13 yıl sonra katsayı farkı olmadan sınava girilecek
1999 yılından bu yana alan dışı tercihlerde öğrencilerin karşısına çıkan "katsayı uygulaması" 13 yıl sonra ilk kez bu yıl üniversite sınavlarında uygulanmayacak. Tüm öğrencilerin Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0.12 olan "eşit katsayı" ile çarpılacak
YÖK Genel Kurulu'nun geçen ay aldığı "eşitlenen" katsayı kararının ardından öğrenciler 13 yıl sonra ilk kez "eşitlenen katsayı" uygulamasıyla bu yıl üniversite sınavlarına girecek. 30 Temmuz 1998'de YÖK'ün çıkardığı kararla alan içi ve alan dışı tercihlerde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0.8 ve 0.3 ile çarpılıyordu. Alan dışı tercih yapan bir öğrencinin de yaklaşık 50 soruluk bu sınırı aşarak, bir programa yerleşmesi olanaksız oluyordu. Geçen yıl YÖK'ün yaptığı düzenlemeyle bu oranlar alan içi tercihlerde 0.15, alan dışı tercihlerde de 0.12 olarak belirlenince aradaki farkın aşılması da ortalama 6 soruya kadar indirilmişti. Ancak geçtiğimiz 1 Aralık'ta yapılan "gece yarısı" düzenlemesiyle tüm öğrenciler için katsayı 0.12 olarak belirlenerek, eşitlendi. Alan içi ya da alan dışı tercih yapsalar da bu yıl öğrencilerin AOBP'leri yerleştirme puanları hesaplanırken, 0.12 katsayı ile çarpılacak.
İşte bu düzenlemeyle Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonucunda elde edilen YGS ve LYS ham puanlarına katılarak oluşturulan yerleştirme puanlarında (Y) farklı lise türlerine ve alanlarına uygulanan katsayıdan doğan puan farkları ortadan kalkıyor. AOBP en düşük iki öğrenci arasındaki 3, en yüksek iki öğrenci arasındaki 15 puanlık fark eşitlenen katsayıyla birlikte yok oluyor. 15 puanlık farkı aşabilmek için öğrencilerin ortalama 5-6 soru çözmeleri gerekiyordu.
YERLEŞTİRME PUANLARI DEĞİŞECEK
Katsayının eşitlenmesi, yani alan içi ve alan dışı tercihlerde 0.12 olarak belirlenmesi, bu yılın yerleştirme puanlarının değişmesine de yol açacak ve geçen yılın puanları bu yıl için geçerli olmayacak. Ek puansız en yüksek yerleştirme puanı 0.12 katsayı ile birlikte bu yıl 15 puan düşerek, 560 olacak. Geçen yıl bu puan yine ek puansız 575'ti. Bu durumda da üniversitelerin ek yüksek yerleştirme puanları bu yıl 15 puan düşmüş olacak. Ek puan uygulaması devam ettiği için ek puanlı en yüksek yerleşme puanı da 590 olacak. Bu puan geçen yıl 605'ti.
Katsayı düzenlemesi tarihleri değiştirdi
GENÇLER, üniversiteli olma yolunda ilk adımı bugün Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) yapacakları başvuruyla atıyor. Bu başvuru aynı zamanda iki aşamalı üniversiteye giriş sınavının birinci basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için de yapılacak. ÖSYM, bu başvurular için dayanak noktası olan 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'nu yayımladı.
2012-2013 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilme işlemini ÖSYM yapacak. Bu sistem kısaca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) olarak tanımlanıyor. Sistemin içinde bugün başvuruları başlayan (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) yer alıyor. Sistemin başvuru tarihleri 26 Aralık-6 Ocak olarak açıklanmış olsa da, YÖK'ün "katsayı ile ilgili
düzenleme"si yeni çıkacak kılavuzda yer alabilsin diye beklendi ve kılavuzun yayımı da gecikti. Başvuru tarihleri 3-13 Ocak olarak değiştirildi.
