Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Abdullah Çatlı kaç yaşında öldü? Abdullah Çatlı kimdir, ne zaman, neden öldü?

        Türkiye'yi terk edip yurtdışına kaçtıktan sonra, çeşitli ülkelerde yaşamış ve suçlamalarla karşı karşıya kalmıştır. 1996'da Türkiye'deki bir trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Ancak Çatlı'nın yaşamı ve ölümü hakkında birçok spekülasyon ve komplo teorisi bulunmaktadır, bu da onu Türkiye'nin en merak edilen ve hala tartışılan isimlerinden biri yapmaktadır. Abdullah Çatlı kimdir? Abdullah Çatlı neden öldü?

        Abdullah Çatlı Kimdir?

        Abdullah Çatlı, Türk siyasi tarihinde önemli bir figür olarak anılır. 1970'li ve 1980'li yıllarda Türkiye'de yaşanan çalkantılı dönemlerde adı sıkça gündeme gelmiştir. Ülkücü hareket içerisinde önemli bir konuma sahip olan Çatlı, 1996 yılında hayatını kaybetmiştir. Çatlı'nın hayatı, 1970'li ve 1980'li yıllarda ülke genelindeki siyasi olaylarla iç içe geçmiştir. 1977'de Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanlığı'na seçilmesiyle siyasi kariyerine adım atan Çatlı, zamanla Ülkücü Gençlik Derneği Genel Başkan Yardımcılığı gibi önemli görevlere gelmiştir. Ancak, siyasi kariyeri boyunca suçlamalarla da karşı karşıya kalmıştır.

        REKLAM

        Özellikle, 1978 yılında Ankara'da Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bedrettin Cömert'in öldürülmesi olayı ve 1978'de Ankara'da gerçekleşen 7 TİP'linin öldürülmesi gibi olaylarla adı anılmıştır. Çatlı, bu olaylarla ilişkilendirilmiş ve hakkında gıyabi tevkif kararı çıkarılmıştır. Ancak, tutuklanması ve yargılanması uzun bir süreç almıştır. Bu süreçte, Çatlı'nın yurtdışına çıktığı ve çeşitli ülkelerde kaldığı bilinmektedir.

        Ölümü, Türkiye'de büyük yankı uyandırmıştır. 3 Kasım 1996'da Balıkesir'in Susurluk ilçesi yakınlarında meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Çatlı'nın ölümü, birçok komplo teorisine konu olmuştur. Kazada Çatlı'nın yanında bulunan diğer kişilerin de hayatını kaybetmesi ve kazanın ardından ortaya çıkan çeşitli belgeler ve bilgiler, olayın arkasında daha derin bir gerçeğin olduğu iddialarını beraberinde getirmiştir. Abdullah Çatlı'nın ölümü, Türkiye'nin siyasi tarihinde hala tartışılan ve araştırılan bir konu olarak kalmıştır. Abdullah Çatlı kaç yaşında öldü? Abdullah Çatlı ne zaman öldü?

        Abdullah Çatlı Neden Öldü?

        Abdullah Çatlı'nın kızı Gökçen Çatlı'nın bir röportajında belirttiğine göre, Kurtlar Vadisi adlı televizyon dizisinin baş kahramanı Polat Alemdar'ın babasına çok benzemesi dikkat çekmiştir. Aynı şekilde, Abdullah Çatlı'nın erkek kardeşi Zeki Çatlı da bir köşe yazarına verdiği demeçte, dizinin konsept danışmanı Soner Yalçın'ın kendisiyle ve ağabeyi Abdullah Çatlı ile görüştüğünü ve sohbet ettiklerini aktarmıştır. Zeki Çatlı, bu sohbetlerde ağabeyi Abdullah Çatlı'nın kullanmış olduğu sözlerin ve anılarının konuşulduğunu, daha sonra ise bu sözlerin Kurtlar Vadisi dizinde kullanıldığını ifade etmiştir.

        REKLAM

        Zeki Çatlı'nın aktardığına göre, Abdullah Çatlı sık sık kullandığı ve Şeyh Şamil'e ait olduğu düşünülen "Sonunu düşünen kahraman olamaz" sözünü Soner Yalçın'a da anlatmıştır. Bu sözün Kurtlar Vadisi dizinde fenomen haline gelmesine dikkat çeken Çatlı, ağabeyinin bu sözü sıkça kullandığını ve bu detayı da Soner Yalçın ile paylaştığını belirtmiştir. Zeki Çatlı'nın anlattığı bir başka ilginç anı ise, ağabeyi Abdullah Çatlı'nın kendisini arayarak, bir tren kazası haberi duyulması ve ölmüş birinin üzerinde kimliğinin çıkması durumunda inanmamalarını, ancak rolünü iyi oynamalarını istemesidir. Bu anının, dizide yer alan Ali Candan karakterinin bir kaza sonucu öldüğü haberinin yayılması ve yüzünün estetik ameliyat ile değiştirilmesi olayıyla ilişkilendirilmesi dikkat çekicidir.

        Köşe yazarlarından bazıları, Polat Alemdar karakterinin mafya lideri olması ve devlet adına bazı eylemlerde bulunması nedeniyle Abdullah Çatlı'yı temsil ettiğini iddia etmişlerdir. Ancak, dizinin yapımcıları bu iddiayı ne reddetmiş ne de kabul etmiştir, böylece bu konu hala tartışmalı bir şekilde kalmıştır. Abdullah Çatlı, suçla anılan bir figür olarak bilinir. Özellikle 1978'de Ankara'da Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bedrettin Cömert'in öldürülmesi olayıyla ilişkilendirilmiş ve bu olayın ardından hakkında gıyabi tevkif kararı çıkarılmıştır.

        Çatlı, 1980 askeri darbesinin ardından Türkiye'yi terk edip yurtdışına kaçmıştır. Bulgaristan ve Viyana'da yaşamış, daha sonra uluslararası suçlamalar nedeniyle 1982'de İsviçre'de yakalanmıştır. Kısa bir süre tutuklu kaldıktan sonra Fransa'ya geçmiş ve MİT ile ilişkilendirilmiş, ASALA'ya karşı kullanıldığı iddiaları ortaya atılmıştır. Abdullah Çatlı'nın ölümü, 1996'da 40 yaşındayken Türkiye'nin Balıkesir ilinin Susurluk ilçesinde meydana gelen bir trafik kazasında gerçekleşmiştir. Kazada yanındaki kişilerle birlikte hayatını kaybetmiş ve bu olay Türkiye'de büyük yankı uyandırmıştır.

        Abdullah Çatlı'nın yaşamı ve ölümü hakkında birçok komplo teorisi ve spekülasyon bulunmaktadır. Ancak resmi olarak trafik kazasında hayatını kaybettiği kaydedilmiştir. Çatlı, Türkiye'nin yakın tarihindeki en tartışmalı figürlerden biri olarak bilinir ve hakkında birçok efsane ve hikaye anlatılmaya devam etmektedir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