Bel fıtığı nedir? Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir?
Bel fıtığı en çok görülen rahatsızlıklar arasındadır. Bel fıtığı, belde ağrıya neden olan önemli hastalıklardan biridir. Çalışma ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen bu durum, aynı zamanda kişiyi psikolojik olarak da etkileyebilir. Peki, bel fıtığı ağrısını en hızlı ne geçirir? Bel fıtığına sıcak mı yoksa soğuk mu daha iyi gelir? Merak edilen soruların cevapları haberimizde...
Ağır işlerde çalışan kişilerde daha sık görülen bel fıtığı hastalığı, ters ve ani bir hareketten de kaynaklanabilen bir hastalıktır. Bel fıtığına karşı neler yapılabilir ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Omurlar, omurgayı oluşturan ve omuriliği koruyan yapı taşlarıdır. Omurun merkezi kısmında omurilik kanalı bulunur ve omurilik, bu kanal içinde güvenli bir şekilde korunur. Bel fıtığı, omurlar arasındaki disklerde meydana gelen deformasyon sonucu omurilik kanalına baskı yaparak sinir köklerine zarar veren bir durumdur. Omurlar arasındaki disklerin zayıflaması veya çatlaması nedeniyle omurilik kanalına sızan jelimsi madde, sinir köklerine baskı yaparak bel fıtığına neden olur. Bel fıtığı en sık sırtın alt kısmında meydana gelir. Bel fıtığının bulunduğu yere bağlı olarak kol veya bacakta ağrı, uyuşukluk veya güçsüzlük meydana gelebilir.
BEL FITIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?
İş, eğitim ya da hobi amaçlı tüm gün aralıksız bilgisayar, tablet ya da cep telefonu kullanmak ergonomik ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmadan oturur vaziyette uzun süreli çalışmak, hareketsiz bir yaşam, fazla kilolar sırt ve bel ağrılarının görülme sıklığının artırmakta, omurganın fizyolojik eğriliklerinin korunmasına engel olmaktadır. Yanlış duruş, zaman içerisinde sırt-bel bölgesindeki kasların esnekliğini kaybetmesine, güçsüzleşmesine, omurganın fizyolojik eğriliklerinin kaybına ve omurlar arasında bulunan disklere yüklenen basıncın artmasına yol açmaktadır.
BEL FITIĞINA NEDEN OLAN ETKENLER
1. AĞIR KALDIRMA VE ANİ HAREKETLER
Bel fıtığına neden olabilecek önemli etkenlerdendir. Özellikle ağır cisimleri yanlış bir şekilde kaldırmak, omurgaya aşırı yük bindirerek disklerin kaymasına veya yırtılmasına yol açabilir. Yanlış kaldırma teknikleri, ani ve kontrolsüz hareketler de bu durumu tetikleyebilir.
2. YAŞLANMA
Yaşlanma süreci , disklerin doğal yapısının bozulmasına yol açabilir. Yaş ilerledikçe disklerin içindeki jelimsi madde su kaybeder ve elastikiyetini yitirir. Bu durum, disklerin daha kırılgan hale gelmesine ve kolayca yırtılmasına neden olabilir. Ayrıca, yaşlanma ile birlikte disklerin yüksekliği azalır ve omurga üzerindeki yük dağılımı bozulur.
3. UZUN SÜRE OTURARAK ÇALIŞMA VE HAREKETSİZ YAŞAM
Bel fıtığının bir başka yaygın nedenidir. Masa başı işler veya sürekli bilgisayar kullanımı, omurga üzerinde sürekli baskı oluşturabilir ve bu durum zamanla disklerin yıpranmasına neden olabilir. Aynı şekilde, fiziksel aktivitenin az olması kasları zayıflatarak omurga desteğini azaltabilir ve bel fıtığı riskini artırabilir.
4. OBEZİTE
Bel fıtığı riskini artıran bir diğer önemli faktördür. Aşırı kilo, omurga üzerinde ek baskı oluşturur ve disklerin yıpranmasını hızlandırır. Obezite aynı zamanda hareket kabiliyetini azaltarak kasların zayıflamasına ve bel fıtığı riskinin artmasına neden olabilir.
