THY'den Paris Airshow'da 4 milyar dolarlık anlaşma
Türk Hava Yolları (THY) Paris Airshow’da fuarın en büyük motor alım anlaşmasına imza atarak dünya havacılığının dikkatlerini üzerine çekti. Airbus 320 - 321 ailesi için Pratt & Whitney ile 92 adetlik motor anlaşmasına imza atan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, teknik ekipleriyle beraber, bu alım için uzun süre çalıştıklarını ve ciddi indirimlerle milli havayolunun geleceğine önemli katkılar sunacak noktaya geldikten sonra fuarda duyurusunu yaptıklarını söyledi. Pratt & Whitney Yönetim Kurulu Başkanı Paul Adams ile birlikte şirketin fuarda yer alan chalet’sinde bir araya gelerek anlaşmaya imza koyan Aycı, bu noktaya gelinceye kadar rakip motor firmasıyla iki şirketi yarıştırdıklarını ifade etti.
THY’nin fuarda yaptığı bu anlaşma havacılık sektörünün de dikkatini çekti. Zira liste fiyatı yaklaşık 4 milyar dolar olan bu işbirliği aynı zamanda THY tarihinin en büyük uçak motor anlaşması olma özelliğini de taşıyor. Pratt & Whitney GTF motor muadillerinden yaklaşık yüzde 15-17 daha az yakıt yakıyor. THY filosuna verimlilik anlamında katkı sağlayacak motorlar, 3 yıl sonra yeni nesil Airbus 320 - 321 Neo’larla birlikte hizmet vermeye başlayacak.
5. KEZ AVRUPA’NIN EN İYİ HAVAYOLU
Tam 5 yıl önce, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ile birlikte ilk defa Avrupa’nın En İyi Havayolu Ödülü’nü aldığımız Paris Airshow’da bu defa aynı ödülün üst üste 5. kez alınmasının şahidi oldum. İngiltere merkezli Skytrax internet üzerinden yapılan yolcu değerlendirme sonuçları sonrasında çeşitli kategorilerde dünya havacılığının en iyilerini açıklıyor. Havayolları için prestij anlamına gelen bu ödüller sektör yetkilileri tarafından ilgiyle takip ediliyor.
Havayollarının birbirleriyle rekabetlerinde kullandıkları Skytrax ödülleri tatlı bir yarış olarak görülüyor. THY ise bu sene birçok kategoride ilk üç havayolu içinde yer alarak, 4 dalda ipi göğüsledi. Avrupa’nın En İyi Havayolu, En İyi Business Class Lounge (yolcu salonu), En İyi Business Class İkramı ve Güney Avrupa’nın En İyi Havayolu.
THY Genel Müdürü Temel Kotil, Avrupa’nın En İyi Havayolu Ödülü’nü alırken tören katılımcılarına eliyle 5’inci kez işareti yaptı. ‘Skytrax Yolcu Tercih Ödülleri’nde THY’yi alanında öne çıkaran Atilla Doğudan’ın imzasını taşıyan ikram iştiraki Turkish DO & CO katkısını da unutmamak lazım. Tören esnasında sohbet ettiğimiz Temel Kotil de THY çalışanlarının ve Turkish DO & CO’nun katkısıyla gelecek yıl 5 yıldızlı havayolu olmak için çalışacaklarını vurguladı. THY Genel Müdürü Kotil’in 5 yıldızlı olabilmek için uzun süredir çaba sarf ettiğini biliyorum, ancak 5 yıl üst üste Avrupa’nın en iyisi olmak zaten 5 yıldız anlamına geliyor.
Ayrıca ilk defa bu ödül törenine THY Genel Müdürü Kotil, diğer havayollarının aksine THY hostesleri olmadan katıldı. Diğer bütün havayolları ise ödüllerini yönetici ve kurumsal kıyafetlerini giyinmiş hostesleriyle birlikte alıp, dünya basınına poz verdiler. Skytrax CEO’su Edward Plaisted ve ekibi tarafından takdim edilen ödüller, Paris Airshow’un yapıldığı Le Bourget Havalimanı’ndaki Uzay ve Havacılık Müzesi’nde sahiplerini buldu.
