İşte liseye geçişte 'yeni sorular'
DÜN Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ikinci kez liseye geçiş sisteminde yapılan değişiklikleri anlattı. Geçtiğimiz 5 Kasım’da yaptığı açıklamalar dikkate alındığında sistemin “yeni” halinde de soru işaretleri var.
Gelin önce değişikliklere bakalım:
Bunların başında sınav soruları geliyor. İlk açıklamanın aksine öğrenciler yalnızca 8’inci sınıf müfredatından sorumlu. Soru sayısı 60’tan 90’a çıktı. Soruların dağılımı; 20’şer Türkçe, matematik ve fen, 10’ar din kültürü ve ahlak bilgisi, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil olacak.
Sınav süresi 135 dakika. Her soru için 1.5 dakika. Oysa bu süre TEOG’da 2 dakikaydı. Tek oturum olarak açıklandı ama arada mola olacaktır. Zaten Yılmaz’ın “Öğrencilerin dikkatini toplamak zor, ders saatleri süresi azaltılmalı” açıklaması dikkate alındığında 135 dakikalık sınav süresi ergenlik çağındaki çocuklar için uzun olacak.
Gelelim son açıklamalara göre sistemin soru işaretlerine...
SORULARIN AĞIRLIĞI NE OLACAK? Sınav sorularının dağılımı açıklandı ama bu soruların katsayıları, yerleştirme puanlarına etkisi ne olacak? Bu belli değil.
ÜÇ YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRECEK Mİ? Yılmaz, partisinin milletvekillerine yaptığı sunumda 3 yanlışın bir doğruyu götüreceğini açıklamıştı. Peki bu değişti mi?
OKUL NOTU ETKİSİZ Mİ OLDU? Bakan Yılmaz adrese dayalı sistemde tercihe göre yerleştirme yapılacağını, okul notunun etkili olmayacağını söyledi. Bir kriter olmadan bu yerleştirme nasıl olacak? 100 kontenjanlı okulu 400 kişi tercihine alırsa ki bu olacak, nasıl yerleşecekler?
OKUL SAYISI KAÇ OLDU? Sınavla öğrenci alacak okul sayısı 600 olarak açıklandı, sonra 800 olabileceği belirtildi. Sınavla kaç okul öğrenci alacak?
EĞİTİM BÖLGELERİ SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK? Velinin istemediği okula çocuklar yerleştirilmeyecek sözü veriliyor. Ama bazı ilçelerde hiç Anadolu lisesi yok, çok programlı lise ile bu ihtiyaç giderilmeye çalışılıyor. İstanbul gibi nüfusu yarım milyonu bulan ilçelere sahip illerde ise Anadolu lisesi sayısı meslek ve imam hatiplere göre çok az. Bazı ilçelerde ise bu okullar proje okul. Yani sınavla öğrenci alacak. Bu ilçelerdeki öğrenciler 5 tercihine nasıl yerleşecek? Bakan Yılmaz da büyük kentlerde eğitim bölgesi oluşturulmasında sıkıntı yaşanabileceğini söylüyor. Eğitimci Alaaddin Dinçer, eğitim bölgesinde belli okul türleri bulunmayan öğrenciler için “komşu” eğitim bölgesinden de okul tercih edilmesinin sağlanması gerektiğini söylüyor. Her ilçe ve il için eğitim bölgesi kriteri farklı mı olacak?
MUAF ÖĞRENCİ NE OLACAK? Din dersinden muaf öğrenciler için alternatif soru olacak mı yoksa onlar din sorularını yanıtlamayacak mı? Her iki durumda da yerleştirme puanına etkisi nasıl giderilecek?
NEDEN DİN SORUSU VAR? Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olmasıyla ilgili AİHM kararları varken, liseye geçiş sınavında din sorularının yöneltilecek olmasını eğitimciler tartışıyor. Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül, “Bir öğrencinin liseye geçişte yeterliklerini tanımlamada din soruları nasıl katkı yapabilir? Din sorusu sorabilmek için inkılap tarihi ve Atatürkçülük sorularının eklendiğini anlıyoruz. AİHM kararlarına rağmen din dersinin devam etmesi insan hakkı ihlali iken lise seçme sınavında din sorusu sorulmasını anlamak mümkün değil” diyor.
- Yüzdelik dilimlerinizi nasıl kullanacaksınız?6 yıl önce
- Kendi kayıt alanından tercih yapan avantajlı olacak6 yıl önce
- Yerel yerleştirmeye katılmayana 'sınavlı' tercih yok6 yıl önce
- 1.2 milyon öğrenci için 'lise tercih' maratonu başlıyor6 yıl önce
- 31 Temmuz'da sınav sonuçları açıklanacak6 yıl önce
- 15 dakika kuralı var, 1 saat önce sınav yerinizde olun6 yıl önce
- Acele etmeyin, işlem hatası yapmayın Adaylar en basit sorularda hata yapıyor6 yıl önce
- Önyargılı olmayın, 1 soru ile binlerce sıra atlayın6 yıl önce
- TYT için adres ALES soruları gösteriliyor6 yıl önce
- Zorunluluk varsa istemedikleri liseye gidecekler6 yıl önce