25 milyondan fazla kişiyi öldüren veba salgını: Tarihte Kara Ölüm olarak geçiyor
Bu zamana kadar dünya birçok büyük olay yaşadı ama hiçbiri Kara Veba gibi yıkıcı değildi. Çok kısa sürede Avrupa'da milyonlarca insan öldü. Panikleyen halk, kırsal kesime kaçtı. Tüm bunların Tanrı tarafından verilen bir ceza olduğuna inanan insanlar, affedilmek için toplumun farklı kesimlerine şiddet uyguladı. Beş yıl boyunca Avrupa ve Asya'da sadece ölüm ve korku vardı.
Hekimler; aromatik bitkileri yakmak ve gül suyu veya sirke içinde banyo yapmak gibi batıl ve sağlıksız uygulamalara güveniyorlardı.
Bu arada, panik içindeki sağlıklı insanlar, hastalardan kaçınmak için ellerinden geleni yaptılar. Doktorlar hasta görmeyi reddetti; rahipler ayinleri yönetmeyi reddettiler; esnalar dükkanlarını kapattı. Pek çok insan şehirlerden kırsal bölgelere kaçtı ancak orada bile hastalıktan kurtulamadılar: insanlar kadar inekler, koyunlar, keçiler, domuzlar ve tavuklar da etkilendi.
Hastalığın biyolojisini anlamadıkları için birçok insan Kara Veba'nın bir tür ilahi ceza olduğuna inanıyordu; açgözlülük, küfür, sapkınlık, zina ve dünyevilik gibi Tanrı'ya karşı işlenen günahların cezasıydı.
Bu mantıkla, vebayı yenmenin tek yolu Tanrı'ın affını kazanmaktı. Bazı insanlar bunu yapmanın yolunun topluluklarını kafirlerden ve diğer sorun çıkaranlardan temizlemek olduğuna inanıyorlardı - örneğin, 1348 ve 1349'da binlerce Yahudi katledildi.
Hatta, kefaret başlığı altında bazı üst sınıf erkekler, kasaba kasaba dolaşıyor ve halka açık keferat töreni düzenleyerek; birbirlerini kamçılıyordu. Bu durum, Papa'nın otoritesini tehdit edince kaldırıldı.
Veba aslında hiç bitmedi ve yıllar sonra tüm şiddetiyle geri döndü. Ancak liman kenti Ragusa'daki yetkililer, gelen denizcileri hastalığı taşımadıkları netleşene kadar tecritte tutarak hastalığın yayılmasını yavaşlatmayı başardılar - hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için tecride dayanan sosyal mesafe yönetimi uyguladılar.
Denizciler başlangıçta gemilerinde 30 gün (a trentino ) tecrit altında kaldılar; daha sonra bu, 40 güne (a quarantine) çıkarıldı. Karantina sözcüğünün kökeni bu olaya dayanıyor ve günümüzde hâlâ kullanılıyor.
Kaynak: History