THY dışında ödül kazanan şirketler arasında dikkat çekenler şunlar: Qatar, Ortadoğu’nun En İyi Havayolu, Merkez Asya’nın En İyi Havayolu Air Astana ve Doğu Avrupa’nın En İyi Havayolu olarak da Aeroflot kırmızılı üniformalı hostesleriyle ödül aldı. Gözde havayollarını geride bırakıp dünyanın en iyi havayolu olarak da Qatar ismini tepeye yazdırdı.
TRjet Paris’te dünyaya duyuruldu
Fuarda konuyla ilgili basın toplantısını Dornier CEO’su Dave Jackson (solda) ve SNC’nin Türkiye’deki iştiraki Esensi Genel Müdürü Cem Uğur yaptı.
ilgili basın
toplantısını
Dornier CEO’su
Dave Jackson
(solda) ve SNC’nin
Türkiye’deki
iştiraki Esensi
Genel Müdürü
Cem Uğur yaptı
Seçimlerden önce Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Türkiye’ye duyurulan yerli bölgesel uçak projesi Paris Airshow’de dünya havacılığına tanıtıldı. Eren-Fatih Özmen çiftine ait olan uzay ve havacılık sistemleri şirketi Sierra Nevada Corporation (SNC) fikri ve sinai haklarını aldığı Alman Dornier 328 model uçağının Türk markası olarak, TRJet Havacılık Teknolojileri Anonim Şirketi çatısı altında Ankara merkezli TRJet markasıyla yoluna devam edeceğini açıkladı.
Türk ismiyle anılmaya başlanan Doriner, fuarda yayın yapan dergilerini kapaklarında haber olarak yer aldı. İlk üretimleri Almanya’da yapılacak olan Dornier’ir iki farklı varyantıyla ilgili detaylı yol haritası ise önümüzeki alarda netleşecek.
TAI Bahreyn’den ihale kazandı
Paris Airshow’da Türkiye ilk defa bu kadar öne çıktı ve uçak imalatçısı ülkelerle aynı kategoride statik alanı ve chalet’leriyle yer aldı. TAI ve hemen yanında yer alan Türk bölgesel uçağın üretim üstlenicisi SNC, ilk defa bu fuarda yer aldıkları kendilerine özel chalet’lerde Türk katılımcıların ve yabancı misafirlerin buluşma/ görüşme noktası oldu. TAI chalet’sinin hemen önünde yer alan statik alanda ise Atak helikopteri ve insansız hava aracı Anka sergilendi. Ayrıca TAI’nın 2 yıl önce ilk defa Atak helikopterini uçurarak dünyaya tanıttığı Bayreyn’den 14 adetlik helikopter modernizasyon ihalesini kazandığını ve geçen hafta işlemlere başladığını öğrendim. TAI bu projeyi yarıştığı rakipleri karşısında yaklaşık 70 milyon dolarlık teklifle kazanmış.
Özetle; Bu Paris Airshow’da Türkiye’nin önemli oyuncuya dönüşmesinin işaretlerini gördüm dersem, yanlış olmaz.
- Siber Güvenlik için önemli adım!13 dakika önce
- Eurofighter ve Bayraktar TB2 yarışı!5 saat önce
- Uçakta istenmeyen 7 yolcu tipi…1 gün önce
- Turkcell'i zarardan Ukrayna kurtarmış!1 hafta önce
- THY'ye Trump'ın etkisi nasıl olacak?1 hafta önce
- Yenilenebilir enerjiyle ne kadar bağımsız olabiliriz?1 hafta önce
- Türkiye Kart ve Troy1 hafta önce
- THY ve Pegasus engelli dostu değil mi?2 hafta önce
- İstanbul iki güzel eser kazanmak üzere…2 hafta önce
- Çelik Kubbe'den TUSAŞ'ın GÖKBEY'ine…2 hafta önce