Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkan Obama’nın önceki hafta yaptığı Küba ziyareti, Amerika’nın 1960’lardaki Genelkurmay Başkanı olan General Lyman Louis Lemnitzer’in hazırladığı ve tarihin en büyük provokasyon projesi olan “Northwoods Operasyonu” hayalinin de sonudur...

        Amerikan ordusunun en fanatik generallerinden olan Lyman Louis Lemnitzer, 1960’larda çılgınca bir plân hazırlamıştı. Başkan Kennedy’nin son anda durdurduğu plâna göre Amerika’da büyük çapta terör eylemleri yapılacak, Amerikan vatandaşları öldürülecek ve bütün suç Fidel Castro’nun üzerine atılıp Küba işgal edilecekti. General Lemnitzer, Barack Obama’nın önceki hafta Küba’ya gitmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başlaması üzerine mezarında şimdi ters dönüyordur!

        Amerikan Başkanı Barack Obama önceki hafta 1959’dan buyana ülkesinin açıkça düşmanı olan ve ambargo uyguladığı Küba’ya gitti, birkaç gün sonra da İngiliz rock grubu Rolling Stones, Havana’da bir konser verdi. Bütün bu gelişmelerden sonra Amerikalı general Lyman Lemnitzer’in mezarında ters döndüğüne eminim... Lemnitzer’in kim olduğunu artık eminim çok kişi bilmiyordur, hayatını ve Küba macerasını kısaca anlatayım...

        KENNEDY ENGEL OLDU

        Birleşik Amerika, 1959’dan itibaren, Küba’ya hâkim olan Fidel Castro ve arkadaşları ile şiddetli şekilde didiş- meye başlamıştı. Washington, Havana’daki rejimin yıkılması için her çabayı gösteriyor ama bir türlü başarılı olamıyordu. 1961’de sürgündeki Kübalılar’ın CIA’nın desteği ile giriştikleri “Domuzlar Körfezi Çıkarması”nın da başarısız olması üzerine yeni yollar denenmiş, zamanın Amerikan Genelkurmay Başkanı General Lyman Louis Lemnitzer ortaya “Northwoods Operasyonu” diye çılgınca bir proje atmış ama projenin nasıl bir belâ olduğunu son anda farkeden Beyaz Saray, Lemnitzer’in hayalini hayata geçirmesine son anda engel olmuştu.

        Barack Obama ve Küba lideri Raul Castro, iki hafta önce Havana’da.

        KÜBA’YA GIDEN KÜBALILAR

        İşte, tam 40 sene boyunca gizli tutulan ve ayrıntıları bu konudaki belgelerin 2002’de yayınlanması üzerine öğrenilen “Northwoods Operasyonu” hayalinin ve operasyonun plânlarını yapan General Lemnitzer’in çılgınca teşebbüsü...

        CIA’nın 1961’de organize ettiği “Domuzlar Körfezi Çıkarması”, Amerika’nın Castro yönetimi ile mücadelesinin en önemli aşaması idi. Çıkarma plânlarının temelini, Küba’nın Castro karşıtı güçler tarafından işgali teşkil ediyordu. Amerika’da o sırada binlerce Kübalı mülteci vardı ve mültecilerin 1500 kadarı Amerikalı ajanlar ve askerler tarafından sıkı bir askeri eğitimden geçirildikten sonra silâhlandırılarak 1961’in 16 Nisan’ında Küba sahillerine çıkartıldılar. Tarihe “Domuzlar Körfezi Çıkarması” olarak geçen operasyonun ilk plânları bir önceki başkan Eisenhower zamanında yapılmış ama uygulama emrini sonraki başkan John Kennedy vermişti.

        "ÜÇ GÜNDE HAVANA’DAYIZ"

        Beyaz Saray ve Pentagon, operasyonu haber alacak olan Kübalılar’ın Castro’ya karşı hemen isyan edeceklerinden ve Küba askerlerinin tek kurşun atmadan karşı devrimcilere katılacaklarından emindi, zira CIA’dan gelen raporlar böyle diyordu. Başkan Kennedy bile, Havana’nın en geç üç gün içerisinde düşeceği konusunda ikna edilmişti.

