20 yılda rakı tüketimi yüzde 5 düştü viski tüketimi yüzde 1.399 arttı
Vergi oranlarının sürekli yükselmesi milli içki rakının aleyhine tamamı ithal viskinin ise lehine oldu. 20 yılda rakı tüketimi 2,2 milyon litre azalırken viski tüketimi 26,7 milyon litre arttı. Vergi oranları yükselip rakı ile viski arasındaki fiyat farkı azaldıkça vatandaş ya kaçak rakı tüketimine gitti veya rakı yerine viskiyi tercih etmeye başladı. Firmalar ile yapılan anketlerde bira ve rakı işletmelerinde istihdamın yüzde 10'dan fazla düştüğü tesisler olduğu tespit edildi. Buna karşın şarap tesislerinde sınırlı bir istihdam artışı olduğu beyan edildi. Rakı tesislerinde kapasite kullanımı yüzde 66'den yüzde 33'e geriledi
ABONE OLTütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı'nın istatistikleri son 20 yılda viski tüketimi dramatik şekilde artarken rakı tüketimin düştüğünü ortaya koydu. Rakamlar vergi oranlarının sürekli yükselmesinin milli içki rakının aleyhine tamamı ithal viskinin ise lehine olduğunu gösterdi.
2004 ile 2023 arasındaki 20 yılda rakı tüketimi 2,2 milyon litre azalarak 44,1 milyon litreden 41,8 milyon litreye geriledi. Yani yüzde 5 düştü. Özellikle 2020 yılında tüketimin 27 milyon litreye kadar gerilemesi dikkat çekti. Rakı tüketiminin bu kadar azalmasının üç ana nedeni bulunuyor. Bunlardan ilki haberlerde her gün gördüğümüz kaçak üretim. Her köşe başında büfelerde satılan kaçak rakı vatandaşların ölümüne ve kör kalmasına neden oluyor. Daha dün İstanbul'da sahte rakıdan 37 kişi hayatını kaybetti. Yılda ortalama 500 kişinin sahte alkolden hayatını kaybettiği biliniyor.