Habertürk
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar Bilgi

Birçok insanın yaşadığı, genellikle zararsız olsa da rahatsız edici siğil problemi, aslında vücudun bağışıklık sistemiyle ilgilidir. Peki, siğil neden oluşur?

SİĞİL NEDİR?

Siğiller mukoza ve cilt üzerinde meydana gelen benign (iyi huylu) lezyonlardır. HPV adı verilen bir virüs kaynaklı oluşan bu lezyonlar birçok alt tipe ayrılır. Siğillerin insanlar arasında yayılımı direkt ya da indirekt temas vasıtası ile olur. Derinin üst katmanı olan normal epitelyal bariyerin hasarlandığı durumlar siğil gelişimine neden olabilir.

Siğil tedavisinde karşılaşılan çeşitli zorluklar olsa da bu lezyonlar genellikle birkaç yıl içerisinde kendiliğinden gerileme eğilimindedir. 100’den fazla alt tipi bulunan HPV enfeksiyonlarının 6, 11, 16, 18, 31 ve 35 olarak numaralandırılan alt tipleri ile oluşmuş hastalıklarında kanser gelişimine bir yatkınlık söz konusu olabilir. Kötü huylu oluşumlara dönüşüm özellikle genital bölgede siğili olan, bağışıklık yetmezliği bulunan kişilerde görülür.

SİĞİL VÜCUTTA HANGİ BÖLGEDE ÇIKAR?

Siğiller, insan papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu ve cilt yüzeyinde görülen lezyonlar olup vücudun birçok farklı bölgesinde çıkabilir. Genellikle eller, parmaklar ve ayak tabanı gibi sık temas edilen bölgelerde ortaya çıkar. Ayrıca yüz, diz ve dirsek gibi travmaya açık alanlarda da görülür. Genital bölgede çıkan siğiller ise genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde siğiller, vücudun herhangi bir bölgesinde daha kolay ortaya çıkabilir.

Siğil oluşumunu tetikleyen başlıca faktörler şunlardır:

- İnsan Papilloma Virüsü (HPV)

- Bağışıklık sisteminin düşük olması

- Kontrolsüz diyetler ve beslenme bozukluğu

- Aşırı yorgunluk

- Yoğun stres

- Uyku bozukluğu

- Alerji hassasiyetinin yüksek olması

SİĞİL TÜRLERİ NELERDİR?
1. DÜZ SİĞİLLER

Düz siğiller (HPV-3, 10, 28 ve 41), hafif hiperkeratoz (deri kalınlaşması) bulunan, üzeri düz, deri renginde veya hafif hiperpigmente ( koyu renkli) lezyonlardır. Genelde çocuklar ve genç erişkinlerde görülür. Tipik olarak üzeri düz, soluk (koyu tenli kişilerde hiperpigmente) deri üzerinde, hafifçe kızarık veya kahverengi, 2-4 mm boyutlarında kabarıklıklar bulunur. Genellikle çok sayıdadır ve yüz, boyun, el üstleri, bilekler, dirsekler ve dizlerde kümelenirler. En sık yerleştiği yerler el üstleri, alın, yanaklar, burun ve özellikle ağız çevresidir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