Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Sağdan sola tüm siyasi partiler HDP’ye PKK ile organik bağını koparması, terörle arasına net bir mesafe koyması çağrısı yapıyor uzun süredir.

MHP ve AK Parti’den sonra İYİ Parti ve CHP içinden bir kanat da bu konuda net bir tavır gösteriyor artık.

İYİ Parti'de HDP ile aynı ittifak içinde görülmeme hassasiyeti giderek yükseliyor.

Muharrem İnce’nin kuracağı parti ve istifa eden 3 vekilin HDP ile yakınlığa karşı yükselttiği büyük itiraz, CHP’nin pozisyonunu da giderek daha fazla zora sokuyor.

Daha önemlisi HDP’nin içinde de bir başkaldırı başladı. Görevden alınan ve şu an cezaevinde olan eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, destek görmesi durumunda yeni bir parti kurabileceğinin sinyalini verdi.

Toplumda da çok geniş destek bulan bu meşru baskı, HDP üzerinde de etki yapacak mı? Yoksa MHP’nin önerisi ile parti kapatma seçeneği mi güçlenecek? Önümüzdeki dönemin en kritik sorularından biri bu…

HDP tabanından gelecek oylar Millet İttifakı’nın yüzde 50+1’i yakalaması için hayati önemde ve HDP yöneticileri bu sefer açık ve şeffaf bir ittifak istediklerini söylüyor.

Tüm bu tablodan çıkan tek sonuç var: HDP’nin demokratik meşruiyete sahip bir partiye dönüşmesi kendi geleceği açısından artık tek yol olarak görünüyor. Vebalı bir parti pozisyonuna düşmesinin sadece Cumhur İttifakı’ndan gelen eleştirilerle alakalı olmadığını, kendi yaptığı hatalardan kaynaklandığını görme zamanı geldi de geçiyor…

İşte tam da bu atmosferde HDP muhalefet partileriyle bir görüşme turuna başladı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan öncülüğündeki heyet, dün önce Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, ardından da Saadet Partisi heyeti ile görüştü.

Buldan, görüşmelerin amacını “Demokrasi ittifakı arayışı” olarak nitelendirdi ve “Demokratikleşme alanında muhalefet partilerinin ortak bir zeminde buluşabilmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz” dedi.

HDP’nin görüşme turlarına CHP ile değil de Meclis Başkanı Şentop ve Saadet Partisi ile başlaması tesadüfi bir tercih değil. Belli ki HDP hakkındaki olumsuz algıyı kırmaya çalışıyorlar. Gelecek, Deva ve Cumhuriyet Halk Partisi ile de görüşeceklermiş. İYİ Parti içinse “Randevu isteyeceğiz ama olursa belki daha sonra” demişler.

Unutmayalım ki bu görüşmelerde söz konusu partilerin de PKK ile ayrışma noktasında HDP’den talepleri olacaktır. Eğer ki HDP siyaset turlarını Selahattin Demirtaş ile ilgili AİHM kararına destek bulma arayışı ile sınırlı tutar ve partiyi dönüştürmezse ne kendileri ne de Türkiye demokrasisi adına verimli olmaz.

Ayhan Bilgen, dün İnternet Haber’e verdiği röportajda “Türkiye’den ayrılma talebi ve şiddet konusunda kamuoyunda ikna edici bir mesaj verilerek mesafe alınamıyorsa, toplumu suçlamayacağımıza göre dönüp kendimize bakmalıyız” diyor. Bu son derece haklı bir çıkış.

HDP açısından bu görüşme trafiği şapkayı önlerine koyup düşünmeleri için iyi bir fırsat…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar