Bilirkişi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Bilirkişi olma şartları neler?
Bilirkişi olmak gün geçtikçe daha da popüler hale gelen bir meslektir. Çok fazla ismi geçen bilirkişinin aslında kim olduğu hep çok merak edilir. Uzmanlığına ve/veya teknik bilgisine başvurulması gereken durumlarda yazılı ya da sözlü şekilde başvuru yapılan tüzel ya da gerçek kişilere bilirkişi ismi verilir. Her isteyen bilirkişi olamaz. Çünkü bilirkişi olabilmek için gereken şartların taşınması gerekir.
Bilirkişi Olmak İçin Nereye Başvurulur?
Bilirkişi olmak isteyenler konuyla ilgili bütün ayrıntıları öğrenmek ister. Peki bilirkişi olmak için nereye başvurulur? Genellikle ilgili kurumlar kendi web sitelerinde bilirkişi başvurularını ilan etmektedir. Genel ilanların bulunduğu sayfalarda da bilirkişi ilanlarına rastlamak mümkündür. Bunun dışında adalet.gov.tr adresinin de duyurular kısmında ilgili ilanlar yer alabilir.
Bilirkişi Nasıl Olunur?
Bütün kurumlar bilirkişiye gereksinim duyarlar. Bilirkişiler pek çok meslekten kişiler olabilir. Dolayısıyla pek çok kişi bilirkişi nasıl olunur? Diye merak eder. Elektrik teknisyeni, doktor, akademisyen, bilgisayar mühendisi, ayakkabı ustası ve daha aklınıza bile gelmeyen çeşitli mesleklerden bilirkişi alımı yapılmaktadır. Önemli olan bilirkişi olacak kişinin bulunduğu pozisyonda asgari beş yıldır çalışıyor olmasıdır. Çünkü genel olarak meslekte 5 yıllık deneyim şartı aranmaktadır.
Hangi Meslekler Bilirkişi Olabilir?
Pek çok kişi bilirkişi olmayı ister ve bu yüzden hangi meslekler bilirkişi olabilir? Diye merak eder. Şartlara uyduğu sürece her meslekten bilirkişi aranabilir. Bu yüzden şartlar tutuyorsa mutlaka başvuru yapabilirsiniz.
Bilirkişi Olma Şartları
Bilirkişi olma şartları aşağıda sizin için sıralanmıştır;
Bilirkişi Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir?
Bilirkişi olmak için başvuru yapacak olan kişiler bilirkişi olmak için ne mezunu olmak gerekir? Sorusunun yanıtını merak ederler. Öncelikle burada önemli olan mesleğin ne olduğudur. Her meslek için gerekli olan belgeler farklıdır. Dolayısıyla mesleğe bağlı olarak mezuniyet gerekliliği değişmektedir. Bu yüzden başvuru yapılacak olan ilan ayrıntıları incelenmeli ve ona göre belgeler sunulmalıdır.
Bilirkişi Nedir?
Bilirkişi ismi pek çok yerde geçtiği halde bilirkişi nedir? sorusu yine de sorulmaktadır. Bilirkişi denilen kişiler hâkim ve/veya savcıların isteği üstüne gerekli alanlarda uzman olduklarından mahkemelere görüşlerini sunmaktadırlar
Bilirkişi Ne İş Yapar?
Bilirkişi ne iş yapar? Diye merak edenlere ilgili uzmanlıklarına bağlı olarak atandıkları davalarda görüşlerini mahkemeye bildirmekle yükümlü olduklarını söyleyebiliriz. Bu işte önemli olan uzmanlıktır.