Metinleri kim yazıyor?
Her gün televizyonda izlediğimiz reklam filmlerinde yer alacak sözleri yazan kişilere ‘metin yazarı’ diyoruz. Son zamanlarda daha havalı olduğu için ‘reklam yazarı’ demeye başladık. Kolay değildir işleri. Sadece kelimeleri ya da diyalogları yazmalarını değil, reklam kampanyasının ana fikrini bulmaları da istenir. Doğal olarak reklamları ‘metin yazarları’ yazar dersek yanlış olmaz. Ancak bu cevap pek yüzeysel kalır. Aslında tüm reklamların metinlerini ‘siz’ yazarsınız.
Sadece reklam metinlerini değil size sunulan tüm dizi senaryolarını da ‘siz’ yazarsınız. Profesyonel yazarlar sadece sizin yazdığınız metinleri etkili kelimelerle tekrar size sunarlar. Eğer izlediğiniz bir reklam ya da dizi filmde hoşunuza gitmeyen bir şeyler varsa dönüp kendinize bakmalısınız. Size sunulanlardan rahatsızsanız kendinizi dikkatle incelemenizde yarar var.
Bakın bu metin yazarlığı nasıl çalışıyor? Reklam ajanslarının yaratıcı ekibinin bel kemiği olan metin yazarlığının bir ucu stratejik planlamaya, bir ucu sanat yönetimine dayanır. Ne yazacağını stratejik plan belirler, nasıl yazacağını sanat yönetmeni... Stratejik plan, pek çok araştırma raporları sonucunda belirlenmiş bir yol haritasıdır. Bu yol haritasının hedefi sadece ‘siz’e ulaşmaktır. Önce sizin sayısal raporlarınız çıkarılmıştır. Bu raporlar kaç kişi olduğunuzdan evinize kaç para girdiğine kadar detaylandırılmıştır.
Bu sayısal veriler yanında sizin duygusal davranışlarınız da tahmin edeceğinizden çok daha fazla detaylı bir şekilde kağıt üzerine alınmıştır. Neleri sevip sevmediğinizden, nelere güldüğünüze kadar hassas noktalarınız tek tek tespit edilmiştir. Bitmedi, endişeleriniz ve beklentileriniz bile bir tabloda alt alta sıralanmıştır.
Bu aşamadan sonrası çok kolaydır. Hizmet edilen markayla beklentileriniz birleştirildiğinde yol haritası hazırdır. Sanatsal yön bu aşamada devreye girer.
Eğer siz, size sunulanın sanatsal yönünü beğenmediyseniz tasarımcılar hatalıdır. Ancak siz, size sunulanın fikrini beğenmediyseniz bir kez daha düşünmeniz gerekir. Çünkü bu fikir sizden gelmiştir. Bilerek ya da bilmeyerek bu fikrin metnini siz yazmışsınızdır.
Size sunulan reklam filmleri ve televizyon dizilerini bir de bu gözle izlemeye çalışın. Ne olduğumuzu ve ne olmak istediğimizin fikir metinlerini nasıl yazmışız, görmeye çalışın. Sizi bilmem ama ben bize sunulanlardan dolayı kendimi hiç iyi hissetmiyorum.
Keşke metinleri biz yazmadık diyebilseydim!