        Ama Küba’da işler hiç de beklendiği gibi gitmedi. Ordu, milisler ve halk, Domuzlar Körfezi’ne çıkan silâhlı göçmenleri kuşattılar, Küba savaş uçakları da Amerika’dan gelenlerin üzerine bomba yağdırdı. Çatışmalar üç gün sürdü, 200 işgalci öldürüldü, 1197’si de esir alındı.

        30 YIL HAPSE MAHKÛM ETTİLER

        Silâhlı göçmenlerin elebaşılarından birkaçı derhal kurşuna dizildi, ilk kur- şunu da söylendiğine göre Fidel Castro’nun kardeşi ve Küba’nın şimdiki başkanı Raul sıktı. Geri kalan esirlerin tamamı da 30’ar sene hapse mahkûm edilerek zindanlara atıldılar. Castro, Domuzlar Körfezi Çıkarması’ndan 20 ay sonra, Amerika’daki sivil yardım kuruluşlarının gönderdiği 53 milyon dolarlık yiyecek ve gıda yardımı karşılığında mahkûmların çoğunu serbest bırakıp Amerika’ya gitmelerine izin verdi ama iki kişiyi 25 sene boyunca affetmedi. Ramon Conte Hernandez ile Ricardo Montenera Duque adındaki Kübalılar, hapisten ancak 1986’da çıkabildiler.

        CIA’nın eğitip Domuzlar Körfezi’ne gönderdiği muhalif Kübalılar’dan bazıları, Castro yanlıları tarafından esir alınmalarından sonra.

        Domuzlar Körfezi’nde yaşanan fiyasko, Amerikan yönetimini birbirine düşürdü. Başkan Kennedy, CIA’nın senelerdir başkanlığını yapan Allen Dulles ile yardımcısı Charles Cabell başta olmak üzere birçok üst düzey yöneticiyi kapıdışarı etti ve soğuk savaşın en gergin bekleme dönemine girildi.

        AMERİKA’DAN UZAKLAŞTIRDI

        Amerikan Genelkurmay Başkanı General Lemnitzer, başarısızlık üzerine Küba konusunda yeni plânlar yapmaya başladı. Başkan Kennedy’nin Fidel Castro ve komünizm ile mücadelede gereken sertliği göstermediğine inanıyor, bunun Küba ile komünist bloku şımarttığını söylüyor ve Amerika’nın mutlaka bir savaşa girmesi gerektiğini savunuyordu. Lemnitzer’e göre Washington’un gücü ancak büyük bir zaferden sonra artabilirdi. Savaş önce Küba’da başlatılmalı, sonra dünyanın öteki yerlerine de yayılmalı, komünizm ortadan kaldırılıp Amerika her yerin efendisi olmalıydı!

        Amerikan genelkurmayı, “Northwoods Operasyonu”nun plânlarını işte o günlerde hazırladı. Harekâtın temeli provokasyon şeklinde terör eylemleri başlatıp eylemleri Amerika’da şehirlere yaymak ve suçu Küba’nın üzerine atıp adayı derhal işgal etmekti.

        General Lyman Louis Lemnitzer.

        Başkan Kennedy, 1962 ilkbaharında önüne getirilen plânı üç gün boyunca inceledikten sonra reddetti ve General Lemnitzer’e “Amerikan Ordusu’nun Küba ile ilgili bütün çalışmalarını durdurması, siyasi içerikli hiçbir plân hazırlamaması ve kışkırtmalardan kaçınması” talimatını verdi. Lemnitzer, Başkan’ı ikna edip Northwoods Operasyonu’nu hayata geçirmek konusunda sonraları epey uğraştıysa da başaramadı, üstelik koltuğundan oldu. Kennedy, Lemnitzer’in Northwoods plânlarının gündeme gelmesinden birkaç ay sonra biten görev süresini uzatmadı ve General’i Avrupa’daki Amerikan birliklerinin komutanlığına tayin ederek uzaklara gönderdi.

