Zamanın durduğu şehir: Mardin
Farklı medeniyetlerin yan yana yaşadığı, 'Taşların Başkenti' Mardin, özgün mimarisi, kültürü, sanki zaman geçmişte bir yerde durmuş gibi görünen tarihi yapısıyla defalarca gitme isteği uyandırıyor
ABONE OLDillerin ve dinlerin bir arada yaşadığı 'hoşgörü şehri' Mardin, bir kere gidince, insanda; "Bir daha ne zaman gelsem?" hissi uyandırıyor. Farklı medeniyetlerin yan yana yaşadığı, özgün mimarisiyle aslında daha fazla tanıtılmayı hak eden Türkiye’nin incisi Mardin.
Geçmişi M.Ö. 8000’lere kadar uzanan bu tarihi kent için 'Taşların Başkenti' yakıştırması hiç de yanlış olmaz. Mimarisinin temelini oluşturan taş yapılarıyla Mardin, sarı rengin en güzel tonunu sergiliyor evlerinde.
Güneydoğu Anadolu'da Suriye ile sınır komşusu olan bu Mezopotamya toprağı, tarihi İpek Yolu'nu barındıran yapısıyla yüzyıllardır zengin ticaret hayatına sahip oluşuyla hem farklı kültürlere hem de farklı dinlere de ev sahipliği yapmış. Türk, Kürt, Arap, Süryani, Yezidi, Yahudi, Ermeni olmak üzere 7 din ve 7 dilin mensuplarını ağırlamış bugüne kadar. Bugün halen daha farklı tarihsel dönemleri yansıtan tarihi eserleri, mimari yapıları, farklı dili konuşan, farklı dinlere ve mezheplere mensup insanları bir arada yaşarken görebileceğiniz nadir yerlerden biri Mardin.
Konumu itibarıyla ilk çağlardan itibaren ciddi bir geçiş noktası olarak görülen Mardin'in özellikle günümüzde 'Eski Mardin' olarak adlandırılan, yapısının bozulmaması için çaba sarf edilen kısmı, gezip görmeye değer birbirinden ilginç yerler barındırıyor.
Mardin evleri
Mardin’in kentle özdeşleşen evleri gerek plansal özellikleri, gerekse malzeme ve bezemeleriyle Anadolu konut mimarisinde ayrıcalıklı bir konuma sahip. Kalenin eteğinden başlayarak ovaya doğru inen evler arasındaki kot farkı 50-150 metre civarında. Geleneksel evlerin tümünün cephesi sadece güneye, Mardin Ovası’na bakıyor. Tepenin eğimi üzerinde kuruldukları için en az iki katlı olan evler birbirinin manzarasını kapatmıyor. Mardin evleri, coğrafi işaretli 'Mardin Taşı' kullanılarak inşa ediliyor. Bu taş, yağış ve ardından sıcakla birleşerek zamanla daha da sertleşip sağlamlaşıyor. Taşların özelliklerinden dolayı evlerin içi yazları serin, kışları sıcak oluyor.
Peki, Mardin'e gidince nereleri görmeli?
Dara Antik Kenti