Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Meme bir salgı bezi olduğundan, kadınların yarısında hayatlarının belli dönemlerinde, meme başından akıntı gelebilir.

        Meme başı akıntısı, emzirme dönemi dışında, memenin kanallarından veya bezlerinden köken alan sıvının meme başında görülmesi ve gelmesidir.

        Meme başında süt kanallarının açıldığı birden fazla kanal vardır. Akıntı, tek bir ağızdan gelebildiği gibi, birden fazla kanaldan kaynaklanabilir. Yine her iki meme başından gelebildiği gibi, tek bir meme başından da gelebilir.

        Akıntının rengi, kıvamı, tek taraflı oluşu, kendiliğinden mi yoksa meme başını sıkarak mı geliyor olması, süresi, miktarı, kanlı olup olmaması, sorulması gereken en önemli sorulardır.

        Meme başı akıntısının rengi,

        Meme başı akıntısı beyaz süt renginde olabildiği gibi, yeşil, kahverengi, berrak, siyaha yakın veya kanlı olabilir.

        Akıntı her iki memeden geliyorsa, özellikle emzirme dönemi dışında ve süt kıvamındaysa, sistemik bir hastalığın belirtisi olabilir ya da beyinde bulunan hipofiz adı verilen bir bezden kaynaklanabilir.

        Süt kanalı genişlemesi meme başı akıntısının en sık sebebidir. Nedeni tam olarak bilinmemekte olup, herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Takip yeterlidir. Bunun dışında meme başından gelen sarı, yeşil, kahverengi akıntılar önemli bir sorunu göstermez. Meme başı sıkılarak gelen akıntı, meme başı akıntısı değildir. Gelen süt benzeri yağlı sıvıdır. Ayrıca bazı tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları da akıntıya sebep olabilir. Kullanılan ilaçlar muayene gidilen doktora mutlaka söylenmelidir.

        Yine memedeki fibrokistik değişiklikler ve meme apseleri de akıntıya sebep olabilir. özellikle fibrokiştik meme hastalığı olan kadınlarda akıntı, renksiz, açık yeşil olabilir ve daha çok meme başı sıkılarak gelir.

        Tek taraflı bir akıntı ise daha çok memenin kendisinden kaynaklanan bir hastalığın belirtisi olabilir.

        Meme başı akıntısı, erken başlayan bir meme kanseri belirtisi olabilir.

        Şu durumlarda meme başı akıntısı kanser habercisi olabilir;

        -40 yaşından büyükseniz

        -Akıntı tek taraflı ve kanlı ise,

        -memede ele gelen kitle varsa

        -Meme başında çekilme varsa

        -Akıntı kendiliğinden geliyorsa

        Meme başı akıntısı olan ne yapmalı?

        Meme başı akıntısının büyük bölümünde tedaviye gerek duyulmaz, takip yeterlidir. Ancak mutlaka bir meme cerrahına görülmeli, yaş ve muayene bulgusuna göre mammografi ve meme ulrosonografisi çekilmelidir. Gerekirse meme başı akıntısının tahlili de yapılabilir.

        Diğer Yazılar