Kolit hastalığı Nedir?
Sevgili okuyucularım, günümüzün bir diğer güncel hastalığı da kolit. Nedir? Sebepleri nelerdir? Sinirsel midir? Tedavisi mümkün mü?
Tüm bunlar hakkında sizi sıkmadan bilgilendirme yapmak istiyorum.
Kolit nedir?
Bildiğiniz gibi kolit, kalın bağırsağın iltihabi hastalığıdır. En yaygın ve bizim için önemli olanı tipi, ülseratif kolittir.
Sebepleri?
Kalın ve ince bağırsak iltihabları, dizanteri, tifo gibi enfeksiyonlar, stres, sıkıntı, sigara, bağırsak parazitleri, bazı otoimmün ve romatizmal hastalıklar, bazı antibiyotiklerden sonra, özellikle kanser tedavisinde yapılan radyasyon tedavisi sonrası görülebilir. Genetik geçiş özelliği vardır. 1. derece akrabalarında ülseratif kolit olanlarda görülme sıklığı fazladır.
Kadın erkek oranı eşit gibidir ve genç yaşlarda ortaya çıkar.
Belirtileri?
Kramp şeklinde karın ağrısı ve kanlı- mukuslu ishal en dikkat çeken belirtisidir. Şişkinlik fazladır. Karın guruldaması beraberinde ateş, bulantı, kusma, kilo kaybı ve iştahsızlık olabilir. Hastalar kimi zaman kabızlıktan, kimi zamanda aşırı ishalden bahsederler. Sık dışkılama hissi vardır. Hafif, orta ve ağır formları vardır. Özellikle ülseratif kolit kronik bir hastalıktır. Uzun süreli tedavi ve takip gerektirir.
Tanı nasıl konur?
Yine hoşlanmadığınız bir tanı yöntemi olan kolonoskopi ile konur. Beraberinde bazı laboratuar bulguları yardımcı olur.
Bulaşıcı mıdır?
Hayır çevresindeki insanlara bulaşmaz. Çünkü bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı değildir.
Tedavisi?
Tedavide amaç hastayı günlük tuvalet konforuna kavuşturmaktır. Bazı hafif vakalar dikkat edilecek diyetle kontrol altına alınabilir. Orta ve ağır olan hastalara ilaç tedavisi uygulanır. Tedavide belli periyotlarla doktor kontrolünde olmak esasdır. Tedavi uzun süreli, belki de ömür boyu olacaktır. Tedavinin ağır formlarında hastaneye yatış gerekebilir.
Ameliyat yapılıyor mu?
Bazı durumlarda kalınbarsağın tamamı alınabilir (Total Kolektomi). Bu tip vakalar sınırlıdır. Kolite bağlı bağırsak tıkanması olduğunda ve bağırsaklarda kanser öncüsü lezyon saptandığında cerrahi uygulanır.
Kansere yol açar mı?
Özellikle ülseratif kolitli hastalarda 9-10. yıllardan sonra kalın bağırsak kanseri riski artmaktadır.
Diyetin faydası var mı?
Laktoz intoleransı olan bazı hastalarda süt ve süt ürünlerini kısıtlamak gerekebilir. Bu hastalarda, süt ve süt ürünü kullandıklarında ishal şikayetleri artar. Bol su tüketmek esastır. Fazla miktarda kafein içeren gıdalardan ( Çay, kahve, çikolata gibi) uzak durmak gerekir. İshal ataklarında lifli gıdalar kullanmak ( bol tahıllı ekmek, yulaf ezmesi gibi) şikayetleri geriletir. Stres şikayetleri artırır.
Ülseratif kolit hayatımı nasıl etkiler?
Şunu bilmek gerekir ki ülseratif kolit ömrü kısaltmaz. Tedavi ve kontroller düzgün yapıldıktan sonra ve stresle savaştan galip gelindiği sürece normal yaşantıya devam etmede hiçbir engel yoktur.
Bu haftalıkta bu kadar sevgili okuyucularım. Sorularınızı bekliyorum. Sevgi ve saygıyla hürmetlerimi arz ederim. Sağlıkla kalın...