Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ‘İyi yaşam’ tanımınız nedir? Finansal açıdan bağımsız olmak mı, kişisel hedeflerinize ulaşmış olmak mı, dengeli, sağlıklı ve huzurlu bir hayat mı, yoksa başka insanlarla, toplumla anlamlı bağ kurmak mı?

        Geçtiğimiz günlerde Kategori Mağazacıları Derneği ve Gıda Perakendecileri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Perakendede Sürdürülebilirlik Sempozyum’u kapsamında en ilgimi çeken sorulardan biri bu oldu. Çünkü araştırmanın sonuçlarına ilişkin tabloyu okurken bu soruyu kendime de sordum. Şirketlerin sürdürülebilirlik örneklerinin paylaşıldığı sempozyumda, hızlı tüketim sektörüne ilişkin ilginç veriler de vardı. İşte yazının girişindeki soru, araştırma şirketi Nielsen’in Gıda Sektör Lideri Elçin Deryal’ın sunumunun sadece küçük bir bölümüydü.

        Nielsen’in bu araştırmasında ABD ve Türkiye’ye ilişkin sonuçlar paylaşıldı. Buna göre kişi başına düşen milli geliri 60 bin dolar, ortalama medyan yaşı 36 olan ABD’de iyi yaşam tanımında birinci sırayı yüzde 36 ile ‘dengeli sadelik’ almış. ABD’liler finansal bağımsızlığı yüzde 26 oranında önemsemiş. Kişi başına düşen milli geliri 10 bin dolar düzeyindeki, medyan yaşı 30 olan Türkiye’de ise iyi yaşamdan anlaşılan yüzde 36 oranı ile finansal bağımsızlık olmuş. Türkler, sadelik, denge ve huzuru yüzde 22 oranında önemserken başka insanlarla anlamlı bağ kurmayı da aynı oranda önemli bulmuş. Diğer yanıtları tabloda göreceksiniz. Bu tablodan anlaşılan, sadece gelir artışı değil, yaş almak da insanlar için öncelikleri değiştiriyor.

        EVDEKİ KÜÇÜKLER PAZARI BÜYÜTÜYOR

        Nielsen sunumunda ilgi çeken başka bir veri daha vardı. Bugüne kadar e-ticaret ile ilgili veriler paylaşılırken hızlı tüketim ürünleri ticaretindeki kategorilere hiç yer verilmemişti. Bu kez sadece hızlı tüketimin online ticaretinde neler ilk sırada yer alıyor, bu ortaya konmuş. ABD, Çin ve Türkiye için üç ayrı tablo vardı sunumda. Sonuçlar her coğrafya için neredeyse aynı denilebilir. Tek sonuç var, hızlı tüketim ürünleri e-ticaretini üç grup büyütüyor:

        Kediler, köpekler ve bebekler.

        *Ortanca yaş (medyan yaş), bir nüfus grubunun yaşları, küçükten büyüğe doğru sıralandığında tam ortada kalan bireyin yaşıdır. Bu durumda toplam nüfusun yarısı bu yaştan büyük, öbür yarısı küçüktür. Ortanca yaş demografik (nüfussal) yaşlılığı gösterme yöntemlerinden biridir.

        TÜRK İNSANININ İYİ YAŞAM TANIMINDA FİNANSAL BAĞIMSIZLIK İLK SIRADA

        ***********

        MIPIM, TÜRKİYE’YE BİR ADIM DAHA YAKLAŞTI

        İlgililer hatırlayacaktır. İlki 5-6 Aralık 2017 tarihinde gerçekleşen gayrimenkul sektörünün büyük buluşması ‘RE360’ sektörün farklı taraflarını bir araya getirmişti. Bu yıl 4-5 Aralık tarihinde ikinci kez düzenlenecek RE360 öncesinde Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ve Genel Müdürü Yonca Aközer ile bir araya geldik. Zirve ile ilgili en sıcak gelişme, Aralık 2018’deki RE360’a, MIPIM’in stratejik ortak olarak katılacak olması. Bu, iki yıldır İstanbul’da düzenlenmesi için uğraş verilen MIPIM’in Türkiye’ye bir adım daha yaklaştığı anlamına geliyor.

        TÜM PAYDAŞLAR BİR ARADA

        Avi Alkaş anlattı: “MIPIM’in RE360 için bu yılki hedefi yüzde 10 uluslararası katılımcı getirmek (Avrupa ve Ortadoğu). Aslında biz 2017 yılında MIPIM Türkiye için el sıkışmıştık. Bunun üzerine biz onlara RE360’ı yapalım siz ne zaman uluslararası yatırımcıyı getirirseniz anlaşalım dedik. RE360’ın ilkinde de oldukça büyük bir başarı kaydettik. Yatırımcı-geliştirici, mimar, sektör tedarikçisi, banka-fon şirketi, danışman, bilişim teknolojicisi ve kamu kuruluşlarından oluşan 221 gayrimenkul sektör lideri, 209 tedarikçi, 93 kamu temsilcisi, 29 akademi ve dernek, 43 finansal kuruluş bir araya gelmişti. RE360 özelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da olmasını istedik. Aslında tüm sektördeki ortak paydaşları bir araya getirerek biraz daha kurumsallaşma ve markalaşma üzerine gitmek istedik. 4-5 Aralık’ta gerçekleştireceğimiz RE360 konferansında da MIPIM Türkiye’nin tohumlarını atmış olacağız.”

        Avi Alkaş, “Şu anda yabancı yatırımcı, yaratılan algı nedeniyle Türkiye’ye sıcak bakmıyor. Bu algıyı değiştirmenin en önemli yolu da büyük uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmak” diyor.

        Diğer Yazılar