Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye için henüz çok yeni bir kavram, ‘sosyal girişim’. Ancak dünyanın geleceğini tehdit eden kuraklık, açlık, yoksullukla mücadelenin de tek çaresi olarak gösteriliyor. Geçtiğimiz hafta başında dünyanın önde gelen sosyal inovasyon liderleri Zorlu Holding ev sahipliğinde İstanbul’da bir araya gelerek dünya meselelerine ‘sosyal inovasyon’ ile çözüm aradı. Farklı ülkelerde, toplumsal meselelere sosyal inovasyon yoluyla çözüm bulmak isteyenleri bir araya getiren dünyanın önde gelen sosyal inovasyon ağı Social Innovation Exchange (SIX), geçen yıl Londra’da düzenlediği ilk toplantının ardından ikinci toplantısını İstanbul’da yaptı. Türkiye’nin yoğun gündeminde yazık ki bu konu pek konuşulamadı ama çevremize şöyle bir baktığımızda tam da daha iyi bir dünyayı konuşmanın zamanıydı.

        Birleşmiş Milletler’in yoksulluk, açlık, iklim değişikliği, cinsiyet eşitliği, su, enerji, çevre ve sosyal adalet gibi geniş yelpazedeki sorunların çözümü için belirlediği 17 küresel hedefi devletlerin ya da hayırseverlerin tek başına çözebilmesi mümkün değil. Şirketlerin, büyüklüğü 150 milyar dolara ulaşan sosyal etki odaklı yatırımları artık gündemlerine alması gerekiyor.

        AB’DE GSYH’NİN % 10’U SOSYAL EKONOMİDEN

        Sosyal inovasyon olgusu, bazen Afrika’nın bir köyünde güneş enerjisi ile su sıkıntısına çözüm bulan bir kooperatif, bazen Hindistan’ın ücra bir köşesinde mikro kredi ile çiftçilere yeni bir hayat için başlangıç, bazen Asya’nın en erişilmez bölgelerine sağlık hizmeti götüren bir gezer hastane olarak karşımıza çıkabiliyor. Bugün Avrupa’da GSYH’nin yüzde 10’u sosyal ekonomiden geliyor. AB’de sosyal ekonomide çalışan kişi sayısı 11 milyonu aşıyor. Global Etki Yatırımları Ağı (GIIN) tarafından yayınlanan Etki Yatırımcı Anketi’nde 2016 yılında sosyal konulara odaklı 114 milyar dolarlık etki yatırımının olduğu ve buna 2017 sonu itibarıyla ilave 26 milyar dolar daha yatırım ekleneceği ifade ediliyor. Sadece bu rapor bile 150 milyar dolara yaklaşan bir sosyal inovasyon ekonomisine işaret ediyor. Sosyal inovasyon, kurumların inovasyon stratejisi için de önemli bir açılım getirebilir. Bu konuda dünyada da birçok somut örnek var. Örneğin; Tesla’nın yaptığı elektrikli otomobil, solar ve Hyperloop gibi birçok proje, başlangıçta toplumsal bir sorunu çözmek için ortaya çıkmış ve zamanla gelir getiren bir işe dönüşmüş.

        ‘SOSYAL EKONOMİ, ŞİRKETLER İÇİN YENİ İŞ FIRSATI YARATIR’

        Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu açılış konuşmasında, “Her geçen gün daha da büyüyen sosyal ekonomi, toplumsal sorunları çözerken aynı zamanda şirketler için yenilikçi iş fırsatları yaratma potansiyeli de taşıyor” dedi. Şirketlerin toplumsal meselelere sosyal sorumluluğun dar kalıpları içerisinde bakmaması gerektiğini dile getiren Zorlu, imece’de sosyal sorumluluk projeleri ve sponsorlukların toplumsal sorunlara kalıcı çözümler üretebilmesinin mümkün olmadığı, bunun daha kapsamlı toplumsal dönüşüm yaratabilecek ‘sosyal inovasyon’ ile mümkün olabileceği bakış açısıyla hareket ettiklerini söyledi.

        Diğer Yazılar