BAŞVURUNUZ SINAVINIZI ETKİLEYECEK
Hazırladığımız bu yazı dizisinde sizlere üniversite sınavlarında ilk adım olan ÖSYS'de doğru başvurunun nasıl yapılacağını anlatacağız. Yapacağınız başvuru gelecekte gireceğiniz sınavlarınızı etkileyecek ve sınavsız geçiş hakkınızı da korumanızı sağlayacak. Dizide katsayı eşitliğinin ne anlama geldiğinden, YGS'ye girmenin zorunlu olup olmadığına, sınavsız geçişten yararlanmak isteyenlerin neler yapması gerektiğinden, mezun ve son sınıf öğrencilerinin başvurularının nasıl gerçekleştirileceğine kadar aklınıza takılan soruların yanıtlarını bulacaksınız.
KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
Bir üniversitenin yolunu açacak olan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) başvurma hakkına sahip olan kişiler şöyle sıralanıyor:
• 2011-2012 öğretim yılında lise veya dengi okulların son sınıfında okuyanlar
• 2011-2012 öğretim yılında açık öğretim lisesi son sınıf öğrencileri
• Liselerin son sınıflarındaki beklemeli öğrenciler
• Lise dışarıdan bitirme sınavlarına girenler
• Lise mezunları
• Lise eğitimini yurtdışında yapan ve yukarıda sayılan durumlardan birine uyanlar.
• Durumu bu sayılanlara uyan yabancılar ya da hiçbir devletin uyruğunda olmayanların da sınava girme hakkı var ama onlar programlara yerleştirilmiyorlar.
• Doğumla Türk vatandaşı olan ancak izinle vatandaşlığını kaybedip 5203 sayılı kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar.
LYS istiyorsanız, YGS'ye başvuımak zorundasınız
MESLEKİ ve teknik liselerden meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarına sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar dışında herkes eğer bir yükseköğretim programında okumak istiyorsa, 1 Nisan Pazar günü
yapılacak olan 2012 Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girmek zorunda. Yalnızca bu sınava girmek de yeterli değil. Bu sınavdan Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) devam edebilmek için 6 puan türünden birinde 180 ve üzerinde puan almanız gerekiyor.
Önlisans ya da açıköğretim fakültelerinde okuyacaksanız o zaman YGS'lerde 140 ve üzerinde puan almanız sizin tercih yapabilmeniz için yeterli olacak. Özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alacak programlarda okumak isteyen adayların da YGS'ye girme zorunluluğu bulunuyor. Bunların tümünü gerçekleştirebilmek için de ilk atmanız gereken adım bugün başvuruları başlayacak 2012 ÖSYS'ye başvurmak.
YGS 35 TL, HER LYS 20'ŞER TL
Başvuru tarihleri 3-13 Ocak olarak belirlenen ve 1 Nisan'da gerçekleştirilecek YGS'ye gireceklerin ödemeleri gereken sınav ücreti 35 TL. Barajları aşıp LYS'lere katılacak öğrenciler de girecekleri her sınav için 20'şer TL ödeyecek. YGS için başvuru ücreti 3 TL, LYS için ise 2 TL.
Başvurusunu veya tercihini yapmayan, başvurusu veya tercihi geçersiz sayılan, sınava girmeyen ya da sınava alınmayan ve sınavdan çıkarılan, sınavı geçersiz sayılanların yanı sıra aynı işlem için birden fazla ücret yatırmış olanların ödedikleri para geri ödenmeyecek.
- Yüzdelik dilimlerinizi nasıl kullanacaksınız?6 yıl önce
- Kendi kayıt alanından tercih yapan avantajlı olacak6 yıl önce
- Yerel yerleştirmeye katılmayana 'sınavlı' tercih yok6 yıl önce
- 1.2 milyon öğrenci için 'lise tercih' maratonu başlıyor6 yıl önce
- 31 Temmuz'da sınav sonuçları açıklanacak6 yıl önce
- 15 dakika kuralı var, 1 saat önce sınav yerinizde olun6 yıl önce
- Acele etmeyin, işlem hatası yapmayın Adaylar en basit sorularda hata yapıyor6 yıl önce
- Önyargılı olmayın, 1 soru ile binlerce sıra atlayın6 yıl önce
- TYT için adres ALES soruları gösteriliyor6 yıl önce
- Zorunluluk varsa istemedikleri liseye gidecekler6 yıl önce