Memedeki Fibrokistler Kansere Dönüşür mü?
Öncelikle söylemek gerekir ki fibrokistik meme artık bir hastalık olarak kabul edilmemekte, bir takım hormonal ve hücresel değişikliklere karşı memenin verdiği bir yanıt olarak kabul görmektedir. Bu nedenle günümüzde memenin fibrokistik hastalığı terimi yerine memenin fibrokistik değişikliği tanımı kullanılmaktadır.
Daha çok genç bayanlarda görülse de 20-50 yaş arası, %60-70 gibi büyük bir oranda görülmektedir.
Peki fibrokistik meme neden oluşur?
Nedeni tam olarak bilinmese de özellikle kadınlık hormonu olan östrojenin meme dokusunu etkilemesi sonucu,ortaya çıkan değişiklikler dizisi en kabul gören teoridir.
Daha çok içi sıvı dolu kesecikler şeklindedir. Bazen büyüklükleri nohut büyüklüğünden ceviz büyüklüğüne kadar değişebilmektedir. Bazen de süt bezleri ve süt kanallarındaki hücrelerin hiperplazi dediğimiz çoğalması sonucu da ortaya çıkar. Çoğu kez bu kistlerin kendi kendine yırtılması ve bulunduğu yerde bir enflamasyon oluşturup, orayı sertleştirmesiyle de fibrosiz denilen sertliklerde olaya iştirak eder.
Belirtileri Nelerdir?
-Memede ağrı ve hassasiyet,
-Memede tesbih tanesi gibi ele gelen sertlikler hissedilmesi,
-Meme başından gelen özellikle kahverengi ve yeşil renkli akıntı,
-Adetlere yakın her iki memede yaygın şişkinlik hissi,
-Tüm bu şikayetlerin özellikle adet görmeye yakın başlaması ve adet sonrası azalması.
Fibrokistler Kansere Dönüşür mü?
Çoğu kez meme kanseri mi oldum? korkusuna neden olan bu fibrokistlerin önceden kanser riski taşımadığı söylense de artık çok düşük bir ihtimal de olsa, hiperplazinin eşlik ettiği durumlarda, potansiyel olarak kansere dönüşebildiğini bilmekteyiz. Bu nedenle bu kistlerin takibi önemlidir. Bu kistler çoğu kez iyi huylu olsa da, memedeki bir kanser odağını gizlemesi açısından da ortaya iyice konulmaları gerekmektedir.
Tanı Nasıl Konur?
Özellikle meme ultrasonografisi kistleri tam olarak ortaya koysa da, gerektiğinde mammografi ve biyopside tanıya yardımcı olur.
Tedavi Nasıl Olmalıdır?
Şikayetlerin hafif olduğu durumlarda tedavi gerekmez. Ağrının hastanın konforunu bozduğu durumlar da ise, kistlerin içindeki sıvılar kist aspirasyonu dediğimiz ince iğne ile boşaltılır. Genelikle bu kistlere cerrahi düşünülmez, sadece tekrarlayan kistler cerrahi olarak alınabilir.
Fibrokistlerden Nasıl Kurtulabilirim?
Özelikle memeyi destekleyici sütyen mutlaka kullanmak gereklidir. Beslenme de önemlidir. Trans ve katı yağlardan kısıtlanmış bir diyet ve azaltılmış kafein fibrokist oluşumunu azaltacaktır. Bir diğer konu ise stres..Stresin fibrokist oluşumunu ve ağrıyı artırdığı bilinmektedir.
Fibrokistleriniz sizi korkutmasın, yeter ki meme muayene takiplerinizi düzenli olarak yaptırın.
Yrd.Doç.Dr.Mehmet Emin Güneş
Genel Cerrahi, Meme ve Tiroid Cerrahisi Uzmanı