SEVDİ

        Gece site ziyaret artış oranı (%)

        252: Bingöl

        222: Kilis

        203: Ağrı

        144: Şanlıurfa

        90: Şırnak

        84: Adıyaman

        79: Gaziantep

        30: Hatay

        27: Çankırı

        26: Konya

        MORHIPO GENEL MÜDÜRÜ ŞULE KUBAN: DİZİDE KIRMIZI ETEK BEĞENİYOR, SİTEDE KIRMIZI ETEK ARIYORLAR

        Sosyal medyayı çok aktif kullanmak zorundayız. Bir nevi içerik üreticisi gibi çalışıyoruz. Türkiye’de çok ciddi bir ‘dizi takipçiliği’ trendi var. Tüketicilerin büyük çoğunluğu dizilerdeki kadın ve erkeklerin hayat tarzına özeniyor, onlar gibi giyinmek istiyor. Hem de bunu uygun fiyata yapabilmek istiyor. Biz de Instagram, blog ve e-mailler gibi kanallarda sunduğumuz bu içeriklere doğrudan verdiğimiz satış linkleri sayesinde de o çok istedikleri kombini ‘bir tık’ ile almalarına olanak sağlıyoruz. Her hafta siteye yaklaşık 10 bin ürün konuyor. Bir mağazada bu operasyonu düşünebiliyor musunuz? Ama bizim hızlı üretim, hızlı prodüksiyon, kendi stüdyomuz sayesinde hızlı çekim yapabilmemiz bize inanılmaz bir esneklik sağlıyor. Güzel bir akım yakaladıysak ya da bir blogger ile işbirliği yaptıysak hemen o stile ve trende uygun üretim yaptırıyor, müşteriye sunuyoruz.

        Aynı müşterinin mağaza ve online deneyimleri de farklı. Aynı müşteri akşam evine gittiğinde eşini, çocuklarını uyuttuktan sonra belki TV’de sevdiği dizinin son bölümünün tekrarını izlerken elinde telefonu, internet mağazasına giriyor. Burada az önce TV’de gördüğü kırmızı elbiseyi arıyor mesela... Filtrelerinden seçim yapıyor, sadece kırmızı mini elbise diye tüm markalarda o aradığı elbiseyi görüyor. Sonra fiyatlarını karşılaştırıyor. Satın almak istediğinde ise birkaç tıkla işini halletmek istiyor, modelin bedenine bakıyor, kendi bedeniyle karşılaştırıyor. Yavaş site istemiyor, bol görsel ve kolay seçenek istiyor. Kolayca ödeyip kolayca teslim almak istiyor. Biz o kırmızı elbiseyi müşteri istediği anda vitrinde hazır etmek, dilerse kartıyla, dilerse kapısında rahatça ödemesini sağlamak ve en hızlı şekilde teslim etmek, değiştirmek isterse ona masraf çıkarmadan yapmak üzere operasyonumuzu kuruyoruz. Bir diğer önemli konumuz da o kadına alışverişinde kırmızı elbiseyi alırken bir de yanında ona uygun küpeyi, ayakkabıyı, belki çocuğu için bir oyuncağı da önerebilmek. Bu nedenle her bir müşterimizi tek tek tanımaya, onların alışveriş alışkanlıklarını öğrenmeye önem gösteriyoruz.

        ‘TASARIMCI İŞBİRLİKLERİ ARTIYOR’

        Tasarımcı işbirlikleriyle modanın nabzını tuttuklarını belirten Kuban, “En son yaptığımız ‘Davet Çok Elbisem Yok’ tasarımcılarıyla olan işbirliği koleksiyonu siteye girdiğinde rekor satışla güne başladı” diyor. Kuban, trafiğin yüzde 80’inin mobilden geldiğini vurgulayarak 2017 yılında 650 milyon lira olan ciroyu 2018’de 1 milyar liraya yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu hedef aslında çok da hayal değil çünkü mobil kanalı iki yılda yüzde 640 büyüyerek ciro içindeki payı yüzde 65’e çıkmış.

        BKM GENEL MÜDÜRÜ SONER CANKO: HAFTA SONU SIKILIYOR PAZARTESİ SATIN ALIYORUZ

        Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, e-ticaret işlemlerinin en çok yapıldığı gün olarak haftanın ilk iş günü olan pazartesinin yüzde 18’lik payla önde olduğunu söyledi. Günden bağımsız olarak en fazla e-ticaret işlemi gerçekleşen saat aralığı ise yüzde 17 ile 14.00-16.00. Mobil alışverişler yüzde 14 ile en fazla 21.00- 23.00 arası gerçekleşiyor. En fazla işlemin gerçekleştiği pazartesi günleri saat 14.00- 16.00 zaman diliminde yüzde 12 ile elektronik eşya, yüzde 11 ile seyahat acenteleri ve yüzde 18 ile havayolları bilet işlemleri öne çıkıyor.

        GITTIGIDIYOR GENEL MÜDÜRÜ ÖGET KANTARCI: EVDEKİ İŞLERİ BİTİRİYOR, KOLTUĞA UZANIP ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ

        Akşam saatlerini kapsayan 20.00- 24.00 zaman diliminde, trafik ve satışın en yoğun olduğu saat aralığı 21.00-22.00. Bu saat aralığı, 14.00-15.00 aralığından sonra en yoğun ikinci dilim. Bu iki saat diliminden ilki, çalışan kesimin öğle yemeği molasından hemen sonraya yani saat 14.00 civarına denk geliyor. Diğerini ise 22.00 civarına denk gelen, yine çalışan kesimin mesaisinin bittiği ve eve dönüş trafiğini aşıp akşam yemeğini yedikten sonra dinlenmeye başladığı saat olarak düşünebiliriz. Yani evdeki işlerimizi de bitiriyor ve koltuğumuza uzandıktan sonra alışveriş yapmaya başlıyoruz. İnsanların işten çıkıp trafiğe girdiği 18.00- 19.00 saat aralığı, 12.00-24.00 arasında en az satışın gerçekleştiği zaman dilimi.

        Diğer Yazılar