Guatr Ameliyatı Olmadan İyi Düşünün
Guatr boynun ön bölümünde görülen tiroid bezinin büyümesidir. Tiroid bezinden salgılanan tiroid hormonları vücudun işlevsel mekanizmaları için son derece önem arz ederler. Öyle ki bir orkestra şefi gibi tüm vücudu yönetirler. İşte bu hormonlar normal salgılandığı gibi, normalden fazla salınabilir -ki buna hipertiroidi diyoruz- ya da normalden az salınabilir -ki buna da hipotiroidi diyoruz.
İşte bu bezin nodüllü veya nodülsüz büyümesine biz guatr diyoruz.
Guatrın belirtileri nelerdir?
En önemli belirtisi boyunda fark edilen şişliktir. Ancak bazı durumlarda şişlik fark edilmeyebilir ve hatta hiç belirti vermeyebilir. Nodüllü guatrlarda boyunda fark edilen şişlik yutkunmakla hareketlidir. Bazen bu şişlik o kadar büyür ki soluk alıp vermeyi güçlendirir ve yutkunma da güçlüğe sebep olabilir. Yine bu şişliğe bağlı olarak ses kısıklığı, kuru öksürük, sıkıntı hissi, sinirlilik görülebilir.
Tiroid hormonunun az veya çok salınmasına bağlı olarak klinik bulgular farklılık gösterebilir. Az salgılandığı durumlarla yani hipotiroidide, metabolizma yavaşladığından, kilo alma, halsizlik, uykuya meyil, depresyon, eklem ağrıları, saçlarda dökülme ve cilt kuruluğu meydana gelir. Aşırı salgılandığı durumlarda yani hipertiroiditte ise çarpıntı, zayıflama, terleme, ellerde titreme, saçlarda incelme ve dökülme, halsizlik, sinirlilik görülür.
Teşhis Nasıl Konur?
Fiziksel muayene, tiroid ultrosonografisi ve kan tiroid hormonları ile teşhis kolayca konur.
Peki Guatrda Ameliyat Şart mı?
Öncelikle belirtmeliyim ki tespit edilen her tiroid nodülü ameliyat değildir.
Burada önemli olan nodüllerin sayısı, büyüklüğü ve hormon aktif olup olmadığıdır. Önceleri 1-1,5 cm'lik nodüller bile ameliyat edilirken artık günümüzde 3 cm'e kadar olan nodüller dahi takip edilmekte. Nasıl mı? Tiroid iiab denilen ultrosonografi altında ince iğne aspirasyon biyopsisi ile takip yapılmaktadır. 1 cm'den itibaren tespit edilen tiroid nodülüne, bu iğne biyopsisi ile tanı konur ve sonuç iyi huylu gelirse yıllık takip yapılır. Sonuç şüpheli ya da kötü huylu geldiği takdirde ameliyat düşünülür. Bu biyopsi cerrahi bir teknik değildir. Son derece basit, enjektör iğnesinden daha ince bir iğne ile girilip hücre alınarak yapılır. Ağrısız ve kolaydır.
Bu nedenle guatr ameliyatı olmadan önce iyice düşünün, düşünün ki gereksiz ameliyat olmayın. Gerek ameliyatın komplikasyonları gerekse ameliyat sonrası ömür boyu ilaç kullanımından korunmuş olursunuz.
Bir daha özetlemek gerekirse guatr da ancak şu durumlarda ameliyat düşünülür;
-Aşırı büyük guatr estetik olarak rahatsız ediyorsa
-Solunum güçlüğüne neden oluyorsa
-Nodüllerden yapılan biyopsiler şüpheli ve kötü huylu gelmişse
-Hormon aktif nodüller medikal tedavi ile kontrol altına alınamıyorsa
Bu durumlar haricinde gereksiz guatr ameliyatından kaçınalım ve bir uzman görüşüne başvuralım.