Washington'da deli saçması bir Türkiye tezviratı
Rahip Brunson’ın salıverilme yerine ev hapsine çevrilen tutukluluğu bir diplomatik krize ve o krizin peşine taktığı ekonomik çıkmaza yol açtı. Meselenin ‘evanjelistlerin oylarını almaya çalışan Trump gerçeği’ gibi bir boyutu elbette var ancak bizim bu realiteyi görüyor olmamız ABD’lilerin de gördüğü anlamına gelmiyor; yani ABD’de Brunson üzerinden Türkiye ve Erdoğan aleyhine şiddetli bir kampanya yapıldığı ve maalesef müşteri de bulduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Şöyle ki; ABD’de belirli çevreler ısrarla “İslamcı” ve “despotik” bir hükümetin, ABD vatandaşı bir papazın Türkiye’de ‘dini gerekçelerle’; yani ‘sadece Hristiyan olduğu için’ tutuklandığı propagandasını yaymaya çalışmakta. Washington Post’un 24 Haziran’da yayınladığı başyazı, bu propagandanın en bariz örneklerinden biriydi. Bu çevreler, Brunson’un tutuklanmasını Samuel Huntington’un ‘Medeniyetler Çatışması’ tezinde işlenen eksene oturtmaya çalışıyor.
Samuel Huntington Batı için en büyük tehdidin İslam/Müslümanlar olacağını söylüyor, 21.yy.dan itibaren bütün savaşların Hristiyan Batı uygarlıkları ile İslam arasında geçeceğini iddia ediyordu. Kendisinden daha önce Fukuyama tarafından ileri sürülen ‘tarihin sonu’ tezine karşı bir tez ileri sürüyor gibi yapsa da aslında onu destekliyordu. Medeniyetler Çatışması tezi, Fukuyama’nın idealize ettiği Amerikan liberalizminin karşısına çıkmaya cesaret edecek Müslümanlara savaş açmak için kaleme alınmıştı.
“TUTUKLADILAR ÇÜNKÜ O BİR HRİSTİYAN…”
Samuel Huntington’un ilk olarak 1993’te Foreign Affairs’te makale olarak basılan; 1996’da ise kitap olan tezine sahip çıkanlar, o günlerden beri hep oryantalistler, zenofobikler, islamofobikler, dünyaya ve ötekine ‘ırkçı’ temayüller üzerinden bakanlar oldu. 11 Eylül 2001’de İkiz Kulelere saldırı olduğunda özgüvenleri zirveye ulaştı. ‘Yaptılar, çünkü bunu ancak Müslümanlar yapar” dediler.
Bugün de aynısını diyorlar. ‘Müslüman Türkiye Brunson’u serbest bırakmıyor. Çünkü Brunson, Hristiyan’…
Brunson tutuklamasına farklı gerekçelerle itiraz edilebilir... “Tek bir gizli tanık ifadesine dayandırılmış bir iddianame ile bir rahip bunca zaman hapis tutulabilir mi” denilebilir. Hatta “Madem iddialarınız bu kadar ciddi, neden cezaevi tutukluğunu sonlandırıp daha hafif bir yaptırım olan ev hapsine geçiş yaptınız?” diye de sorulabilir. Ancak şu bir gerçek: 15 Temmuz’a çelik çomak muamelesi yapıp Fethullah Gülen’e sadece bir siyasi aktör ya da dini figür muamelesi yapan çevrelerin, Brunson’un Hristiyan olduğu için tutuklandığını iddia etmeleri ve bu deli saçması iddianın Washington Post’un başyazısına kadar sündürülmesi herhalde olabilecek en bayağı algı operasyonudur.
Brunson Hristiyan olduğu için tutuklanmadı. Nokta.
Neyse ki, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaşanan krizi Türkiye’nin perspektifinden aktarmaya, Türkiye’nin tezlerini anlatmaya gayret ediyor. Çavuşoğlu liderliğindeki diplomasi ekibinin, hep tartışılan ‘Türkiye lehine doğru dürüst lobi ve PR faaliyeti yapılmıyor ’ eleştirisinin işaret ettiği boşluğu doldurmak için sarf ettikleri çaba takdire şayan.
BÜYÜKELÇİ KILIÇ’TAN HUNTİNGTON MUHİPLERİNE TOKAT GİBİ YAZI
Washington Büyükelçimiz Serdar Kılıç’ın Washington Post’ta çıkan başyazıya aynı gazetede cevap yazması, hakikat içermeyen kaba tezviratın ikiyüzlülüğüne dikkat çekmesi de oldukça etkili oldu kanaatindeyim.
6 Ağustos’ta yayınlanan yazısında Serdar Kılıç, Türkiye’de 24 Haziran’da yapılan seçimlere katılım oranının ABD’deki seçimlere katılım oranının iki katından fazla olduğunu belgeliyor ve seçimin uluslararası gözlemciler tarafından izlendiğini ve meşru görüldüğünü de ekliyordu. Ama daha önemlisi, yazıda Türkiye’nin AK Parti iktidarında artan dini özgürlükleri hatırlatması ve 31 Haziran’da 18 gayrimüslim cemaatin düzenlediği bir basın toplantısındaki açıklamaları vurgulaması idi. Çünkü gayrimüslim cemaatler aynen şöyle demişlerdi basın açıklamasında: “Dinimizi özgürlük çerçevesinde yaşıyoruz ve Türkiye’deki hükümetin hiçbir olumsuz müdahalesine maruz kalmıyoruz”
MİSYONERLERİ GÜNAH KEÇİSİ YAPAN KİMLERDİ HATIRLIYORUZ
AK Parti’nin kurduğu onca hükümetin hiçbirinde dini farklılıklara, dini özgürlüklere, dinlerini anlatmakla görevli misyonerlere karşı kasıtlı bir saygısızlık ve baskı içeren herhangi bir hüküm ya da tutum ihdas edildiğini hatırlamıyorum.
Ama 2005 yılını gayet iyi hatırlıyorum:
Rahşan Ecevit ve bir takım ulusalcı zevat Türkiye’deki misyonerleri kriminalize ederken onların haklarını savunan AK Parti olmuştu.
Huntington muhipleri, Trump lehine oy avcılığı yapanlar ve bilumum avadanlıkları eğri oturup doğru konuşmayı öğrenmeli şu soruya dürüst bir cevap vermeliler: AK Parti döneminde Türkiye’de gayrimüslim azınlıkların hakları azaldı mı yoksa arttı mı?