        Amerika’nın sonraki başkanlarından Gerald Ford, ileriki senelerde artık çok yaşlı olan General Lemnitzer’i güvenlik danışmanları arasına alarak bir yerde itibarını iade edecek ve Lemnitzer’in izinden gidip Amerika’nın mutlaka büyük bir savaşa girmesi gerektiğine inananlar çok daha sonra Washington’da gücü ellerine geçireceklerdi. Bu kişilerin başında Gerald Ford ile “oğul” George Bush’un Savunma Bakanı olan Donald Rumsfeld geliyordu.

        BÜYÜKLÜK RUYASI GÖRENLER

        General Lemnitzer 1988’de 89 yaşında öldüğünde ismini ve Northwoods Operasyonu’nu artık sadece büyüklük ruyaları gören Amerikalılar hatırlıyorlardı...

        Bu sayfadaki kutuda, Lemnitzer’in eseri olan ve uygulanmasına Başkan John Kennedy’nin mâni olduğu Northwoods Operasyonu projesinin ayrıntıları yeralıyor... Bu ayrıntıları okuduğunuzda, “Obama’nın Küba ile yakınlaşması General Lemnitzer’i mezarında sağdan sola döndürmüştür” dememin sebebini daha iyi anlayabilirsiniz...

        Küba devriminin artık köşesine çekilen lideri Fidel Castro, geçen sene Papa Fransuva ile.

        NORTHWOODS GİBİ BİR PROVAKASYON TARİHTE HİÇBİR ZAMAN VÂROLMADI!

        Amerikan Genelkurmay Başkanı General Lyman Lemnitzer’in hazırladığı ama dönemin başkanı John Kennedy’nin reddettiği “Northwoods Operasyonu”, tarihin en büyük kışkırtma hayaliydi.

        Lemnitzer’in hazırladığı plâna göre Amerika önce Küba’ya, arkasından da dünyaya hâkim olma hayaliyle kendi vatandaşlarını öldürecek, birçok yer tahrip edilecek ve bütün bu kışkırtmalar Küba’nın kapılarını açacaktı.

        Fidel Castro (gözlüklü), Domuzlar Körfezi Çıkarması’na müdahale eden Kübalılar’ın başında.

        İşte, “Northwoods Operasyonu”nun ana hatları:

        * Guantanamo Körfezi’nde bir Amerikan savaş gemisini havaya uçurup suçu Küba’nın üstüne atmak. Amerikan gazetelerinde uzun “kurban listeleri” yayınlatarak halkın milliyetçi duygularını kabartmak.

        * Amerikan yanlısı sivil Kübalılar’a Küba üniformaları giydirerek Guantanamo’daki Amerikan üssünde gösteriler yaptırmak, yangınlar çıkarttırmak, cephanelikleri havaya uçurtmak, bazı uçakları tahrip ettirmek ve bütün bu sabotajların suçlusu olarak yine Küba’yı göstermek.

        * Miami’de bir “Komünist Küba” grubu oluşturup bu gruba terör eylemleri yaptırmak.

        * Öncelikle Florida’da, daha sonra da diğer bölgelerde plastik bombalar patlatmak ve bu bombaların Kübalı ajanlar tarafından atıldığını iddia ederek bazı ajanları göstermelik olarak tutuklamak.

        * Amerikan uçaklarıyla büyük kara ulaşımı araçlarını kaçırma teşebbüsünde bulunmak.

        * Küba hava sahasında bir Amerikan uçağını düşürmek.

        * Savaş uçaklarına Kübalı mültecileri taşıyan gemileri bombalatıp bu işten de Fidel Castro’yu ve Küba yönetimini sorumlu tutmak.

        Diğer Yazılar