5. GENETİK FAKTÖRLER
Bel fıtığı riskini artıran bir diğer önemli faktördür. Ailede bel fıtığı geçmişi olan kişilerde bu rahatsızlığın gelişme olasılığı daha yüksektir. Genetik yatkınlık, disklerin yapısal özelliklerini ve dayanıklılığını etkileyebilir.
6. SİGARA KULLANIMI
Disklerin beslenmesini olumsuz etkileyen bir faktördür. Sigara içmek, disklerdeki kan akışını azaltarak onların daha çabuk yıpranmasına ve hasar görmesine neden olabilir. Ayrıca, sigara kullanımı genel olarak vücudun iyileşme kapasitesini düşürür ve bel fıtığı riskini artırır.
BEL FITIĞINA SICAK MI İYİ GELİR SOĞUK MU?
Ağrı bölgesine sıcak ve soğuk kompres uygulamak, bel bölgesindeki mevcut kas spazmlarını hafifletebilir ve iltihabı azaltabilir. Soğuk kompres, şişmeyi azaltabilir, sıcak kompres ise kas gerginliğini hafifletebilir.
BEL FITIĞINA NE İYİ GELİR?
Bel fıtığına iyi gelmek için birkaç etkili yöntem bulunmaktadır. İlk olarak, dinlenme önemlidir. Aktiviteleri sınırlayarak omurgaya baskıyı azaltabilir ve iyileşmeyi destekleyebilirsiniz. Fizik tedavi ve bel destekleyici egzersizler de bel fıtığı tedavisinde etkili olabilir.
PATLAYAN FITIK İYİLEŞİR Mİ?
Omurlar arasında yer alan disklerin çeşitli etkiler yüzünden olması gereken yerden taşması ya da yırtılması sonucu bel fıtığı oluşmaktadır. Zarar gören diskler zaman içinde düzelebilmektedir. Fıtıktan kaynaklanan ağrılar da birkaç hafta içine geçebilir. Bu zaman zarfında dinlenmek, sıcak ya da soğuk ısı uygulamaları yapmak, ilaçlarla birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavileri de iyileşmeye katkı sağlar.
BEL FITIĞI AĞRISINI EN HIZLI HANGİ YÖNTEMLER GEÇİRİR?
1. FİZİK TEDAVİ
Fiziksel tedavi, özel egzersizler ve tedavi yöntemleri kullanılarak bel fıtığı semptomlarını yönetmeye yardımcı olur. Fizik tedavi kas gücünü artırmak, esnekliği geliştirmek ve duruşu düzeltmek amacıyla da tasarlanır.
2. MANUEL TERAPİ
Manuel terapi, omurga manipülasyonları ve diğer elle yapılan teknikleri içerebilir. Bu yöntem, ağrıyı azaltmaya ve hareket aralığını artırmaya yardımcı olabilir.
3. İLAÇ TEDAVİSİ
Ağrı kesici ve kas gevşetici gibi ilaçlar, bel fıtığı nedeniyle ortaya çıkan ağrı, iltihaplanma ve kas spazmlarının hafifletilmesine yardımcı olur.
4. CERRAHİ MÜDAHALE
Eğer bel fıtığı semptomları diğer tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınamazsa veya ciddi sinir sıkışması varsa, cerrahi seçenekler değerlendirilebilir. Cerrahi, disk materyalinin çıkarılması veya sinir basıncının azaltılması amacıyla yapılabilir.
DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURULMALI?
Bel fıtığı şüphesi olan bireyler için doktora başvurmanın önemi büyüktür. Genellikle ağrı, uyuşma, güç kaybı veya diğer semptomlar bel fıtığına işaret eder. Ağrı ve semptomlar şiddetli ise veya hızla kötüleşiyor ise; bacaklarda ve ayaklarda ciddi uyuşma, zayıflık veya hareket kaybı mevcutsa; idrar veya bağırsak kontrolü kaybediliyorsa; gece ağrısı veya istirahat halindeki ağrı varsa; bel fıtığı geçmişte yaşanmışsa ve yeni semptomlar ortaya çıkması durumunda doktora başvurulması gerekir. Ayrıca, egzersiz veya evde tedavi yöntemleri belirgin bir rahatlama sağlamazsa veya semptomlar uzun süre devam ederse uzman bir doktorun tavsiyesi ve tedavi planı önemlidir.